Dacă statul ar interveni eficient în agricultura românească, cu programe de subvenții și cu implementarea sistemelor de irigații, s-ar limita din pierderi, iar capacitatea de producție s-ar putea dubla sau chiar tripla la nivel național, spune Ionel Mugurel, Fondator și CEO al dezvoltatorului de soluții IT & AI orientate pe agribusiness Chromosome Dynamics, recent listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București.
Profit News TV îi aduce împreună, în Maratonul Food Agro Logistic & Retail, pe cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.
Evenimentul este programat pentru 19 mai, urmând să fie deschis de ministrul Agriculturii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„România poate să limiteze din pierderi dacă se intervine eficient și o să existe și un suport din partea statului. Din punct de vedere al capacității de producție s-ar mai putea face multe lucruri, doar că există această problemă a irigațiilor, subiectul cu care defilează lumea de 30 de ani. Noi am putea dubla sau chiar tripla producțiile la nivel național dacă am avea sisteme de irigații. Însă necesită bani, energia este din ce în ce mai scumpă, iar fără niște subvenții serioase și suport real din partea statului o implementare la nivel național nu va fi posibilă”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Ionel Mugurel.
El adaugă că nivelul de inputuri din România (n.red. produse permise pentru a fi utilizate în agricultură, precum furaje sau fertilizatori) este egal cu nivelul de inputuri din Germania spre exemplu sau din orice altă țară dezvoltată. Iar terenurile sunt „infinit mai bune” decât în alte țări din estul Europei. În schimb, România are o problemă majoră cu apa.
„România a trecut prin niște perioade extrem de secetoase și de arșiță. Sudul țării a început să prezinte semne ușoare de deșertificare. Fără o intervenție rapidă din partea statului, grânarul Europei o să devină o poveste. Oricum e o poveste și în momentul de față. E o realitate dură. Dacă nu se vor implementa măsuri concrete, reale, prin care fermierii să poată să aibă acces la apă ieftină, agricultura va avea de suferit. Să irigi un hectar acum aproximativ un an de zile costa 750 de lei, acum cred că este cel puțin dublu”, atrage atenția fondatorul Chromosome Dynamics, compania cu afaceri de 500.000 de euro în primul an de activitate.
Ultimul deceniu, continuă el, a reprezentat o transformare totală a agriculturii românești, care începe să arate din ce în ce mai bine, deoarece fermierii au început să fie mai deschiși în ceea ce privește agricultura inteligentă.
„Au văzut că agricultura inteligentă sau de precizie nu face nimic altceva decât să eficientizeze costurile și te ajută să atingi potențialul genetic. Prin metodele de lucru noi, prin modelele matematice foarte bine stabilite de la bun început se poate obține un plus de producție prin reducerea de pierderi și prin eficientizare de costuri”, mai spune Ionel Mugurel.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Președintele Concurenței, despre Legea speculei: Vom introduce și confiscarea profiturilor incorecte!Însă, în momentul de față, nu există niciun sprijin din partea instituțiilor statului pentru a promova agricultura inteligentă și de precizie în rândul fermierilor.
„Termenul este îmbrățișat de toată lumea, începând cu APIA și terminând cu MADR, dar nimeni nu a venit până acum cu un program, cu un proiect, care să reglementeze și să încurajeze adoptarea acestor soluții. Cred că primul pas direct ar trebui să-l facă instituțiile abilitate și să meargă către companiile care oferă soluții de inteligență artificială și agriculturî de precizie pentru a putea pune la dispoziție și arăta fermierilor că asta e direcția”, precizează fondatorul Chromosome Dynamics.
Ionel Mugurel consideră că 2022 va fi un an foarte bun pentru fermieri, dacă nu vor exista evenimente majore care să influențeze în mod dramatic agricultura românească.
„Cu puțin noroc fermierii români vor avea cel mai bun an agricol pe care l-au avut vreodată din punct de vedere al comercializării și încasării de profituri, și asta datorită creșterii prețurilor la cereale. Ne aflăm într-un moment bun. Fermierii vor avea un an excepțional”, afirmă acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Florin Dănescu, Președinte Executiv al ARB: Evoluția industriei bancare din ultimii doi ani a fost, de fapt, pregătită cu mulți ani în urmăChromosome Dynamics, ce operează marketplace-ul Agrobazar, s-a listat pe piața AeRO a BVB, la o valoarea de piață de 19 milioane de lei. Compania a atras în acționariat integratorul de produse și servicii IT&C, Bittnet Systems, și Agista, fondul de investiții lansat recent.
Societatea a desfășurat, în a doua jumătate a anului 2021, mai multe runde de finanțare, inclusiv un plasament privat, prin care a atras 3,4 milioane de lei, fonduri utilizate pentru dezvoltarea proiectelor sale de investiții.
Pentru aplicația Agrobazar a companiei, la care se lucra atunci, erau în plan venituri de 1 milion euro până la finalul 2021, iar în 2022 se dorea atingerea pragului de 2 milioane de euro cu peste 50.000 de utilizatori.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV: Claudiu Năsui, despre taxa pe care firmele ar urma o plătească camerelor de comerț, pentru promovare, anunțată în premieră de Profit.ro: Este o taxă de șmecherAcum este transmis că, de la momentul lansării din 2021 și până în prezent, vânzările totale prin platformă au depășit 2.,5 milioane de lei. În total, platforma a avut peste un milion de vizitări unice.
Se dorea totodată vânzarea aplicației Agrobazar ”as a service” în Ungaria, Austria, Germania, Polonia și Italia. În 2023 se plănuiește și dezvoltarea de soluții hardware intercontectate cu aplicația Agrobazar, cu scopul identificării exacte a problemelor cu care se confruntă fermierii, respectiv cu oferirea de soluții real-time, cum ar fi de exemplu planuri complexe de tratament, direct în aplicație.