Ideea de „speculă” într-o economie de piață, unde prețurile se formează liber în funcție de cerere și de ofertă, chiar dacă par exagerat de mari pentru unii, exagerat de mici pentru alții sau incorecte pentru o parte a populației, practic nu există, spune Dan Schwartz, Managing Partner în cadrul RSM România.
VEZI AICI INTEGRAL PLANUL GUVERNULUI ANTI-SPECULĂ
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Este o inițiativă cu puternică tentă populistă. Atunci când Guvernul vine cu astfel de propuneri, măsuri, el de fapt nu rezolvă o problemă, pentru că nu micșorează prețurile prin măsuri punitive. Prețurile pot fi micșorate numai prin măsuri concrete de stimulare a activității economice, care să genereze dezvoltare.
Guvernul, politicienii în general, vin de multe ori cu astfel de măsuri în încercarea lui de a obține bunăvoința cetățenilor. Pe de-o parte se vorbește despre eliminarea speculei, pe de altă parte nu și-a pus nimeni problema de ce oare prețurile la energie de exemplu au fost liberalizate peste noapte, fără să existe un plan concret de eșalonare a acestei liberalizări”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dan Schwartz, Managing Partner RSM România.
El adaugă că, pentru a avea prețuri corecte pe piață, stabilite pe baza cererii și a ofertei, trebuie determinată în primul rând cauza care a determinat creșterea lor și abia apoi găsite măsuri.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Președintele Concurenței, despre Legea speculei: Vom introduce și confiscarea profiturilor incorecte!„Iar una dintre cauzele care a generat creșterea prețurilor pe piața din România este prețul la energie care, în afară de componenta lui internațională, are și o puternică componentă națională, care poate fi administrată de Guvern, prin intermediul Ministerului de Finanțe, al Economiei etc. Guvernanții, în loc de a propune astfel de măsuri punitive, ar trebuie să se gândească la ce trebuie făcut pentru a-i stimula pe cei care sunt angrenați în activitatea economică, în determinarea de prețuri corecte și sustenabile pentru populație”, mai spune acesta.
Controlul asupra inflației, continuă el, nu poate fi făcut de Guvern singur, ci trebuie să intervină și Banca Națională a României și mediul de afaceri pentru a găsi împreună o politică antiinflaționistă sau care să corecteze tendințele inflaționiste pe care țara le are.
Dan Schwartz consideră că Guvernul ar trebui să faciliteze accesul comercianților la finanțări rezonabile și la piețe de unde să se poată aproviziona la prețuri rezonabile.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV: Claudiu Năsui, despre taxa pe care firmele ar urma o plătească camerelor de comerț, pentru promovare, anunțată în premieră de Profit.ro: Este o taxă de șmecherIar ideea de „speculă” în opinia lui poate fi folosită numai într-o perioadă de război, atunci când piața nu mai funcționează după legile ei normale.
„În condițiile în care în România nu este război, nu cred că se poate vorbi despre speculă. Ca să am prețuri corecte trebuie să fie abundență de produse pe piață și să existe o cerere venită din partea populației corespunzătoare ofertei pe care o avem la un moment dat”, precizează acesta.