Interdicția centralelor termice individuale în blocurile noi este un ”punct zero”, dar nu va exista o taxă pe centralele existente, până când Comisia Europeană nu va impune, spune la PROFIT NEWS TV ministrul Mediului, Tanczos Barna.
El a ținut să precizeze că statele membre se opun acestei taxe. Barna a mai arătat că a propus în Programul de guvernare al noii coaliției o lege a climei prin care să se legisfereze aceste prevederi.
Întrebat desăre renunțarea la centralele de apartament, ministrul Mediului a spus că ceea ce a propus este ”un punct zero, ca măcar de acum înainte, în blocurile noi, să nu mai punem centrale individuale”.
”Nu mă refer la cele existente în prezent. O taxă pe cele existente nu există și nu va exista până când Comisia Europeană nu va impune o taxă, nu doar pe centrale, ci pe încălzirea rezidențială, pe încălzirea, va exista o taxă și la centrală, și la soba de lemn și de cărbune.
Tanczos Barna a mai spus că discuția se poartă în sensul că încălzirea rezidențială contribuie semnificativ la emisiile de CO2 din Europa, iar comisarul european Frans Timmermans propune o diminuare a impactului acestui domeniu, prin impunerea unor taxe la cetățeni, dar a ținut să menționeze că această taxă este respinsă de majoritatea statelor membre UE din centrul și estul Europei, mai ales fostele state comuniste.
”Nu poți renunța de pe azi pe mâine, la 3 milioane de sobe și centrale pe lemn, normal că nu putem accepta. Propunerea mea este ca în orașe, în blocurile noi, apartamentele să nu aibă centrale individuale și de bloc”, a spus el, precizând că emisiile generate de centralele la comun sunt mai mici.
Tanczos Barna a mai spus că a propus în programul de guvernare introducerea unei legi a climei.
”Putem include asemenea prevederi, pentru că încălzirea climatică este un fenomen recunoscut și împotriva căruia se luptă și la nivel național, european și mondial”, a mai spus ministrul Mediului, afirmând că ”tranziția va fi treptată, și va dura zeci de ani”.