Atunci când treci pe lângă o cameră de supraveghere s-ar putea să nu existe nimeni care să urmărească înregistrarea, dar să te trezești totuși învinuit de o infracțiune sau suspectat de intenția de a comite ceva ilegal, în funcție de cât de "atipic" este comportamentul tău.
Companiile care produc camere de supraveghere se bazează din ce în ce mai mult pe inteligența artificială, care permite identificarea infracțiunilor în timp real, fără să mai fie nevoie de o persoană care să urmărească înregistrările înainte de a lua măsuri, scrie Tech Insider.
Spre exemplu, un sistem automat numit AIsight a fost instalat în Boston după atentatul de la maratonul din 2013, acesta având rolul de a monitoriza imaginile filmate de camerele de supraveghere și a anunța poliția în cazul în care observă evenimente ieșite din comun.
Camerele AIsight folosesc metode statistice pentru a învăța ce este normal într-o anumită zonă, anunțând autoritățile în cazul unor evenimente atipice, după cum explică inventatorii sistemului, Behavioral Recognition System Labs.
Sistemele de mai sus nu sunt utilizate exclusiv pentru combaterea criminalității. Spre exemplu, compania feroviară West Japan Railway a instalat la începutul lunii august 46 de camere de supraveghere care pot recunoaște persoanele în stare de ebrietate dintr-o stație din orașul Osaka, potrivit Wall Street Journal.
Camerele de supraveghere care folosesc inteligența artificială câștigă teren deoarece nu obosesc niciodată, nu adorm în timpul programului și pot identifica detalii pe care ochiul uman le poate rata. Se pune însă problema încălcării spațiului personal și a libertății individuale, având în vedere că aceste sisteme identifică comportamente atipice înainte ca o infracțiune propriu-zisă să fie comisă și tratează orice individ ca pe un potențial infractor.
Stuart Russell, cercetător în domeniul inteligenței artificiale la universitatea Berkeley (California) este de părere că oamenii se voi simți mai inconfortabil știindu-se urmăriți de un sistem inteligent decât de o persoană, în pofida faptului că diferența nu ar trebui să fie una majoră - având în vedere că sunt oricum supravegheați în ambele cazuri.
"Cum ar fi dacă ar exista un sistem care utilizează inteligența artificială și este capabil să înțeleagă tot ceea ce facem? Ar fi oare un sentiment diferit față de situația în care ne privește un om? Sunt de părere că oamenii se vor simți diferit atunci când vor ști că un sistem inteligent poate privi printr-o cameră și înțelege ceea ce vede", a spus Russell pentru Tech Insider.