PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA
scris 23 mai 2022

Războiul din Ucraina se răsfrânge asupra a tot mai multe sectoare. După impactul în industria energiei, unde prețurile materiilor prime și, implicit, ale produselor finite, au explodat, piața cerealelor începe, de asemenea, să resimtă efectele. 

„Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice, iar în Europa situația este mai gravă din punct de vedere al prețurilor la bursă decât în SUA. O bună parte a acestor creșteri vin pe fondul războiului, Ucraina fiind unul dintre cei mai mari exportatori de cereale, în timp ce Rusia este foarte importantă din punct de vedere al fertilizatorilor pentru agricultură”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Radu Puiu, analist XTB România. 

Urmărește-ne și pe Google News

Circa 25 de miliarde de tone de cereale sunt blocate în Ucraina, fără posibilitatea de a fi transportate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Singurul mod de transport ar fi cel rutier, dar care este destul de dificil de realizat. Porturile cele mai importante din Ucraina sunt sub ocupația rușilor și, de asemenea, regiunea Mării Negre este foarte atent urmărită și controlată de forțele rusești. Prin urmare, este foarte greu să fie transportate pe mare. Este o criză alimentară care poate să ajungă și mai problematică. Deja sunt foarte mulți oficiali ai ONU care au subliniat acest lucru și au sugerat că trebuie să se ajungă la o înțelegere pentru a elibera volume de cereale”, mai spune analistul XTB România, platformă de tranzacții online.

El adaugă că, în momentul de față, Rusia profită de această oportunitate și face presiuni asupra UE ca să retragă o bună parte din sancțiunile impuse pentru a ajunge la un compromis. 

„Vedem că există destul de multe discuții dar, până acum, situația continuă să fie foarte dificilă pentru ca fiecare, atât Rusia, cât și Europa, încearcă să obțină maximul din această situație. Populația are în cele din urmă de suferit. Prețurile alimentelor se scumpesc și se observă acest lucru”, precizează acesta.

PROFIT NEWS TV Ministrul Agriculturii, despre interzicerea subvențiilor APIA pentru animale: Este o știre falsă. Noi, din contră, în planul național strategic viitor vom continua să stimulăm fermierii mici CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Agriculturii, despre interzicerea subvențiilor APIA pentru animale: Este o știre falsă. Noi, din contră, în planul național strategic viitor vom continua să stimulăm fermierii mici

În ceea ce privește impactul războiului și a embargoului impus de către UE asupra petrolului rusesc, Radu Puiu afirmă că efectele sunt decalate și se vor face resimțite pe o perioadă mai lungă. 

„Până acum, o mare parte din petrolul care existat pe piață s-a bazat pe o serie de contracte mai vechi care urmau să fie îndeplinite în prezent. În momentul de față petrolul la bursă este destul de volatil pentru că se află între ciocan și nicovală. Pe de-o parte se află între această temere privind un deficit de ofertă cauzat de embargoul din Rusia, pe de altă parte așteptările referitoare la cererea pe termen lung sunt afectate în special din situația din China. 

Restricțiile cu privire la acele noi focare de covid au dus la o scădere privind cererea de petrol, iar China este cel mai mare importator de petrol pe plan global. De aici și această temere și reechilibrare care a avut loc la nivelul prețului”, explică analistul XTB.

Potrivit acestuia, oscilațiile prețurilor la petrol sunt destul de frecvente și se schimbă de la o zi la alta, pe fondul acestui context extrem de tensionat. 

„E un nivel extrem de ridicat de nervozitate în rândul pieței pentru că nu se știe care este efectul cel mai puternic și care va da trendul pe o perioadă mai lungă de timp”, adaugă el.

PROFIT NEWS TV Gabriel Zetea, despre impozitul progresiv: Nu se pune problema de modificare a Codului Fiscal cu o impozitare progresivă clasică, în trepte. Ministrul Finanțelor va veni cu o serie de deduceri fiscale CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Gabriel Zetea, despre impozitul progresiv: Nu se pune problema de modificare a Codului Fiscal cu o impozitare progresivă clasică, în trepte. Ministrul Finanțelor va veni cu o serie de deduceri fiscale

Este pentru prima oară când Uniunea Europeană propune introducerea unui embargo amplu asupra petrolului din Rusia și are nevoie de acordul unanim din partea celor 27 de state membre pentru a implementa această sancțiune. 

O analiză XTB arată că, în prezent, negocierile tind să avanseze extrem de încet, Comisia Europeană încercând să găsească compromisuri pentru a asigura un vot în unanimitate.

„Propunerea UE vizează interzicerea importului de țiței în următoarele șase luni și de combustibili rafinați până la începutul lunii ianuarie.

Cele trei țări fără ieșire la mare, cu cea mai mare dependență de petrol (Ungaria, Slovacia și Republica Cehă), au respins imediat propunerea de a elimina, treptat, țițeiul rusesc până la sfârșitul anului 2023, solicitând un interval de timp mult mai lung până în 2025. 

Instabilitatea indusă asupra prețului și apariția unor penurii de petrol în Europa au fost principalele argumente înaintate.

Un embargo petrolier ar fi cea mai dură sancțiune de până acum, rănind capacitatea Moscovei de a finanța războiul”, potrivit analizei realizată de XTB România.

În plus, Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei din UE, a declarat că vrea să primească compensații în valoare de sute de milioane de euro din partea Uniunii pentru a atenua costul renunțării la petrolul rusesc.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea

Bulgaria a solicitat și ea derogări de la interdicția propusă.

Radu Puiu susține că renunțarea la petrolul rusesc este „un rău pe care statele membre ar trebui să și-l asume ca să nu mai ajute la finanțarea războiului”. 

„Deși o bună parte din companiile din sectorul petrolier au renunțat deja la petrolul din Rusia, în continuare veniturile pe care Rusia le-a primit din petrol au crescut, tocmai ca urmare a creșterii prețului bariliului de petrol. Prin urmare, vedem că acele volume mai mici pe care le-au vândut au fost compensate cumva printr-o creștere a prețului și în continuare veniturile sunt constante și Rusia poate să-și finanțeze acest război”, mai spune acesta.

De altfel, se previzionează ca o strategie a UE de a renunța la sursele de energie din Rusia până în 2027 să fie prezentată în curând, mai arată analiza XTB.

Această inițiativă este așteptată să sublinieze o investiție limitată care va fi necesară pe termen mai scurt în infrastructura petrolieră, pentru a garanta securitatea aprovizionării țărilor care sunt pe deplin dependente de petrolul din conductele rusești.

PROFIT NEWS TV - Ministrul Turismului: Încurajez salariații să facă rezervări de concediu. Eu mă duc la Mamaia CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV - Ministrul Turismului: Încurajez salariații să facă rezervări de concediu. Eu mă duc la Mamaia

Potrivit sursei citate, și Japonia are în vedere „pedepsirea” Rusiei prin introducerea unui embargo asupra petrolului. Totuși, oficialii niponi au declarat că momentul și metoda de introducere a unei astfel de măsuri vor fi stabilite luând în considerare posibilele efecte economice.

Comisia Europeană a anunțat un plan de 210 de miliarde de euro pentru a pune capăt dependenței sale de combustibilii fosili din Rusia, într-un interval de cinci ani, și pentru a accelera tranziția la energia verde.

viewscnt
Afla mai multe despre
xtb romania
radu puiu
preturi cereale
preturi energie
embargo petrol rusia
razboi ucraina