Pentru a aduce un nou producător de semiconductori în România, ministrul Economiei, Florin Spătaru, susține că nu este suficient să îi oferi teren, finanțare sau facilități fiscale. Procesul este mult mai anevoios.
„Ministerul Economiei asta face la acest moment, discută cu Comisia Europeană, cu potențialii investitori, cu universitățile și cu cei care au lucrat în sectorul asta al microelectronicii pentru a fi pregătiți pentru așa ceva. O fabrică de semiconductori nu vine de la sine, oferind teren, finanțare, facilități fiscale. Nu, trebuie să te bați pentru așa ceva. Și asta vom face”, a spus, la PROFIT NEWS TV, ministrul de resort, Florin Spătaru.
Decizia ministrului de a aduce un nou producător de semiconductori în România vine în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în septembrie anul trecut, un plan și o strategie de dezvoltare, cercetare și producție a semiconductorilor, prin care vrea ca statele membre să devină independente de producția din China, ca urmare a crizei de componente electronice care a creat probleme în lanț pentru mai multe industrii.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Adelina Badea, CEO Mobexpert: E din ce în ce mai greu să aduci produse din alte țări, costurile de transport au crescut de 4-5 ori. Ne uităm foarte mult la a ne fabrica propriile produseEste pentru prima dată când România face parte dintr-un astfel de mecanism complex de tip IPCEI (Proiectului de Interes Comun European în Microelectronică și Tehnologia Comunicațiilor), acesta fiind și cel mai mare proiect finanțat din bani europeni derulat vreodată de Ministerul Economiei.
Prin PNRR, Ministerul Economiei va beneficia de 500 de milioane de euro, bani care vor fi investiți în proiecte de cercetare, inovare și dezvoltare în domeniul microelectronicii.
„Ne așteptăm ca după evaluarea Comisiei Europene să putem să asigurăm finanțarea. În acest an vom începe aceste proiecte de finanțare care duc la cercetare-dezvoltare și testarea prototipurilor. Vrem să devenim foarte activi în acest demers. Discutăm cu industria, cu potențiali investitori pentru a putea aduce o fabrică de semiconductori în România. De ce? Pentru că avem niște resurse pe care trebuie să le operaționalizăm, să le punem să lucreze pentru economia românească, avem un capital uman, avem companii de cercetare-dezvoltare și inovare care funcționează în acest moment în România, și atunci tot acest complex trebuie să ducă la realizarea unei investiții majore în producția de semiconductori”, mai spune ministrul.