Vestea bună este că Sony are un proiect concret de dezvoltare a unei baterii care să crească semnificativ autonomia gadgeturilor. Vestea proastă e ca va fi implementată peste 5 ani.
Smartphone-urile sunt bune și frumoase doar atât cât le permite bateria. Iar în ultimii ani am fost forțați să ne mulțumim cu telefoane care țin o zi sau chiar mai puțin. Pentru mulți dintre noi, statul cu ochii pe nivelul baterieii și oprirea diverselor servicii ori aplicații a ajuns ceva la ordinea zilei. Alții au ales soluții alternative, dar mai puțin elegante, precum transportul în permanență a unui acumulator extern.
Toate acestea ar putea lua sfârșit dacă numeroasele companii și cercetări implicate în prezent în dezvoltarea unor noi tehnologii de stocare a energiei ar avea rezultate. Una dintre aceste companii este Sony, cea care a dezvoltat prima baterie Li-ion comercială.
Compania japoneză lucrează, în prezent, la o tehnologie pentru baterii care folosește sulful împreună cu litiul. Problema elemenților litiu-sulf era degradarea rapidă a sulfului, motiv pentru care nu a fost folosită această combinație. Se pare că Sony tocmai a rezolvat această problemă, din moment ce este gata să dezvolte baterii litiu-sulf.
Următorul pas pentru Sony este renunțarea la litiu și înlocuirea acestuia cu magneziu, ajungând la elemenți magneziu-sulf. Cum litiul este mai puțin abundent în natură decât magneziul, iar bateriile bazate pe litiu se degradează până în punctul în care pot lua foc, bateriile magneziu-sulf ar trebui să fie și mai ieftin de produs, dar și mai sigure.
Din testele făcute de Sony, noile baterii înmagazinează cu 40% mai multă energie.
Ținta de intrare pe piață a bateriilor litiu-sulf este 2020, iar primele dispozitive care vor beneficia de ele vor fi smartphone-urile. Ironic, până atunci Sony ar putea renunța să mai producă smartphone-uri.