Banca Națională a României (BNR) a majorat marți dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 7% pe an, decizie despre care Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii, spune că doar a consolidat evoluția dobânzilor deja existente și nu va avea efecte negative majore asupra mediului de business, ci dimpotrivă.
„Este, până la urmă, cea mai mică creștere de dobândă din ciclul de majorări pe care BNR le-a inițiat anul trecut. Ea vine ca să răspundă unei aversiuni legată de inflația de sfârșit de an și să ajute la înscrierea traiectoriei pentru anul acesta. Vedem o tendință a inflației ușor descendentă în prima parte a anului, dar mai accentuată în partea a doua. Asta înseamnă că vedem spre finalul anului o inflație care să se așeze la o singură cifră, ceea ce ar fi o reușită din perspectiva domolirii presiunilor inflaționiste”, spune, la PROFIT NEWS TV, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
El consideră că majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale nu va avea efecte foarte puternice asupra mediului de business.
„Majorarea de fapt consolidează o tendință în evoluția dobânzilor care era deja existentă. Majorarea este mică, dobânzile sunt așezate la un anumit nivel în acest moment. Evoluțiile ROBOR de azi nu arată o creștere, ci dimpotrivă. Dobânzile s-au fixat în acest moment”, mai spune acesta adăugând că inflația nu poate fi combătută cu dobânzi joase, ci cu dobânzi ridicate.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Poșta Română trece la restructurări masive. Șeful Poștei, anterior la PROFIT NEWS TV - Nu dăm afară oameni, dar...„Ele sunt ridicate în termeni relativi, pentru că dacă le comparăm cu inflația sunt la jumătate, ceea ce arată din nou faptul că aceste creșteri de dobânzi pe care le-a operat BNR au fost bine dozate și tocmai pentru a lăsa mediului de afaceri timp și resurse să se acomodeze cu nivelul dobânzilor”, precizează el.
Dan Suciu afirmă și că politica de majorare a dobânzilor din ultimul an a avut rezultate.
„Investițiile străine au fost semnificative în cursul anului trecut și au contribuit într-o proporție semnificativă la creșterea economică pe care am avut-o și pe care o vom avea în cursul anului 2023. Deci, credem că am găsit dozajul optim fără să avem creșteri spectaculoase de dobândă comparativ cu inflația și, în același timp, să îngrădim creșterea inflației și să determinăm o scădere a acesteia”, subliniază purtătorul de cuvânt al BNR.
Lupta cu inflația, continuă el, rămâne în continuare o preocupare pentru BNR.
„Rămânem foarte vigilenți și în ceea ce privește lichiditatea din piață, chiar dacă acum situația s-a îmbunătățit. Am stat foarte mult pe o lichiditate relativ scăzută tocmai în ideea de a avea creșteri de dobândă și la depozite. Am văzut că sunt bănci care oferă 9-10% dobândă la depozite. E sub inflație, dar creșterea e mare, față de 0,1% cât era acum 1 an și ceva. Prin creșterea dobânzilor la depozite nu numai că se stimulează economia, dar se acționează și împotriva presiunilor inflaționiste”, mai spune Suciu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: Putem vorbi și de ascunderea gunoiului sub preșBanca Națională a României nu preconizează o criză economică în 2023, mai adaugă acesta.
„Avem o decelerare a creșterii economice fără să riscăm o recesiune. Vorbim de o creștere economică și în 2023 conform estimărilor noastre, mai scăzută decât în 2022. Probabil vom ajunge la 4-5%, dar va fi creștere economică. Avem toate resursele pentru a avea creștere economică, avem investiții străine în România, bani care intră în economie, desigur că depinde de capacitatea de administrare a acestor fonduri. Premisele sunt relativ optimiste. Nu vedem semne de recesiune pentru 2023. Anul acesta nu va fi un an de criză așa cum i-am auzit pe mulți prognozând”, precizează el.