Principalul motiv pentru care firmele din România sunt slab digitalizate este lipsa de înțelegere a ceea ce înseamnă acest proces și ce avantaje poate aduce în activitatea acestora, spune Mihnea Rădulescu, Business Unit Vodafone România. El punctează că datele statistice arată că doar 17% din firmele locale sunt "cât de cât digitalizate".
"Credem că trebuie ca motivele necesității digitalizării să fie mai bine explicate și, în acest sens, Vodafone România a făcut o serie de pași în direcția informării. Astfel, a lansat un portal, Vhub, prin care compania furnizează conținut, respectiv acces la zeci de articole pe această temă, și servicii consultanță, prin discuții cu personal de specialitate. De asemenea, oferim IMM-urilor posibilitatea de a încerca anumite produse pentru a vedea cum funcționează și ce avantaje ar putea să le aducă în business. Oricine poate accesa Vhub, nu trebuie să fie client Vodafone România", a spus Rădulescu, la PROFIT NEWS TV.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Digitalizarea a devenit un buzz word în lumea în care vorbim, foarte multă lume vorbește despre digitalizare și foarte puțină lume înțelege ce înseamnă acest termen. Digitalizare presupune, în funcție de mărimea unei firme sau instituții, de nevoile acesteia, lucruri foarte diferite, de la tool-uri de digitalizare foarte standardizate, cum ar fi antivirus sau magazin online în cazul firmelor de dimensiuni reduse, la soluții foarte complexe, respectiv centre de date sau platforme IT complexe în cazul firmelor mari și foarte mari sau instituții de dimensiuni mari. Există soluții de digitalizare pentru orice firmă sau instituție, indiferent de mărime sau complexitate", a afirmat reprezentantul Vodafone România.
El a adăugat că, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România va putea să acceseze finanțări pentru digitalizare.
"În PNRR există două categorii de fonduri. Unele sunt grant-uri, adică partea care se investește în baza unor proiecte. Avem și partea de împrumuturi fără dobândă. Marea majoritatea a fondurilor pe baza de proiecte pe zona digitalizare ale României vor fi direcționate către digitalizarea administrației publice și a instituțiilor, care trebuie spus că sunt într-un stadiu primar de digitalizare. Există o serie de proiecte deja dezvoltate de diverse autorități (ministere, agenții, ș,a,), dar, pe de altă parte, avem foarte puține proiecte pe partea de grant-uri. Aici ar trebui luate niște măsuri pentru creșterea gradului de accesare a resurselor, prin consultanță, așa cum procedează Spania", a spus directorul operatorului de telefonie mobilă.