PROFIT NEWS TV Extindere agresivă a marilor lanțuri de hipermarket-uri. Iașiul a căzut mult, Brașovul vine puternic din urmă. Bogdan Badea, CEO eJobs: Vom trece lejer de 13 milioane de aplicări

PROFIT NEWS TV  Extindere agresivă a marilor lanțuri de hipermarket-uri. Iașiul a căzut mult, Brașovul vine puternic din urmă. Bogdan Badea, CEO eJobs: Vom trece lejer de 13 milioane de aplicări
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 17 ian 2022

Numărul de locuri de muncă a crescut la 365.000 anul trecut, iar pentru 2022 Bogdan Badea, CEO-ul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, se așteaptă să depășească 400.000. Segmentul de retail a generat cele mai multe locuri de muncă în 2021, pe fondul extinderii agresive a marilor lanțuri de hipermarket-uri.

„Retail-ul a fost starul anului 2021. Lanțurile de hipermaketuri, fashion, mall-urile, centrele comerciale, și-au continuat extinderea în 2021 și aici am văzut un număr destul de mare de locuri de muncă noi create de această extindere destul de agresivă”, a precizat, la PROFIT NEWS TV, Bogdan Badea, CEO eJobs.

Urmărește-ne și pe Google News

Alte domenii în care a crescut anul trecut numărul de locuri de muncă disponibile sunt serviciile, HoReCa, transporturi, logistică, IT, dar și zona de call-center.

PROFIT NEWS TV Românii riscă să nu mai aibă acces gratuit la anumite servicii medicale. Cristian Hotoboc, PALMED: Pacienții vor fi nevoiți să plătească cu totul contravaloarea unor investigații și consultații CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Românii riscă să nu mai aibă acces gratuit la anumite servicii medicale. Cristian Hotoboc, PALMED: Pacienții vor fi nevoiți să plătească cu totul contravaloarea unor investigații și consultații

„Am asistat și la o reechilibrare a zonei de HoReCa de exemplu, pentru că în 2020 acest domeniu a fost destul de lovit. Odată cu ridicarea restricțiilor, în perioada mai-iunie 2021, am asistat din nou la un număr de locuri de muncă destul de ridicat în acest domeniu. Tot ce înseamnă dezvoltarea comerțului online sau offline a fost destul de agresivă în 2021. Nu știm dacă se va păstra la același nivel și în 2022”, continuă acesta. 

Pentru 2022, Bogdan Badea estimează că numărul aplicări pe platforma eJobs va depăși recordul din 2021, de 12,6 milioane, acesta fiind cel mai mare număru de candidaturi din ultimul deceniu. Numărul candidaturilor depuse este cu 34% mai mare ca în 2019 și cu 5% mai mare ca în 2020. 

„Cred că vom trece lejer de 13 milioane de aplicări. De asemenea, consideră că acel val de demisii care există în toată lumea va veni și la noi mult mai acerb decât a venit până acum. Practic, toți aceia care și-au amânat schimbarea locului de muncă de la începutul anului 2020, de când a izbucnit pandemia, vor începe să-și caute un loc de muncă mai bun”, mai spune Bogdan Badea. 

PROFIT NEWS TV Alexandru Dincovici, Director Executiv AOAR: E foarte greu să te asiguri că introducerea certificatului verde la locul de muncă nu va stopa activitățile de producție CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Alexandru Dincovici, Director Executiv AOAR: E foarte greu să te asiguri că introducerea certificatului verde la locul de muncă nu va stopa activitățile de producție

Bucureștiul rămâne în continuare pe primul loc atât ca număr de aplicări, cât și ca locuri de muncă disponibile, urmat în clasament de Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Iași. 

„Iașiul a picat destul de mult în 2021. Era pe locul 2 în 2020, un an foarte bun pentru Iași din punct de vedere al locurilor de muncă disponibile. Și în 2019 la fel, Iașiul crescuse destul de puternic”, subliniază CEO-ul eJobs.

Brașovul, potrivit acestuia, vine puternic din urmă, pe măsură ce investițiile în dezvoltarea orașului continuă. 

„Cu un aeroport și cu o autostradă este probabil să avem o explozie mai mare. Deci Brașovul e probabil o țintă de urmărit pentru următorii cinci ani astfel încât să vedem dacă practic investițiile în infrastructură din zona Brașovului vor influența puternic și numărul de locuri de muncă disponibile în regiunea respectivă”, explică Bogdan Badea.

PROFIT NEWS TV Premiere și recorduri pentru piața românească de artă în 2021. De la plata în criptomonede, până la licitații cu artă digitală și NFT-uri. Cât a costat cel mai scump obiect de colecție CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Premiere și recorduri pentru piața românească de artă în 2021. De la plata în criptomonede, până la licitații cu artă digitală și NFT-uri. Cât a costat cel mai scump obiect de colecție

În schimb, restul țării nu se bucură de aceeași dinamică bună ca în marile orașe în ceea ce privește locurile de muncă disponibile, ci dimpotrivă. Lipsa investițiilor din anumite regiuni ale României se resimte și la nivelul pieței muncii.

„Avem o stagnare destul de puternică în general în zonele unde investițiile sunt destul de slabe, precum regiunea Moldovei sau Olteniei. Singurul plus îl reprezintă zona de retail, pentru că acolo se duc și marii retaileri să deschidă magazine. Și de multe ori din păcate pentru regiunile respective singura opțiune să te angajezi este să te angajezi într-unul dintre lanțurile comerciale”, a mai spus Bogdan Badea.

El a mai declarat anterior pentru Profit.ro că se așteaptă ca în 2022 să crească și salariile și beneficiile extrasalariale, însă în funcție de evoluția pandemiei. De asemenea și competiția dintre angajatori pentru talentele din România se va intensifica în acest an. 

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de muncă 2022
cele mai cautate locuri de munca
job-uri 2022
bogdan badea
ejobs. locuri de munca retail