Deși va dura câțiva ani până ca industria turismului să ajungă la nivelul din 2019, Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), estimează că, dacă pandemia se va apropia de final în 2022, din 2023 se va vedea o revenire a turismului românesc.
„Estimăm câțiva ani până va fi o revenire la nivelul de dinainte de pandemie. Probabil că 2022 va fi la nivelul anului 2021, care a fost totuși mai bun decât 2020. Sezonul estival va fi destul de bun în acest an. Deja au început rezervările în sistemul early booking atât pentru litoralul românesc, cât și pentru destinațiile tradiționale externe, precum Grecia sau Turcia. Dacă pandemia va trece în 2022, probabil că din 2023 se va vedea revenirea”, a anunțat, la PROFIT NEWS TV, Traian Bădulescu.
De Sărbătorile de iarnă din 2021, românii nu s-au dat în lături de la vacanțe, ci dimpotrivă. Atât stațiunile locale, cât și destinațiile externe au atras zeci de mii de turiști români.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Urmează corecții la prețurile energiei. Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă: Nivelul va fi relativ inferior față de ceea ce avem în momentul de față„Românii nu au fost mai rezervați. Practic au ales orice destinație cu restricții mai mici unde au putut ajunge și unde la întoarcere nu au fost nevoiți să stea în carantină”, susține purtătorul de cuvânt al ANAT.
Zone precum Valea Prahovei, Predeal sau Poiana Brașov au atras un total de 20.000 de turiști de sărbători, în timp ce, în stațiunile balneare, circa 25.000 de oameni și-au petrecut vacanța de iarnă, potrivit datelor ANAT.
„România a fost la înălțime ca de obicei, mult mai bine ca anul precedent, dar nu la nivelul lui 2019. Oricum față de anul trecut s-a simțit o creștere mai ales începând cu 7 decembrie, când s-au mai eliminat din restricții și la structurile de cazare a început să fie acceptat certificatul verde extins, adică, în afara dovezii vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, s-au acceptat și testele PCR sau antigen. Imediat, peste noapte, s-a simțit o creștere a rezervărilor pentru România, cu 30%”, a explicat Traian Bădulescu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Cristian Erbașu anunță - scumpiri cu 20% la materialele de construcții produse în România de la 1 ianuarieDe asemenea și destinațiile externe au atras foarte mulți turiști de sărbători, Egiptul fiind pe primul loc în preferințele românilor. Circa 5.000 de români au ales să-și petreacă vacanța de iarnă în Egipt.
Unde și-au petrecut românii vacanța în străinătate:
- City break-uri Europa (Atena, Paris, Praga, Roma, Barcelona etc.) – 10.000 turiști
- Alte destinații europene (Franța, Spania, Portugalia, Austria) – 5.000 turiști
- Destinații exotice (Zanzibar, Republica Dominicană, Maldive, Sri Lanka, Kenya, America Latină) – 5.000 turiști
- Bulgaria (stațiuni montane) – 5.000 turiști
- Egipt (Sharm El Sheikh, Hurghada) – 5.000 turiști
- Dubai – 3.000 turiști
- Turcia (Istanbul, Antalya, Capadocia) – 3.000 turiști
- Croaziere (Caraibe, Oceanul Indian etc.) – 1000 turiști
- Malta – 500 turiști
- Tunisia – 500 turiști
- Iordania – 300 turiști
„Dacă ne uităm în jur, peste tot au crescut prețurile. Dar hotelierii nu au crescut enorm prețurile. În general media în acest an a fost de circa 15% față de acum un an și jumătate. Acest aspect nu a deranjat totuși turiștii. A fost, practic, o ajustare a tarifelor”, mai spune Traian Bădulescu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Problemele City Insurance pot băga marii constructori în faliment. Erbașu: Este o problemă extrem de gravă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Business-ul Sales Partner, fondat de soții Bîrsan, vizează extinderea în străinătate și 500.000 de euro investiții în dezvoltare. Cotă de piață de 18% în 2022”Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetățenii români posesori de vouchere de vacanță achiziționând pachete turistice în țară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată. De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creșterea numărului de solicitări de autorizare a unităților de cazare. La nivel național, creșterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenți”, se arată în Expunerea de motive.