Dacă cetățenii României vor să trăiască într-o țară civilizată, atunci trebuie să se obișnuiască cu ideea de a accepta toate obligațiile fiscale pe care această evoluție le implică, una dintre obligații fiind plata datoriilor de natură fiscală la bugetul statului, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dan Schwartz, Managing Partner în cadrul RSM România.
„Multă vreme în România evitarea taxelor sau evaziunea fiscală au fost considerate un sport național. Eu cred că am depășit acea perioadă și, cel puțin în ultimii ani, lucrurile au început să intre într-o oarecare normalitate. Nu putem să solicităm servicii sociale din partea statului fără să înțelegem că cineva trebuie să le finanțeze, iar acest cineva nu este nimeni altul decât contribuabilul român”, precizează Dan Schwartz.
Problema, continuă el, apare atunci când cetățenii își plătesc datoriile, dar nu văd rezultatul plăților pe care le fac la bugetul de stat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Adică banii noștri sunt pur și simplu risipiți de către cei care dețin temporar frâiele atât ale economiei, cât și ale guvernării în general. De aici apar frustrări într-adevăr. În acest proces de normalizare și de creștere a gradului de conformare voluntară un rol important îl au contribuabili, dar și agențiile statului și Guvernul în general, care trebuie să țină cont de faptul că tot ce înseamnă bugetul de stat are o singură sursă majoră de finanțare, și anume contribuabilul român și impozitele și taxele pe care el le plătește”, mai spune acesta.
În plus, Dan Schwartz consideră că un alt pas în direcția determinării cetățenilor să-și plătească taxele și impozitele este „eliminarea în cel mai mare grad posibil al corupției”.
„Corupția este cea care creează cele mai mari probleme nu numai bugetului de stat, dar și nouă cetățenilor în general. Cei care beneficiază de anumite avantaje acordate „prietenește” sunt avantajați în tot ceea ce înseamnă activitatea lor comercială. Și chiar și în ceea ce privește viața lor privată. O astfel de situație poate genera probleme la nivel social, frustrări din partea contribuabililor și chiar îi poate determina pe unii să renunțe la conformarea pe care cu toții o dorim”, adaugă el.
Una dintre măsurile adoptate în trecut care au facilitat declararea veniturilor de către persoanele fizice a fost introducerea declarației unice, care a unificat mai multe formulare fiscale pentru persoane fizice.
„Este un formular complex, chiar stufos, și bineînțeles că poate fi îmbunătățit. Cu cât posibilitatea de a comunica este mai simplă, cu atât șansa ca un contribuabil să se conformeze este mai mare. Știm cu toții că sunt multe afaceri în România care sunt făcute pe persoană fizică în speranța celor care le fac că vor reuși să evite plata taxelor. Acolo unde se observă așa ceva, dincolo de declarația unică, ANAF trebuie să intervină și să facă controale”, afirmă Dan Schwartz.
La începutul anului, Profit.ro a anunțat că ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte care actualizează Declarația Unică pentru a o adapta schimbărilor legislației fiscale. Printre acestea, sunt reglementări privind persoanele care obțin venituri din activități cum ar fi membru al consiliului de administrație la un angajator din afara țării, reglementarea regimului fiscal aplicabil în cazul veniturilor realizate de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, ca urmare a valorificării dreptului de creanță, reglementarea unui nou mecanism de stabilire și declarare a venitului anual din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, precum și modificări referitoare la venituri din agricultură.