Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut

Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2024

Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul, în primul trimestru din 2024, a fost de 17,408 milioane, în scădere cu 3,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Dintre aceștia, 17.346 pasageri au călătorit în țară, iar 62.000 eu efectuat călătorii internaționale, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Autostrada A1 va avea un nou nod rutier CITEȘTE ȘI Autostrada A1 va avea un nou nod rutier
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Transportul feroviar de pasageri a avut, în primele trei luni ale anului, o pondere de 16,8% în transportul total de pasageri, fiind depășit, de departe, de transportul rutier, cu o pondere de 77,8%.

În ceea ce privește transportul feroviar de mărfuri, volumul a înregistrat scădere cu 11,3% față de trimestrul I din 2023, cauzată de evoluții negative ale tuturor componentelor. Astfel, au fost transportate 11,086 milioane de tone de mărfuri, din care 79,6% în transport național. Parcursul tarifar al mărfurilor a înregistrat scădere cu 3%, înregistrându-se creștere doar în transport național, cu 4,6%, potrivit INS.

Ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cocs, produse rafinate din petrol (23,5%) și cărbune și lignit; țiței și gaze naturale (18,7%). Referitor la parcursul mărfurilor, 29,4% din total este reprezentată de diviziunea cocs, produse rafinate din petrol și 24% produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit.

INS menționează, totodată, că majoritatea indicatorilor tehnico-economici de utilizare a parcului de vehicule în transportul feroviar au înregistrat o evoluție negativă comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

O dinamică pozitivă s-a înregistrat la timpul mediu de rulaj al vagoanelor de marfă (zile) - creștere cu 14,5%, și la parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă (km/zi) - creștere cu 3,3%.

CFR Călători - Pasagerii care deschid ușa trenului în timpul mersului riscă amenzi de până la 400 lei CITEȘTE ȘI CFR Călători - Pasagerii care deschid ușa trenului în timpul mersului riscă amenzi de până la 400 lei

În schimb, în ceea ce privește vagoanele încărcate intrate din străinătate (mii vagoane), s-a consemnat o scădere cu 16,7%, iar la parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul mărfurilor (km/zi), o reducere cu 12,7%. Vagoanele încărcate pe rețeaua CFR (mii vagoane) au scăzut cu 12,2%, iar viteza medie comercială a trenurilor de marfă (km/h) s-a diminuat cu 8,9%.

Greutatea medie brută a vagoanelor de marfă (tone/tren) s-a redus cu 6,8%, viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h) a scăzut cu 3,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pasageri
tren