Milan Prusan, Managing Director NN Investment Partners, spune, la PROFIT NEWS TV, că, în primele șase luni ale anului, investitorii s-au uitat cu atenție la mesajele transmise de FED și la soluțiile adoptate pentru temperarea inflației. În continuare, adaugă el, este de urmărit ce se întâmplă pe piața muncii, de asemenea, fiind de urmărit și consumul peste ocean, care va fi un indicator important pentru a doua jumătate a anului.
„Sunt ceva analiști care estimează o frânare a consumului după acest sezon estival și această perioadă de achiziții importante, mai ales pe zona de servicii. O să vedem cum vor fi impactați indicatorii economici importanți în a doua jumătate a anului. Vedem o scădere a inflației și din perspectiva asta, a ieftinirii materialelor industriale, o scădere a cotațiilor pentru produsele energetice.
Ce vreau să spun e că piața se așteaptă la două trimestre ceva mai complicate. Poate că recesiunea va fi evitată peste ocean în contextul în care statele economice, în a doua jumătate a anului, ar trebui să fie ceva mai bune comparativ cu prima jumătate a anului. Dar problema nu e depășită pe de-a-ntregul. Deci, trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile”, mai spune acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca centrală americană, continuă el, este atentă și la zona aceasta a sentimentului. Urmărește în egală măsură și inflația, și stoparea creșterii prețurilor, dar și piața muncii.
„Așteptările de creșteri salariale la final de 2022 în America sunt undeva între 4% și 5%, deci ar fi destul de aproape de inflația de bază, acea inflație care exclude prețurile volatile, cum sunt alimentele sau produsele cu componentă energetică. Și atunci, ar putea veni niște știri bune, mai concrete și lucruri mai palpabile”, afirmă el.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Georgescu, Fondator Gecad Ventures: Companiile trebuie să fie foarte atente să nu rămână fără bani. Va veni momentul în care cash is king. Este destul de clar că urmează o crizăÎn SUA, Milan Prusan consideră că investitorii vor tranzacționa bazându-se mai mult pe emoție, care va fi amplificată sau diminuată mai ales din perspectiva raportărilor pe termen foarte scurt.
„Să vedem dacă acest trend de scădere al inflației se va continua. Va conta foarte mult cum va evolua situația geopolitică la nivel internațional, atât din perspectiva situației din Ucraina, dar devine din ce în ce mai importantă și situația din Taiwan, care e abordarea Chinei în raport cu situația de acolo și cum va funcționa comerțul global în a doua jumătate a anului. Să nu mai avem episoade problematice din perspectiva pandemiei care să înfrâneze comerțul, mai ales zona de materii prime ce vin dinspre piața asiatică.
Dacă prețurile vor avea o tendință mai liniară, atunci ne putem aștepta la rezultate ceva mai predictibile. Nu m-aș avânta să spun că ce e mai rău a trecut. Pe de altă parte, volatilitatea extremă din prima parte a anului pare a fi fost digerată de investitori, mai ales de investitorii instituționali, care se repoziționează pe termen mediu și lung. Și asta e o parte foarte importantă a pieței financiare, e zona de investitori care asigură ceva stabilitate”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marian Alecu despre taxarea suplimentară pentru IMM: Va încuraja din nou evaziunea. Mesaj către ANAF: De ce nu vă duceți, domnilor, într-o vizită scurtă la mastodonții ăștia de stat care n-au plătit de mii de ani taxele?Despre situația din Europa, el afirmă că structura acestei zone economice e destul de complicată, pentru că sunt multe țări cu probleme punctuale diferite și care au o inflație diferită.
„Sunt zone în sudul Europei, cum e Malta, unde inflația era undeva la 6 procente, iar țările baltice foarte dependente de situația energetică dinspre Rusia cu o inflație de peste 20 de procente. Deci nu există one size fits all pentru piețele financiare din zona euro și, în contextul ăsta, deciziile întârzie a fi luate. Europa e foarte dependentă de contextul geopolitic, orice creștere a prețului la energie și orice stopare a prețurilor la petrol sau gaze dinspre Rusia spre zona euro e problematică pe termen scurt.
Se vorbește despre aceste stocuri de gaze care se apropie de acel plafon de 80% până la 1 octombrie, dar cu un preț destul de ridicat, vedem cotația pentru gaze în Europa că e destul de ridicată și vom putea vorbi de o iarnă cu prețuri ridicate pentru energie. Automat că indicatorii importanți cum e inflația în zona euro vor avea o volatilitate mai mare comparativ cu alte geografii și emoția investitorilor va fi și ea pe măsură”, precizează Milan Prusan, care consideră că urmează 2-3 trimestre destul de complicate pentru economia zonei euro.
„Rămâne de văzut care va fi tempoul abordat de Banca Centrală Europeană în creșterea dobânzii de referință pe mai departe”, adaugă acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Constantin Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor: Credem că, în perioada asta de criză, optim este să construiești ca să poți să ieși în piață când va fi o revenire. Primul trimestru a fost ca un „roller coaster”, perspectivele nu sunRomânia, însă, depinde în continuare de situația energetică din regiune. O veste proastă este pentru țară este scăderea producției industriale din ultimele luni.
„România a parcurs cu bine aceste trimestre de incertitudine, dar dacă ne uităm la cifrele economice europene și ne uităm la cifrele economice românești cumva sunt cam în aceeași direcție în fiecare trimestru și, cumva, lucrul ăsta e de înțeles pentru că principalii noștri parteneri economici vin cumva dinspre zona euro. O veste proastă e scăderea producției industriale.
Nivelul de încredere al businessurilor din zona serviciilor, din zona construcțiilor, industriei a început să scadă. Singurul lucru care rămâne pozitiv pe zona încrederii rămâne retailul. Situația e departe de a fi soluționată și pe plan local. Cea mai bună veste este această temperare a costurilor de împrumut pentru țara noastră”, mai spune Prusan.