PROFIT NEWS TV Președintele Asociației Prolemn, despre închiderea declanșată în România de grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer: A fost un șoc. Doar o problemă de timp până când și alte fabrici decid același lucru

PROFIT NEWS TV Președintele Asociației Prolemn, despre închiderea declanșată în România de grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer: A fost un șoc. Doar o problemă de timp până când și alte fabrici decid același lucru
scris 19 ian 2022

Cătălin Tobescu, președintele Asociației ProLemn, avertizează cu privire la criza prin care trece industria de lemn din România. Fabricile se închid, iar producția a continuat să scadă cu 10% în fiecare lună, începând cu septembrie 2021. 

Despre închiderea fabricii de cherestea din Rădăuți și cea de panouri din lemn masiv din Siret, ambele deținute de grupul austriac HS Timber Productions, fostul Holzindustrie Schweighofer, una dintre mai mari companii de procesare a lemnului, Cătălin Tobescu spune că „a fost un șoc și ne arată dimensiunea crizei” prin care trece industria lemnului în momentul de față. 

Urmărește-ne și pe Google News

„Am tras foarte multe semnale de alarmă privind dimensiunea crizei de resursă de pe piața lemnului din România, în condițiile în care avem o ofertă redusă cu 40% de către Romsilva la licitațiile principale. Este normal să se închidă capacități de producție. Este doar o problemă de timp până când și alte fabrici decid același lucru. Înca de anul trecut avem o scădere a producției în industria lemnului, inclusiv în industria mobilei pe indici de producție industrială”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Cătălin Tobescu, președintele Asociației ProLemn.

PROFIT NEWS TV Rarisim printre startup-uri. Business-ul StartCo preferă să se finanțeze din veniturile generate, în loc să apeleze la clasicii investitori CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Rarisim printre startup-uri. Business-ul StartCo preferă să se finanțeze din veniturile generate, în loc să apeleze la clasicii investitori

În România, circa 50% din resursa procesată de grupul HS Timber era adusă din import, însă nici importurile nu mai pot suplini deficitul de resursă din lemn de pe piața locală. 

„Anul trecut s-a ajuns la un maxim al importurilor, la 3 milioane de metri cubi de lemn brut. Nici infrastructura feroviară și nici costurile de transport nu mai pot susține în continuare aceste lucruri. (...) Sunt multe alte segmente de piață care sunt afectate, de la lambriuri, până la banalii peleți. Din prelucrarea lemnului doar randamentul de transformare din lemn brut în cherestea este de aproximativ 55%, restul resursei se transformă în tocătură care devine resursă pentru industria plăcilor”, atrage atenția Cătălin Tobescu. 

Închiderea unei fabrici de cherestea creează efecte negative în lanț. Este afectată atât fabricarea de panouri masive, dar și industria mobilei per ansamblu. 

PROFIT NEWS TV Ovidiu Neag, co-fondator Penman.ro: Vrem să atragem finanțare de minimum 200.000 de euro pentru dezvoltarea produsului și alți 500.000 de euro pentru scalarea la nivel internațional CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ovidiu Neag, co-fondator Penman.ro: Vrem să atragem finanțare de minimum 200.000 de euro pentru dezvoltarea produsului și alți 500.000 de euro pentru scalarea la nivel internațional

„Industria de prelucare primară este prima pe lanțul prelucrării lemnului. Afectarea industriei cherestelei și prelucrării primare înseamnă că problemele se duc în lanț până la produsele finite, mobilă, aprovizarea cu peleți a populației. Fabrica de la Rădăuti era unul dintre cei mai mari producători din România de peleți”, continuă președintele Asociației Prolemn.

El consideră că decizia grupului HS Timber de a-și închide cele două fabrici se bazează pe fundamente solide, stabilite în urma unei analize realizată pe o perioadă lungă de timp. 

„Pur și simplu cred că grupul HS estimează o lipsă pe termen mediu și lung a resursei de pe piața din România”, subliniază acesta.

PROFIT NEWS TV Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: S-a dat comandă pentru creșterea prețurilor la energie. Am primit o instrucțiune greșită din partea guvernanților în vară CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: S-a dat comandă pentru creșterea prețurilor la energie. Am primit o instrucțiune greșită din partea guvernanților în vară

„Ceea ce vedem la HS este o reducere cu 30% a capacității de producție. Asta se întâmplă în toată industria lemnului din România. Industria poate să reziste o lună pe baza stocurilor pe care le are, dar apoi progresiv capacitățile de producție se reduc sau se închid. Din septembrie anul trecut în fiecare lună producția a scăzut cu 10%. În ianuarie deja vedem primele închideri totale de capacități mari. Capacitățile mai mici s-au închis deja de anul trecut”, mai spune Cătălin Tobescu. 

De altfel și prețul lemnului a crescut semnificativ, de la 250 de lei pe metru cub în 2020 la cel puțin 500 de lei. Principalul motiv, potrivit lui Cătălin Tobescu, este reprezentat de blocajele din administrația silvică.

„România nu are o strategie forestieră prin care să surprindă și să valorifice acest potențial al pădurilor. Toate directivele și politicile europene ne încurajează să folosim acest lemn pe care îl avem. S-au făcut foarte multe lucruri bune pentru a reduce acest fenomen al tăierilor ilegale, dar exacerbarea temerilor privind tăierile ilegale au determinat adoptarea a foarte multe măsuri care au condus la blocaje”, explica la finalul anului trecut președintele Asociației Prolemn, la PROFIT NEWS TV.

viewscnt
Afla mai multe despre
hs timber
pret lemn
fabrici lemn
fabrici cherestea
cătălin tobescu
productie cherestea
productie mobila