PROFIT NEWS TV Iosif Pop, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, primul CEO al băncii: Rusia se aștepta la sancțiuni, nu este prima dată când i se aplică. Cunoaște deja metoda prin care să le evite. Cum va scăpa de faliment

PROFIT NEWS TV Iosif Pop, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, primul CEO al băncii: Rusia se aștepta la sancțiuni, nu este prima dată când i se aplică. Cunoaște deja metoda prin care să le evite. Cum va scăpa de faliment
scris 23 mar 2022

Faptul că SUA și UE au amenințat Rusia în prealabil că îi vor impune sancțiuni în cazul în care va declara război Ucrainei nu a făcut decât să îi acorde timp suficient pentru a-și rezolva fluxurile și rezervele de plată, a spus, la PROFIT NEWS TV, Iosif Pop, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania și primul CEO al băncii, actual economist. 

„Rusia se aștepta la sancțiuni, pentru că nu e prima dată când i se aplică și cunoaște deja metoda prin care să le evite. Și are și circuitele probabil bine pregătite din cauza asta. Dacă este să speculez pot să judec și așa, că a fost un avertisment dat Rusiei să se pregătească. SUA are un interes extrem de mare să-și vândă gazele de sondă. În jocul acesta este posibil ca avertismentul să fii fost de așa natură făcut încât să creeze timpul necesar ca banii și rezervele care trebuie să fie folosite în viitorul apropiat să fie protejate”, precizează Iosif Pop.

Urmărește-ne și pe Google News

El adaugă că există soluții pentru Rusia de a evita sancțiunile impuse de Rusia și UE. 

„Sistemul bancar internațional este interconectat atât de mult încât întotdeauna ai căi alternative și niciodată nu vei pus în situația să constați că toate sistemele bancare din lume au aderat la sancțiunile cerute de americani sau de europeni. Vedem că țările musulmane sunt de partea Rusiei, poate chiar și India să fie de partea Rusiei”, mai spune acesta.

PROFIT NEWS TV Andrei Nicolae, Fondator Youni: Marea Britanie a devenit mult prea scumpă pentru studenții români, după Brexit. Olanda a devenit alegerea nr. 1 CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Andrei Nicolae, Fondator Youni: Marea Britanie a devenit mult prea scumpă pentru studenții români, după Brexit. Olanda a devenit alegerea nr. 1

Rusia ar putea scăpa de un potențial faliment, cu sprijinul Chinei, care i-a permis să-și plaseze o parte din avere în conturile băncilor chineze.

„Depinde foarte mult de poziția pe care o are China în acest joc al transferurilor și datoriilor pe care Rusia le are față de creditorii internaționali. Din averea lichidă a Rusiei, de 640 miliarde de dolari ar fi blocata, doar jumătate ar fi blocată. Restul au reușit să o transfere în conturi la băncile chineze și la alte bănci care nu sunt supuse măsurilor de blocare a accesului la bani. În situația în care China ajută Rusia datoria s-ar putea plăti. 

Atât Rusia, cât și China au bonduri americane pe care le-au finanțat atunci când trezoreria americană le-a scos pe piață. Rusia poate să plătească și cu bonduri. Deci sunt mai multe variante pe care se poate lucra și mă îndoiesc că nu și-au prevăzut măsuri din timp”, afirmă Iosif Pop.

viewscnt
Afla mai multe despre
iosif pop
banca trasilvania
sanctiuni rusia
razboi rusia-ucraina
faliment rusia