Odată cu update-ul la versiunea 9.3, sistemul de operare iOS al celor de la Apple oferă opțiunea blocării accesului la însemnările realizate cu aplicația Notes.
Deși poate părea redundantă la prima vedere, ținând cont că mulți utilizatori își securizează oricum telefonul folosind sistemul TouchID (cititorul de amprente integrat în butonul principal), această facilitate aduce un strat suplimentar de securitate pentru însemnările cu conținut sensibil.
Procedeul este extrem de simpu, după ce descoperi unde a pus Apple funcția de ”încuiere” a însemnărilor. Aceasta se găsește în meniul Share, care a încetat de mult să fie dedicat doar postării pe rețelele de socializare, ci conține și diverse alte facilități particulare aplicației din care este folosit.
Butonul ”Lock Note” se află pe al doilea rând al meniului Share și are ca simbol un lacăt.
Când alegi să blochezi accesul la o anumită însemnare îți sunt prezentate două opțiuni de securizare: prin parolă sau cu amprentă (TouchID). Indiferent dacă specifici sau nu o parolă, sistemul TouchID va putea debloca însemnarea, fără a fi necesară parola. TouchID are prioritate și este normal să fie așa. În fond, vrem să scăpăm de parole și să le înlocuim cu metode moderne de securitate biometrică.
Parola, dacă este aleasă ca opțiune de securizare, poate fi diferită de codul de blocare a telefonului și este folosită pentru toate însemnările blocate în acest fel.
Asta înseamnă că o persoană care ți-a aflat codul de deblocare nu poate accesa însemnările securizate fără amprenta ta sau parola setată.
În schimb, poate profita de o scăpare a celor de la Apple și le poate șterge. Da, însemnările blocate pot fi mutate sau șterse fără a fi necesară deblocarea lor în acest scop. În mod normal acest lucru nu ar fi trebuit să fie posibil, dar Apple fie a uitat acest aspect, fie intenționat nu a urmărit decât ascunderea conținutului, nu protecția completă a însemnărilor. Personal înclin către prima variantă pentru că nu văd de ce ai permite ștergerea unei însemnări blocate, al cărei conținut este, evident, important și sensibil.
O însemnare cu securizarea activată va afișa lângă meniul Share un lacăt. Dacă însemnarea este blocată, acest lacăt va închis. Dacă nu, va fi deschis.
Apple nu a gândit acest sistem de protecție ca unul permanent care, odată realizată blocarea, să ceară mereu parola sau amprenta utilizatorului. În schimb, a mers pe un sistem de blocare/deblocare manuală. O însemnare blocată ascunde conținutul. Una deblocată va rămâne deblocată până când utilizatorul o va bloca manual folosind lacătul afișat lângă meniul de Share.
Securizarea însemnărilor este, în primul rând, o facilitatea orientată către zona de business, dar asta nu înseamnă că utilizatorii obișnuiți nu o pot găsi utilă. Atâta vreme cât nu uiți să le blochezi manual, este o facilitate binevenită.