Qoobus, o platformă de logistică care unește companiile de producție, de transport, import-export și casele de expediții, fondată în 2017 în România și prezentă în opt țări europene, vrea să intre pe piețe noi din sudul Europei și să atragă o altă rundă de finanțare, peste cea ridicată în 2020, de 500.000 de euro.
„Suntem concentrați în continuare pe dezvoltarea business-ului în România. Ulterior vrem să mergem mai mult în partea de sud a Europei, în țări precum Ungaria sau Turcia și să ne creștem cota de piață în piețele în care suntem deja prezenți. Deci modelul nostru de internaționalizare merge „country by country”. La un moment dat o să vedem dacă este posibil să mergem „region by region””, a spus, la PROFIT NEWS TV, Mihail Cernei, CEO și co-fondator Qoobus.
Compania este prezentă deja în opt țări din Europa, printre care Ucraina, Republica Moldova, Lituania și Kazahstan. În 2022, Qoobus plănuiește să-și dubleze numărul de utilizatori, de la 20.000 câți sunt în prezent, și să ridice o nouă rundă de finanțare.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Cât de competitivă este industria românească de IT pe piețele externe? Daniel Homorodean, CEO Arxia: Avem motive să stăm cu fruntea sus în piața internațională, însă mai avem mult de lucrat. Putem fi competitivi peste tot„Investițiile pe care le-am făcut noi inițial au fost din capacitățile noastre interne și în momentul în care am înțeles că utilizatorul vrea să plătească produsul pe care îl creem, atunci am început campania noastră de comunicare cu investitorii străini. Noi am avut o investiție chiar în pandemie de 500.000 de euro. Suntem în faza de a ridica următoarea rundă de finanțare care trebuie să fie mult mai mare decât a fost în 2020”, a adăugat Mihail Cernei.
Principala provocare a startup-ului o reprezintă creșterea echipei și găsirea de noi colegi.
„Ne luptăm cu faza în care să acaparăm colegi noi în echipă, cu un nivel mai înalt decât îl avem noi astăzi în colectiv. Identificarea lor și atragerea lor în partea de est a Europei este una dificilă. Creșterea echipei cu menținerea nivelului înalt de calitate și viteză de execuție este principala provocare”, subliniază antreprenorul.