PROFIT NEWS TV Oriol Casellas, CEO Meta Estate Trust: Fonduri de investiții străine așteaptă intrarea pe piața apartamentelor de închiriat din România, o nișă dominată acum de persoane fizice

PROFIT NEWS TV Oriol Casellas, CEO Meta Estate Trust: Fonduri de investiții străine așteaptă intrarea pe piața apartamentelor de închiriat din România, o nișă dominată acum de persoane fizice
scris 10 nov 2021

Fonduri de investiții din străinătate sunt interesate de achiziția de apartamente pentru închiriat în România și își vor face, curând, intrarea pe o piață dominată de persoane fizice, în care fondul locativ dedicat acestui segment este de sub 10%, a anunțat, la PROFIT NEWS TV, Oriol Casellas, CEO al Meta Estate Trust, companie imobiliară care își pregătește listarea la bursă.

„Sunt fonduri de investiții din străinătate interesate de achiziția de apartamente pentru închiriat în România. Apartamentele de închiriat sunt deținute acum de persoane fizice, nu de investitori instituționali. Îi vom vedea activând, într-un viitor apropiat, pe piață. Randamentele (yield-urile) la închiriere au scăzut la 5,5-6,5% pe an, iar valoarea apartamentelor se îmbunătățește constant, cu o medie de 10% pe an. Câștigul investitorilor este o combinație între cei doi indicatori“, a explicat Oriol Casellas.

Fondul de investiții Meta Estate Trust, inițiat la începutul acestui an de Eugen Voicu – fondatorul Certinvest, urmează să realizeze o nouă majorare de capital, în valoare de circa 7 milioane de euro, ultima înainte de listarea la bursă. 

„Vrem să atragem capital prin listarea la bursă pentru noi investiții, pentru că există cerere pentru produsul nostru. Există investitori individuali care vor să cumpere, dar nu au timp să aleagă, să compare, să închirieze și noi am dorit să le oferim un vehicul care să le permită obținerea unor randamente specifice pieței imobiliare, dar cu avantajele pieței de capital. Noi, prin listarea pe piața AeRO, pe care o prognozăm în aprilie-mai 2022, oferim lichiditate absolută a investițiilor în Meta. Sperăm ca mai repede de 3 ani să ne listăm pe piața principală a BVB“, a anunțat managerul fondului.

EXCLUSIV FOTO Hagag se pregătește de intrarea pe piața hotelieră prin achiziția sediului Romproiect din centrul Bucureștiului de la gigantul canadian SNC-Lavalin CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Hagag se pregătește de intrarea pe piața hotelieră prin achiziția sediului Romproiect din centrul Bucureștiului de la gigantul canadian SNC-Lavalin
Urmărește-ne și pe Google News

Meta Estate Trust a atras de la peste 92 de investitori un capital de circa 8 milioane de euro investit integral în 14 proiecte rezidențiale, aflate în diferite etape de dezvoltare, din București, Constanța, Sibiu, Iași și Brașov. Planul companiei este să ajungă la un plasament privat de 15 milioane de euro înainte de listare.

„În România, apartamentele sunt la jumătate de preț față de Spania. Raportat la puterea de cumpărare, apartamentele sunt mult mai accesibile în România. Este nevoie de circa 8 ani pentru achiziția unei locuințe de 60 de metri pătrați în România, pe când în Spania e nevoie de 13-14 ani. Nu se poate vorbi de o bulă imobiliară în acest moment. Doar 12-13% din locuințe au fost construite după 1990. În acest ritm, avem nevoie de 200 de ani pentru a înnoi fondul locativ“, a mai spus Casellas.

Alături de inițiatorul proiectului, Eugen Voicu și societatea de administrare a activelor financiare Certinvest, pe lista acționarilor Meta Estate Trust se regăsesc Ovidiu Ioan Andrieș, proprietarul Smart Diesel - cel mai mare benzinar independent; consultantul și coach-ul Adrian Stanciu; Andrei Sârbu, Maria Andrei și Ionuț Nicolescu – managerii SVN România, cel mai mare vânzător de apartamente; familia Dragoș și Alexandru Bonea și afacerea lor cu amenajări interioare Delta Studio; Gabriel Stanciu, CEO-ul Alstom Transport România; Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill; Viorel Opaiț, Business Development Director la liderul consultanților imobiliari JLL Romania; Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Griffes; Răzvan-Grigore Găină, consilier parlamentar și fost director general al companiei de instalații Branpis Bacău; Ilinca Păun, antreprenor și fost șef al brokerului imobiliar Colliers International; și Berza Ilinca Von Derenthall, membră a consiliului de administrație Chimcomplex.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV FOTO Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de malluri, își face vilă cu piscină pe malul lacului Snagov, lângă domeniul lui Remus Truică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de malluri, își face vilă cu piscină pe malul lacului Snagov, lângă domeniul lui Remus Truică

Meta Estate Trust propune investitorilor trei tipuri de investiții rezidențiale; unul cu randament mare și orizont investițional de 12-18 luni în proiecte rezidențiale în faze incipiente, prin parteneriate cu dezvoltatori imobiliari, cu exit înainte de finalizarea acestora; alt tip este cu randament mediu și orizont investițional de 6-18 luni în achiziția de apartamente la prețuri reduse (stressed assets) și aprecierea lor accelerată prin finisarea apartamentelor la standard înalt și vânzarea ulterioară la prețul pieței și ultimul tip, cu randament mic și orizont investițional de 3-12 ani, în închirierea de apartamente pe termen scurt și lung.

După dezvoltarea fondului, urmează investițiile în spații industriale și de birouri, spun sursele Profit.ro. Proprietățile de birouri vizate ar putea fi clădirile de tip boutique de clasă B, situate central, la care pot fi aduse îmbunătățire tehnice și relansate pe piață sau la care să se îmbunătățească mixul de chiriași.

Prin listarea Meta Estate Trust la bursă se întețește concurența pe piața de capital a companiilor cu profil imobiliar. Practic, investitorii vor putea face plasamente cu expunere pe piața rezidențială în companiile Meta Estate Trust, Impact Developer & Contractor, Star Residence Invest și One United Properties.

Cerere crescută de locuințe

În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.

EXCLUSIV Indotek, imperiul imobiliar condus de unul dintre cei mai bogați unguri - a doua tranzacție în România. Cumpără clădirea de birouri One Victoriei Center CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Indotek, imperiul imobiliar condus de unul dintre cei mai bogați unguri - a doua tranzacție în România. Cumpără clădirea de birouri One Victoriei Center

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost scăzut, considerabil, cu 27% în luna octombrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la circa 60.000 de contracte, după ce în luna corespondentă din 2020 s-a raportat cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani. Aceasta este prima scădere din iulie anul trecut și până acum, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară analizate de Profit.ro. În ciuda acestei scăderi punctuale, primele 10 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 21%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
apartamente de inchiriat
meta estate trust