PROFIT NEWS TV Constantin Damov, președintele Coaliției pentru Economie Circulară, despre ajutorul de stat: Nu este o problemă de mediu, e o nouă reformulare a modelului economic. Un pas colosal

PROFIT NEWS TV Constantin Damov, președintele Coaliției pentru Economie Circulară, despre ajutorul de stat: Nu este o problemă de mediu, e o nouă reformulare a modelului economic. Un pas colosal
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2022

Guvernul a aprobat recent o schemă de ajutor de stat de minimis care prevede acordarea de granturi pentru trecerea la economia circulară, cu o valoare totală pentru acest an de 10 milioane de lei.

„E un pas colosal în începerea acceptării modelului economiei circulare exact acolo de unde ar trebui să vina semnalul, de la Ministerul Economiei. O poziție pe care noi am manifestat-o public în ultimii 2-3, aceea că modelul economiei circulare își cere o guvernanță în zona Ministerului Economiei și nu este o problemă de mediu, este o nouă reformulare a modelului economic”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Constantin Damov, președintele Coaliției pentru Economie Circulară.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă această schemă va funcționa, continuă el, anul viitor va trebui „să o repetăm și să o amplificăm din punct de vedere financiar”.

„Economia circulară, de fapt, astăzi vine într-un moment de lipsuri de materii prime, energie, forță de muncă și probleme de logistică, modelul circular fiind acela de a refolosi materialele care au fost o dată folosite, reciclate, reintroducerea lor într-un nou ciclu de producție, făcându-ne practic mai rezistenți la toate aceste lipsuri.

PROFIT NEWS TV Alexandru Ciuncan, Director General UNSAR: Deși avem un sistem de asigurare obligatorie a locuințelor, din păcate doar 1 din 5 locuințe este în momentul acesta asigurată CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Alexandru Ciuncan, Director General UNSAR: Deși avem un sistem de asigurare obligatorie a locuințelor, din păcate doar 1 din 5 locuințe este în momentul acesta asigurată

Sunt industrii întregi astăzi care nu mai folosesc resurse naturale, ci folosesc aproape în totalitate materiale reciclate. Spre exemplu, industria cartonului și a hârtiei din România deja nu mai folosește nici celuloza și nici lemnul. Tot cartonul pe care îl vedem astăzi în ambalaje este reciclat. La fel se întâmplă și cu industria aluminiului, iar zona plasticului vine din urmă cu pași foarte mari. Viteza de creștere e foarte mare și ar trebui să punem economia circulară în prima linie a strategiilor economice ale țării, alături de o energie curată”, mai spune acesta.

El adaugă că această schemă de minimis vine în paralel și cu alte programe de finanțare, precum PNRR, prin care se alocă circa 1 miliard de euro pentru tranziția la o economie circulară.  

„România nu joacă pe piețele cu materii prime cu succes, noi având acces la mâna a doua sau la mâna a treia prin firme de trading la tot ceea ce înseamnă metale, materiale din petrochimie etc. Deșeurile care sunt prezente în piața românească sunt o resursă inepuizabilă, regenerabilă și chiar nu le-aș mai denumi deșeuri. Managementul deșeurilor ar trebuie să se numească în România managementul resurselor”, mai spune Constantin Damov.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie circulara
ajutor de stat economie circulara