După creșterile aberante din 2021 ale prețurilor materiilor prime și materialelor de construcții, urmate anul acesta de o serie de alte scumpiri, pe fondul majorării costurilor la energie și gaze, dezvoltatorii imobiliari sunt loviți de un nou șoc, cu războiul de la graniță. Impactul a ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani abia de acum va începe să se resimtă.
„Deja efectele au început să se vadă. Ne este greu să estimăm cum vor evolua, dar ne afectează, mai ales în ceea ce privește ritmul vânzărilor, care a scăzut considerabil în ultimele două săptămâni. Există o reticență normală și logică a oamenilor de a cheltui în această perioadă și de a-și limita chiar și investițile. E o atitudine de sit and wait. Toată lumea este în expectativă să vadă ce se întâmplă”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Tinu Sebeșanu, CEO al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor.
El consideră că, ce s-a întâmplat anul trecut, cu creșterea prețurilor din construcții a fost, cel mai probabil, un preambul. Estimările optimiste de la începutul anului au pălit în fața noilor provocări.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„La începutul anului vedeam o creștere de o cifră la prețurile materiilor prime. Se pare însă că ne îndreptăm iarăși spre cel puțin o creștere de două cifre. Deci, va fi o creștere destul de exponențială a prețurilor de cost, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor de vânzare și a prețurilor mărfurilor din stoc, adică a apartamentelor deja finalizate”, avertizează CEO-ul.
Dacă anul trecut a existat o creștere masivă a prețurilor la fier beton, lemn, polistiren, pentru 2022, Tinu Sebeșanu se așteaptă la scumpiri exponențiale la toate celelalte materiale de construcții.
„Eu cred că suntem încă la început, încercăm momentan să evaluăm impactul. Dar eu estimez că impactul va fi mult mai mare decât ne așteptăm astăzi”, mai spune acesta.
Față de 2019, prețul de construcție pe metrul pătrat a crescut cu circa 20%, însă, potrivit lui Sebeșanu, se pare că a fost doar „vârful icebergului”. Pentru anul acesta, CEO-ul se așteaptă la o creștere de circa 10%, chiar și mai mult de atât.
„Problema este că gradul de absorbție în piață are un termen mult mai lung. Noi trebuie să creștem prețurile imediat, fiindcă cumpărăm imediat marfa. Oamenii pot să absoarbă creșterea asta în ani. Deci gap-ul ăsta care va fi între momentul la care noi construim și momentul la care piața va putea să absoarbă va crea dificultăți pentru multe companii, mai ales că partea de cashflow va trebui susținută, ceea ce se va face evident cu credite mai scumpe. Deci toate acestea se vor revărsa într-un final în prețul de vânzare”, atrage el atenția.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Războiul din Ucraina lovește încă o industrie. CEO Exonia: Începem să contactăm producători din UE, Asia și America de Sud. Avem negocieri de urgență, am transformat departamentul de vânzări în call-centerÎn perioada aceasta, continuă Tinu Sebeșanu, precaut este să se pună pe hold investițiile, având în vedere că nu există o certitudine în ceea ce privește evoluția prețurilor.
„Nu ne putem angrena în niște prețuri pe care noi nu le putem controla și care automat ele se vor reflecta în prețurile de vânzare. Iar piața nu este pregătită să absoarbă asemenea șocuri”, afirmă acesta.