Ion Biriș, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), spune, la PROFIT NEWS TV, că legea fiscalizării bacșișului a fost adoptată în urma solicitărilor din partea jucătorilor din industria de restaurante pentru a rezolva în principal problema forței de muncă, tot mai deficitară în domeniul HoReCa.
„Vorbim de un act normativ care nu face decât să ne satisfacă o nevoie și să reglementeze un lucru pe care noi ni-l dorim de foarte mulți ani. Accelerarea eforturilor noastre pentru acest act a venit în urma impasului pe care îl avem cu toții din punct de vedere al forței de muncă. Principala problemă cu care HoReCa se confruntă este lipsa acută a forței de muncă.
Și atunci, măsurile pe care noi le-am văzut spre a putea fi luate pentru rezolvarea acestei probleme a fost creșterea gradului de atractivitate pentru cei care poate își vor dori să îmbrățișeze o carieră în această industrie”, precizează acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El adaugă că în industria HoReCa salariile oricum nu sunt printre cele mai mari, însă, pe lângă aceste salarii, angajații au posibilitatea de a-și completa veniturile prin bacșișuri, acum într-un mod legal.
„Bacșișurile au existat în piața HoReCa dintotdeauna. Din păcate, în România era un anumit grad de ipocrizie în care toată lumea se făcea că nu le vede. Noi am explicat încă de la început că, în momentul în care aceste bacșișuri vor avea un cadru legal, când totul va deveni transparent, vom avea o imagine clară a veniturilor pe care cei din industrie le au”, adaugă Ion Biriș.
Mai mult decât atât, continuă el, legea fiscalizării bacșișului este o măsură care nu are decât beneficiari. Câștigă atât proprietarii de businessuri din industrie, cât și angajații și clienții, dar și statul.
„Eu nu văd niciun dezavantaj în urma adoptării ei. Dacă cineva e nemulțumit de această lege sunt doar acei proprietari de businessuri care obișnuiau să se bucure de o parte din bacșișurile angajaților. Pentru că altfel eu nu văd niciun inconvenient.
Dacă era un proprietar care aduna bacșișul și ulterior îl împărțea cum voia el către angajați, probabil că acei proprietari sunt nemulțumiți de această lege. Mie mi se pare nepermis ca un proprietar să ia din banii pe care angajații îi primesc ca bacșiș. Sunt amenzi foarte clare pentru cei care nu respectă această lege”, mai spune acesta.
Legea, adaugă Biriș, a apărut ca o modalitate prin care proprietarii de restaurante să-și păstreze angajații.
„De aici a apărut nevoia acestei legi. Interesul nostru, a celor care activam în această industrie, este de a găsi cât mai multe modalități de a menține angajații mulțumiți și fericiți și să nu-i vedem plecați așa cum s-a întâmplat în alte sectoare de activitate”, precizează el.