PROFIT NEWS TV De ce nu are România mai multe depozite? Ovidiu Gheorghe, Președinte ACDBR: Pentru că asocierea nu funcționează încă. Există reticență și o lipsă cronică de management economic aplicat

PROFIT NEWS TV De ce nu are România mai multe depozite? Ovidiu Gheorghe, Președinte ACDBR: Pentru că asocierea nu funcționează încă. Există reticență și o lipsă cronică de management economic aplicat
scris 28 ian 2022

Ovidiu Gheorghe, Președintele Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR), a explicat, la PROFIT NEWS TV, de ce România încă se confruntă cu o lipsă acută de depozite pentru producătorii locali. 

„În România, asocierea nu funcționează încă. Probabil vor mai trece vreo 20 de ani până când vom avea implementate forme asociative cu scop patrimonial, fie că sunt cooperative sau grupuri de producători, care vor putea produce și pune pe piață produse competitive cu cele din UE”, explică Ovidiu Gheorghe. 

Urmărește-ne și pe Google News

El consideră că printre producători există o reticență la asociere, dar și o lipsă cronică a managementului economic aplicat pe fiecare tip de business.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
PROFIT NEWS TV INACO plănuiește să deschidă 100 de Smart Lab în prima jumătate a anului. Discuții pentru internaționalizarea proiectului. Andreea Paul, Președinte: Construim în Dubai primul Smart Lab CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV INACO plănuiește să deschidă 100 de Smart Lab în prima jumătate a anului. Discuții pentru internaționalizarea proiectului. Andreea Paul, Președinte: Construim în Dubai primul Smart Lab

„Reticența la asocierea este prima cauză. A doua cauză este evident lipsa unor politici publice foarte eficiente care să încurajeze asocierea. Pe acest palier al producătorilor până acum nu s-au întâmplat asocieri spectaculoase care să aibă un efect economic evident în piață. Și în domeniul distribuției există această neprioritizare, adică nu este un subiect prioritar asocierea în consorții mari care să ne facă competitivi din punct de vedere al puterii de negociere astfel încât să putem să stăm foarte bine în piața UE”, adaugă președintele ACDBR. 

Potrivit acestuia, statul are obligația de a asigura securitaea alimentară și împreună cu asociațiile din domeniu să creeze un parteneriat public-privat. Însă și în rândul asociaților există o anumită deficiență, în special legată de expertiza resursei umane. 

„Suntem doar câteva asociații care avem expertiză și experiență în spate, avem resursă financiară de la membrii noștri pentru a asigura resursa umană capabilă să intre într-un dialog cu autoritățile publice. Vorbim de o decapitalizare care pleacă de la această reticență de asociere”, mai spune Ovidiu Gheorghe. 

PROFIT NEWS TV Președintele Asociației Prolemn, despre închiderea declanșată în România de grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer: A fost un șoc. Doar o problemă de timp până când și alte fabrici decid același lucru CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Președintele Asociației Prolemn, despre închiderea declanșată în România de grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer: A fost un șoc. Doar o problemă de timp până când și alte fabrici decid același lucru

În repetate rânduri președintele ACDBR a făcut apel la autoritățile publice cu privire la necesitatea României de a prioritiza achizițiile de produse fabricate în țară și a înaintat mai multe proiecte de lege aflate înca în dezbatere.  

„Este vital pentru fiecare dintre noi și pentru economia națională de a achiziționa cu prioritate produse fabricate în România. În momentul în care vom reuși să achiziționăm cu prioritate produse românești atunci sunt șanse ca economia națională să se stabilizeze, să se dezvolte, iar balanța comercială a României să nu mai aibă cifre atât de înspăimântătoare”, semnalează acesta.

PROFIT NEWS TV Rarisim printre startup-uri. Business-ul StartCo preferă să se finanțeze din veniturile generate, în loc să apeleze la clasicii investitori CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Rarisim printre startup-uri. Business-ul StartCo preferă să se finanțeze din veniturile generate, în loc să apeleze la clasicii investitori

De altfel, Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România a propus parteneriate în mod constant diverselor guverne care s-au succedat în ultimii doi ani, însă până în prezent nu s-a concretizat nimic. Se pare însă că actualul Ministru al Agriculturii este mai receptiv față de propunerea Asociației. 

„Discuțiile au fost demarate în urmă cu câteva zile cu Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, dar până acum am avut doar un feedback încurajator, nimic concret. Am speranța că împreună cu ministrul actual vom reuși să creăm acest parteneriat public-privat. Mare parte din țări au politici publice care încurajează efectiv achiziția de produse locale, naționale. În momentul în care achiziționezi un produs românesc, producătorul respectiv plătind taxe în România contribuim indirect la consolidarea bugetului național”, a mai precizat Ovidiu Gheorghe. 

viewscnt
Afla mai multe despre
depozite producatori
lipsa depozite
deficit depozite
ovidiu gheorghe
acdbr
ministrul agriculturii
adrian chesnoiu