Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre consolidarea cădirilor cu risc seismic, că nici în 2020, nici în 2019 și nici în 2018, nu s-au cheltuit banii, și că a găsit când a ajuns la minister un mare zero la execuția bugetară pe acest capitol.
Ministrul Dezvoltării a arătat că în acest moment nu au o evidență foarte clară privind clădirile cu risc seismic. El a precizat că a demarat abrogarea OUG 20 pe 1994, pentru că, până acum am avut o legislație pe consolidarea pe risc seismic din 1994, care era caducă de mulți ani și nu mai avea niciun efect.
Cseke Attila a mai declarat că, atunci când a ajuns în minister, a cerut un tabel cu execuția bugetară pe 2020.
”Singurul capitol unde am văzut un zero mare, pe execuție bugetară, era pe consolidare clădiri pe risc seismic, Nu am cheltuit în 2020, nici în 2019 și nici în 2018, nu s-au cheltuit banii. În scurt timp, am ajuns la concluzia că nu avem cum să cheltuim, programul nu mai era de actualitate și trebuia modificat”, a spus el.
Ministrul a precizat că în prezent avem în vigoare o lege nouă, care prevede un program de investiții, începând de anul viitor, cu modificări radicale, iar abordarea statului este total diferită, activă.
”Înainte, proproietarii trebuiau să restituie creditul, a fost unul din motivele pentru care nu au fost doritori. (..) Sunt câteva noutăți, sunt introduse clădirile de risc seismic 2, până acum în România erau doar blocurile de locuințe, în această lege s-au introdus și clădirile publice, spitale, grădinițe, școli, servicii publice, care funcționează în clăduri cu mulți angajați, în clădiri cu risc seismic”, a arătat Cseke Attila.
Ministrul a mai completat că ”parogramul este finanțat sută la sută de la bugetul de stat și se introduce o clauză prin care se spune că 25 de ani nu poți să vinzi apartamentul sau clădirea, iar dacă totuși dorești să faci vânzarea trebuie să restitui investiția statului”.