Pentru prima oară de când există saga Android vs iOS, sistemul de operare al celor de la Google este văzut ca fiind mai fiabil.
Fiabilitatea în domeniul smartphone-urilor se măsoară prin prisma problemelor ce pot apărea. Acesta pot varia de la blocarea aplicațiilor, până la întreruperea conexiunii wireless.
Conform companiei de analiză Blanco Technology, în al doilea trimestru al anului, Android a fost, pentru prima oară, mai fiabil decât iOS. În altă ordine de idei, iOS a creat mai multe probleme utilizatorilor decât Android.
CITEȘTE ȘI Cum împiedici WhatsApp să-ți trimită datele personale către FacebookRata de eroare a iOS-ul a crescut dramatic în ultimul trimestru, de la 25% la 58%. Asta înseamnă că a crescut semnificativ numărul erorilor. Pentru acest lucru nu este de vină numai sistemul de operare, ci și calitatea aplicațiilor care formează ecosistemul.
Astfel, topul aplicațiilor de iOS care se blochează cel mai frecvent este constituit din Snapchat (17% rata de eroare), Instagram (14% rata de eroare) și Facebook (9% rata de eroare).
În ceea ce privește tipul erorilor întâlnite, blocare aplicațiilor este de departe cea mai frecventă problemă. În fapt, 65% din problemele de fiabilitate ale iOS vin ca urmare a blocării aplicațiilor. Conectivitatea wireless și partea audio sunt alte două domenii care au tras în jos iOS-ul la capitolul fiabilitate.
iPhone 6 este modelul care suferă de cea mai mare rată de eroare, 29%. Acesta este urmat de cele mai recente modele: iPhone 6S, cu o rată de eroare de 23% și iPhone 6S Plus, cu 14%.
CITEȘTE ȘI Platforma Daydream de realitate virtuală a celor de la Google va fi lansată în curândDe partea cealaltă, rata de eroare a scăzut în ceea ce privește Android-ul. În Q2 2016 procentul de erori a scăzut la 35%, de la 44% în Q1. Coroborată cu creșterea ratei de erori de la iOS, aceasta a dus la schimbul de locuri dintre cele două sisteme de operare.
Cum era de așteptat, fiind cel mai important producător, cea mai mare rată de erori se regăsește pe smartphone-urile Samsung, 26%.
În ceea ce privește aplicațiile care creează cele mai multe probleme, avem de-a face cu un top 3 format exclusiv din componente ale sistemului de operare. Este vorba de Google Play Services, care se blochează frecvent pe telefoanele low-end care nu au suficient spațiu de stocare la dispoziție, Google Contact Sync și Address Book.