PROFIT NEWS TV Dragoș Manolescu, director adjunct OTP Asset Management: SUA sunt marii câștigători. Cash-ul este la un nivel record

PROFIT NEWS TV Dragoș Manolescu, director adjunct OTP Asset Management: SUA sunt marii câștigători. Cash-ul este la un nivel record
scris 18 nov 2022

Din perspectiva fondurilor de investiții, Dragoș Manolescu, director adjunct al OTP Asset Management, indică cel mai dificil moment de când este el în piață, din 2005. Inflația și războiul din Ucraina au dus la „outflow-uri” record.

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Videoconferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP și UniCredit Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

„Outflow-uri de genul acesta eu nu am mai văzut, poate exceptând criza din 2008-2009. Sunt cele mai mari ieșiri într-un an. De la începutul anului, în medie, pe industrie, ieșirile sunt undeva la 30-35%, în special din fondurile de obligațiuni. Cumva asta e particularitatea pieței din România, fondurile de obligațiuni aveau cele mai mari ponderi. La nivel de industrie erau undeva la aproape 80%. Asta cumva ne deosebește de Europa, unde acest procent este mic de 80%, și de America, unde fondurile de acțiuni dețin o pondere mai mare”, spune, la PROFIT NEWS TV, Dragoș Manolescu, indicând ca motive principale inflația și războiul din Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, izbucnirea războiului a pus o presiune și mai mare pe inflație și a determinat o fugă a investitorilor către dolarul american, fiind considerat un activ de refugiu.

„Rusia și Ucraina au ponderi importante în ceea ce privește exporturile de diverse alimente, precum floarea soarelui sau grâu. Iar dacă tai de pe lista exportatorilor două țări din top cinci, asta automat o să-ți producă un dezechilibru pe piețele alimentelor. Se mai adaugă și presiunea pe prețurile gazelor, pentru că datorită războiului am avut sancțiuni, care au fost menite să lovească Rusia, dar indirect ne lovesc pe toți”, spune acesta, adăugând că scopul sancțiunilor, pe termen mediu și lung, a fost ca Europa să ajungă să nu mai depindă energetic de Rusia.

PROFIT NEWS TV Ministrul Dezvoltării, despre consolidarea cădirilor cu risc seismic: Nici în 2020, nici în 2019 și nici în 2018 nu au fost cheltuiți banii. Am găsit un mare zero CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Dezvoltării, despre consolidarea cădirilor cu risc seismic: Nici în 2020, nici în 2019 și nici în 2018 nu au fost cheltuiți banii. Am găsit un mare zero

„În momentul de față, Europa merge în direcția energiei regenerabile și cu o viteză mai mare decât plănuia. Numai dacă ne uităm în România sunt companii care au anunțat parcuri fotovoltaice record. Practic se anunță investiții foarte mari în zona de regenerabile și vedem că exista o dinamică. Un cost mare al energiei cumva te forțează să mergi către regenerabile, pentru că devine mai rentabil”, continuă el, precizând totodată că toate aceste investiții care se fac în energie regenerabilă nu fac altceva decât să aducă multă ofertă pe piață, iar la un moment dat nu o să mai existe o criză energetică și s-ar putea să se ajungă în extrema cealaltă, adică să existe prea multă energie pe piață, la un preț foarte mic.

Dragoș Manolescu consideră că, în urma tuturor acestor evenimente, dolarul american a ieșit câștigător. În SUA, au fost cele mai mari intrări pe fondurile de money market.

„Practic oamenii au răscumpărat din fondurile de obligațiuni, de acțiuni și s-au dus pe money market pentru a se proteja de riscuri. Și automat a fost această fugă către dolar. Plus că dolarul cumva este câștigător. Din toată rearanjarea de după izbucnirea războiului, America, din importator net cu Europa a devenit exportator net către Europa pentru că prețul energiei a crescut foarte mult, dolarul s-a întărit, iar în momentul de față SUA are excedent pe Europa. Practic e cerere de dolar pentru a plăti pentru energia și bunurile americane”, precizează acesta, adăugând că dacă dolarul va începe să se deprecieze, se vor reduce presiunile inflaționiste pentru Europa, dar și costul energiei.

PROFIT NEWS TV Ministrul Sănătății anunță impactul scumpirii energiei asupra tuturor spitalelor din țară: Un spital de urgență din Bucureși a plătit 1 milion de lei factura CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Sănătății anunță impactul scumpirii energiei asupra tuturor spitalelor din țară: Un spital de urgență din Bucureși a plătit 1 milion de lei factura

Legat de scăderea semnificativă a inflației din SUA, director adjunct al OPT Asset Management este de părere că această „surpriză” ar trebui văzută într-un context mai mare, mai ales că a venit într-un moment în care „cash-ul care stă pe margine este la nivelul anului 2009 sau chiar mai mare”.

„Este foarte mult cash care stă pe margine. Practic sunt fonduri care ar trebui să stea investite la 98% și stau undeva la 85% pentru a-și asigura un cash buffer în caz de alte răscumpărări. Cumva se măsoară cash-ul care stă pe margine neinvestit. Acest cash este la un nivel record. Și cumva acest cash așteaptă un trigger. Această inflație a fost ajutată și de un dolarul puternic, pentru că toate importurile americii sunt mai ieftine. Datorită faptului că dolarul se scumpește și toate materiile prime se tranzacționează în dolari, noi am plătit mai mult. Noi practic am important inflație prin aceste prețuri. America în schimb n-a făcut decât să o exporte. Și ei sunt marii câștigători”, explică Dragoș Manolescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie sua
preturi energie
razboi ucraina