PROFIT NEWS TV Prețurile la gaze, în plin avânt. Corneliu Bodea, CEO Adrem: Nu vor mai reveni niciodată la nivelurile anterioare. Vor rămâne la un nivel ridicat

PROFIT NEWS TV Prețurile la gaze, în plin avânt. Corneliu Bodea, CEO Adrem: Nu vor mai reveni niciodată la nivelurile anterioare. Vor rămâne la un nivel ridicat
scris 21 dec 2021

Prețul la gaz a crescut puternic de la începutul anului, de la 20 de euro pe MWh la peste 140 de euro, record stabilit în ședința de luni. Corneliu Bodea, CEO-ul Adrem, furnizorul de soluții pentru infrastructura energetică, se așteaptă ca prețul la gaze și implicit la energie să continue să crească cel puțin în următoarele patru luni.

„Nu există motive pentru ca prețurile la energie electrică, dar și la gaze să scadă în perioada următoare. Ne îndreptăm spre o perioadă propice creșterilor de preț la gaze. Este normal ca în timpul iernii prețul gazului să fie la cote maxime”, a spus Corneliu Bodea, la PROFIT NEWS TV.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestuia creșterea prețului la gaze are un impact și în ceea ce privește producția de energie electrică. 

„La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 20-30% din producția de electricitate se bazează pe gaz. Nu văd motive pentru care pe termen scurt prețurile la energie, gaz sau electricitate să scadă. Eu cred că prețurile la energie electrică nu vor reveni niciodată la ceea ce au fost ele în trecut, ci vor rămâne la un nivel ridicat, chiar dacă nu la fel de ridicat precum cel pe care îl vedem astăzi”, explică CEO-ul Adrem. 

CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Business-ul Sales Partner, fondat de soții Bîrsan, vizează extinderea în străinătate și 500.000 de euro investiții în dezvoltare. Cotă de piață de 18% în 2022

Creșterea prețului la energie și gaze, continuă el, poate reduce și problema stocării energiei electrice. 

„Există multe alte forme de stocare. România are un potențial fantastic hidroenergetic. Una dintre metodele de a stoca energie electrică este prin intermediul unei soluții utilizând energia hidro. Deocamdată, la nivel macro, este puțin probabil că vor exista soluții eficiente de stocare și rămâne o preocupare de cercetare pentru viitor. Dar este absolut necesar ca până în 2030 să ne îmbunătățim capacitatea de stocare în energie. Noi vom avea nevoie de o capacitate de stocare mult superioară, care să depășească mii de MW pentru a putea să echilibrăm sistemul”, atrage atenția Corneliu Bodea.

El consideră că stocarea de energie electrică reprezintă principala preocupare în momentul de față și ar putea totodată să devină principala soluție în tot ceea ce înseamnă infrastructura energetică. Mai exact, pentru ca România să atingă țintele impuse de UE, ce prevăd ca peste 80% din energia consumată să provină din surse regenerabile până în 2050, este necesară rezolvarea problemei stocării energiei.  

CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Problemele City Insurance pot băga marii constructori în faliment. Erbașu: Este o problemă extrem de gravă

„Deocamdată, stocarea energiei electrice, deși posibilă, este ineficientă”, subliniază omul de afaceri, adăugând că România nu se îndreaptă într-o direcție foarte bună și nici nu e un exemplu de urmat în comparație cu țările vecine, având în vedere că în ultimele trei decenii s-au făcut investiții mult prea puține în generarea de electricitate, iar astăzi a ajuns un importator net, de la o țară care putea fi considerată independentă energetic.

„Suntem în situația în care trebuie să ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de a ne baza producția de energie electrică pe combustibili fosili, urmând politicile europene. Acest complex de factori fac ca România să se găsească într-o situație delicată. De la un exportator net și o țară care putea să vorbească chiar de o independență energetică, România a ajuns astăzi să importe mai mult decât exportă. Este pentru al treilea an consecutiv în care România este importator net. Asta ne plasează într-o poziție delicată, pentru că țările din regiune în general și-au crescut capacitatea de generare de energie”, semnalează Corneliu Bodea, care consideră că este momentul ca actuala guvernare să facă apel la experți pentru a aduce mai multă coerență în politicile energetice care sunt esențiale pentru dezvoltarea economică al unui stat. 

Despre tranziția către producerea energiei din resurse regenerabile, omul de afaceri susține că România este „binecuvântată” din acest punct de vedere.

CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV - TOP plăți impozit pe profit: Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj și cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români, este și cel mai mare plătitor. În urmă vin Lidl și Kaufland

„Avem o poziționare geografică care ne ajută atât din punct de vedere eolian, cât și din punct de vedere solar/ Apoi avem o componentă de generare de electricitate bazată pe energia apei foarte bună și ne face să putem fi unul dintre campionii regionali la acest capitol”, mai spune el.

De asemenea și finanțare există „din plin”, însă problema constă în ceea ce privește utilizarea fondurilor care vin către România. 

„Noi nu am avut niciodată o problemă cu finanțarea, în sensul în care să lipsească resursele financiare. Și nici astăzi nu avem. Sunt foarte multe fonduri îndreptate spre România atât din bani europeni, cât și fonduri private. Noi nu am stat bine la utilizarea acestor fonduri, la eficiența de a bune acești bani disponibili la lucru, în așa fel încât să îi transformăm în proiecte reale. Acesta este locul unde trebuie să ne îmbunătățim de urgență dacă vrem să ne menținem poziția favorabilă în întreaga Europă”, mai atrage atenția Corneliu Bodea.

viewscnt
Afla mai multe despre
corneliu bodea
adrem
preturi gaze
preturi energie
energie regenerabila
energie verde