Încă o necunoscută pentru majoritatea utilizatorilor, ransomware-ul este cel mai productiv virus din punctul de vedere al creatorilor și una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității utilizatorilor în anii următori.
Ransomware este un tip de virus, care, o dată pătruns pe sistemele noastre, criptează fișierele și cere bani pentru ”eliberarea” acestora. Este, fără exagerare, o luare de ostatici transpusă în plan digital.
Într-o informare emisă de firma de securitate Imperva se arată că numai versiunea 3.0 a ransomware-ului Cryptowall le-a adus creatorilor 325 milioane de dolari. Banii sunt veniți de la cei care au ales să plătească (în monedă virtuală Bitcoin) pentru decriptarea fișierelor.
Un alt raport, venit de această dată de la compania românească BitDefender, arată că un procent foarte mare din cei infectați de cu ransomware, 44%, aleg să-și recupereze datele plătind atacatorii. Mai mult, conform aceluiași raport, 39% dintre cei care au plătit se așteaptă să fie infectați din nou.
Și nu vorbim de plăți simbolice. S-au plătit sume de până la 500 euro pentru răscumpărarea datelor, în funcție de importanța acestora.
Producătorii de soluții de securitate avertizează că anul acesta virușii de tip ransomware vor fi și mai activi, fără a da însă o estimare în acest sens.