Amânarea până în 2025 a măsurii contribuției personale, cunoscută ca și Ordonanța privatizării sistemului de sănătate, ar putea duce la limitarea accesului pacienților la serviciile medicale private, dar și la scumpirea tarifelor pentru anumite investigații și consultații, a anunțat, la PROFIT NEWS TV, Cristian Hotoboc, Președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).
Contribuția personală presupune diferența dintre cât se decontează de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cât este tariful perceput de clinica privată.
„Pentru spitalele private, această măsură a contribuției personale a fost aprobată și introdusă în contractul cadru din iulie 2021. Acum, la începutul acestui an, mai exact la 60 de zile de la intrarea în vigoare a bugetului de stat pe 2022, urma să intre în vigoare si măsura contribuției personale pentru ambulatoriu clinic și pentru investigațiile paraclinice”, explică Cristian Hotoboc.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Florin Jianu, președinte CNIPMMR: Stimulente financiare angajaților pentru plata energiei electrice, a conexiunii la internet și a echipamentelor necesare munciiMăsura a fost însă amânată pentru anul 2025 de Guvernul Ciucă, ceea ce, potrivit președintelui PALMED, ar putea duce la limitarea accesului la anumite servicii medicale, dar și la creșterea tarifelor pe care le vor plăti pacienții.
„Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează furnizorilor de servicii medicale anumite investigații la niște tarife care nu au mai fost majorate din 2004. Pe fondul inflației, a creșterii cursului de schimb valutar etc., este din ce în ce mai greu să susții gratuitatea către pacienți si tarifele pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate le practică în acest moment”, atrage atenția Cristian Hotoboc, adăugând că sistemul medical privat își dorește doar acoperirea costurilor pentru investigațiile și consultațiile pe care le realizează în colaborare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Acum, singura modalitate pentru a rezolva acest lucru este ca în următoarele 2-3 luni, până la intrarea în vigoare a noilor contracte pe anul acesta cu furnizorii de servicii medicale, tarifele de decontare pentru anumite investigații să fie majorate, pentru că altfel s-ar putea să ne găsim în fața faptului de a nu avea suficienți furnizori care să ofere aceste investigații și consultații în relație cu CNAS. Și atunci pacienții vor fi nevoiți să plătească cu totul contravaloarea acestor investigații și consultații”, mai spune președintele PALMED.
Prin introducerea contribuției personale, pacientul plătește doar diferența dintre tariful decontat de Casa de Asigurări de Sănătate și tariful practicat de spitalul privat, nu prețul intergal perceput de spitalul privat.