Deși nu plătește de regulă mai mult de 36 lire sterline pe lună pentru utilizarea telefonului mobil, un cetățean britanic a ajuns la costuri de peste 17.500 de lire sterline pentru convorbiri internaționale și accesarea de date în timpul unei călătorii de numai 4 zile în Dubai.
Un voiaj de afaceri în Dubai a devenit din cale-afară de costisitor pentru Daniel Jeffery, cetățean britanic. Nu este vorba despre sume plătite la hoteluri sau distracții exorbitante, ci... despre nota de plată la compania telefonică unde este abonat. Orange a emis pe numele său ultima factură pentru o sumă de aproape 18.000 de lire sterline, respectiv cu puțin peste 17.500 de lure sterline fără TVA. „Este scandalos”, a declarat acesta pentru publicația The Daily Telegraph.
Spune că nu a descărcat filme și nici nu a folosit programe de streaming TV. În principal și-a verificat e-mail-urile și a deschis atașamente în cele 4 zile de ședere în Dubai. Nota de plată a fost achitată automat prin direct debit de către angajatorul lui Jeffery, în vârstă de 25 de ani. Acesta este contrariat: „Mă voi căsători la sfârșitul acestui an. Nunta mă costă mai puțin decât m-a taxat Orange”.
CITEȘTE ȘI Evolio a vândut aproape 40.000 de ceasuri inteligente în ultimele 12 luni. Un nou smartwatch va fi lansat în luna iunieCompania de telefonie spune că, în mod normal, avea un plafon pentru traficul de date care să prevină escaladarea facturii, însă acesta a fost îndepărtat chiar de client în timpul unei călătorii a sale în Turcia din anul 2015. Este ceva care Jeffery contestă: „Este ceva ce nu aș fi făcut, iar în ultimii 2 ani nu am fost niciodată avertizat de asta.”
Un purtător de cuvânt al Orange este, însă, foarte precis. Jeffery a notificat compania printr-un mesaj text în 2015 că vrea îndepărtată limita, ceea ce compania a făcut, iar factura de 3.740 de lire sterline pentru convorbirile și consumul de date în Turcia nu a fost contestată de utilizator.
Pentru călătoria sa din martie din Dubai, clientul nu a fost avertizat prin mesaje că factura creștea nu mii de lire sterline la fiecare câteva ore. Compania spune că acesta a fost avertizat de costuri la sosirea în Emiratele Arabe Unite. „Ne avertizăm clienții să nu îndepărteze limita de trafic decât dacă este absolut necesar”, spune reprezentantul Orange. Grupul francez de telecomunicații a arătat clemență și a tăiat factura la numai 500 de lire sterline datorită „circumstanțelor unice” ale cazului.
De la 15 iunie, în Uniunea Europeană taxarea pentru convorbirile și consumul de date în roaming va fi plafonată, iar consumatorii vor putea vorbi, transmite mesaje text și naviga pe internet la costuri apropiate de cele de acasă. Totuși, unele companii ar putea impune plafoane de consum pentru datele mobile atunci când clienții utilizează serviciul de roaming. Cei ce merg peste limită vor fi taxați cu echivalentul a maximum 7,70 euro plus TVA pe gigabit, iar până în anul 2022 costul va coborî până la 2,50 euro pe gigabit.
Companiile recomandă călătorilor în străinătate să încerce să se conecteze la rețelele de internet Wi-Fi ale hotelurilor, cafenelelor și barurilor pentru a naviga online.