PROFIT NEWS TV Florin Popa, director B2B Orange România: PNRR e o șansă ca IMM să se digitalizeze accelerat. Romania, deși nu stă bine la digitalizare, are active pe care se poate baza. Nimeni nu credea că e posibil acum 10 ani

PROFIT NEWS TV Florin Popa, director B2B Orange România: PNRR e o șansă ca IMM să se digitalizeze accelerat. Romania, deși nu stă bine la digitalizare, are active pe care se poate baza. Nimeni nu credea că e posibil acum 10 ani
scris 5 dec 2022

Anul 2022 a fost plin de provocări, dar și de oportunități. Dacă pentru unele companii lipsa de predictibilitate a însemnat o stare de expectativă și stoparea investițiilor, altele au înțeles că, accesând soluții de digitalizare, tehnologie care astăzi este mult mai disponibilă decât în trecut, pot să se diferențieze de competitorii lor, să dezvolte soluții și produse noi și să scaleze mai rapid, spune, la PROFIT NEWS TV, Florin Popa, director B2B Orange România.

„E mult mai accesibilă tehnologia azi pentru companiile mici și mijlocii. Migrarea către soluții pe baza unui abonament lunar a facilitat foarte mult accesul IMM-urilor la tehnologie. Educația este însă foarte importantă. România încă suferă dacă e să ne uităm la indexul DESI atât la competențe digitale ale populației, cât și la gradul de digitalizare al IMM-urilor. Din păcate, suntem pe ultimele locuri, dar există și un top în care suntem pe locul 4 în Europa din perspectiva disponibilității infrastructurii pentru companii și pentru populație”, spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

Florin Popa consideră însă că, în ultimii ani, IMM-uri s-au educat cu privire la beneficiile digitalizării, ceea ce a determinat o adopție mai accelerată a soluțiilor tehnologice. În plus, accesul la soluții tehnologice în momentul de față poate fi făcut la costuri mult mai mici, ceea ce va determina, de asemenea, o creștere mai rapidă a adopției tehnologiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Au copiat și ceea ce au văzut la companiile mai mari ca și trenduri și bune practici, dar în același timp au acces și la fonduri. Dacă ne uităm la disponibilitatea fondurilor, PNRR e o sursă extraordinară de finanțare pentru IMM-uri în privința accesării soluțiilor digitale. Și nu este singura sursă prin care IMM-urile pot să acceseze soluții digitale. Dar PNRR e o șansă ca și IMM-urile să se digitalizeze accelerat și să le facă vizibile atât pe piața locală, cât și în piața regională”, precizează directorul.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Începutul de decembrie poate să aducă niște fluctuații pentru piața petrolului CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Începutul de decembrie poate să aducă niște fluctuații pentru piața petrolului

Acesta observă o creștere accelerată a soluțiilor de tip Cloud sau infrastructură, care pot fi accesate sub forma unui serviciu lunar.

„În zona de Cloud vedem o adopție din ce în ce mai mare chiar și la companii mici și mijlocii. E vital și pentru o companie foarte mică să-și poată gestiona baza de clienți. La companiile mari și foarte mari deja vorbim de transformări mult mai complexe și profunde, proiecte cu mult mai mari din punct de vedere financiar, unde observăm trecerea de la investiții în infrastructura proprie, centre de date pentru a găzdui aplicații către soluții de Cloud”, afirmă Florin Popa.

România, deși nu stă bine la digitalizare, are o serie de active pe care se poate baza, precum infrastructurile de rețea, care permit țării să fie un jucător de top.

„Întrebarea e ce facem și cum le folosim ca să ne creăm un avantaj competitiv în acest sens. Vedem că industria în sine aduce foarte multă valoarea adăugată în economia românească. Sectorul a ajuns la 8% din PIB. Nimeni nu credea că e posibil acum 10 ani. România a dezvoltat afaceri în IT foarte puternice”, mai spune acesta.

PROFIT NEWS TV Bucureștiul și Ilfovul sunt polul poluării în Europa, costul aferent pentru fiecare bucureștean care respiră un aer infect este de 3.024 de euro pe an CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Bucureștiul și Ilfovul sunt polul poluării în Europa, costul aferent pentru fiecare bucureștean care respiră un aer infect este de 3.024 de euro pe an

Orange România vrea să investească peste 264 de milioane de euro în următorii ani în dezvoltarea de rețele 5G. 

„Facem teste cu Bosch și Continental pentru utilizarea tehnologiei 5G fie pentru vehiculele autonome, fie pentru alte tipuri de tehnologii care vor fi înglobate în mașinile inteligente ale viitorului.  Investițiile făcute în centre de date locale atât de noi, cât și de către alți jucători locali creează oportunități semnificative pentru afacerile locale”, precizează directorul.

„Aceste tipuri de soluții permit unei companii să scaleze foarte eficient din punct de vedere costuri. Numărul de soluții pe care azi companiile le au la dispoziție pentru a se transforma digital, pentru a lansa produse noi mai inteligente, pentru a-și reduce costurile sunt într-un număr fără precedent. Niciodată o companie n-a avut la dispoziție atât de mult soluții”, adaugă Florin Popa.

viewscnt
Afla mai multe despre
orange românia
florin popa
digitalizare imm-uri
pnrr