Bugetele alocate de antreprenori pentru digitalizarea companiilor au crescut în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei, tendință care se va menține și în următoarea perioadă și care va accelera din ce în ce mai mult, pe măsură ce tehnologia devine parte integrantă din viețile tuturor. În plus, este și singurul mod prin care afacerile își pot menține competitivitatea pe o piață în plină transformare.
„Bugetele au crescut și vor crește în continuare, atât în ceea ce privește companiile din mediul privat, cât și instituțiile din domeniul public. Investițiile în tehnologie sunt un „must” al următorilor ani. Nu știm unde o să se oprească bugetele și creșterea, dar se remarcă pe de-o parte un apetit deosebit pentru investiții în zona de IT și tehnologie, iar pe de altă parte o înțelegere din ce în ce mai largă a companiilor de a investi în tehnologie. Marea majoritate își dau seama că este un avantaj competitiv pe care îl pot obține în raport cu ceilalți jucători din piață”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Bogdan Florea, CEO Connections Consult.
Totodată și prețurile serviciilor și produselor tehnologice au crescut odată cu accelerarea sectorului IT.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Un factor esențial în această creștere a prețurilor este creșterea continuă a salariilor personalului, pentru că în general în tehnologie o marte componentă a costurilor este generată de costurile cu salariile”, a explicat CEO-ul.
Potrivit acestuia, cel mai bun lucru pe care l-a făcut Guvernul anul trecut a fost să mențină acele facilități fiscale, care scutesc angajații din domeniul IT de anumite contribuții sociale.
„Suntem într-o fază extem de bună a dezvoltării IT din România, țintim două cifre din PIB în curând și nu este un moment bun pentru a opri această creștere, introducând modificări fiscale care ar modifica bugetele multianuale ale companiilor care au investit în România”, atrage atenția Bogdan Florea.
El consideră că autoritățile ar putea lua multe alte măsuri benefice pentru dezvoltarea sectorului IT și indirect a altor sectoare de activitate, însă eliminarea facilităților fiscale nu este una dintre ele.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Florin Jianu, președinte CNIPMMR: Stimulente financiare angajaților pentru plata energiei electrice, a conexiunii la internet și a echipamentelor necesare muncii„Încurajarea dezvoltării sau a creării de startup-uri și a incubării de startup-uri prin crearea unui fond de investiții guvernamental care să țintească startup-urile de tehnologie, cele cu componentă inovativă pregnantă și pe care sa le ajute să crească și să se listeze fie pe bursa din România, fie să iasă către alte piețe sunt doar câteva lucruri pe care le-ar putea face Guvernul”, mai explică acesta.
Pentru anul curent, Bogdan Florea consideră că sectorul IT va înregistra o creștere susținută în linie cu evoluția de până acum.
„Sesizez o apetență din ce în ce mai mare pentru investiții din partea fondurilor de investiții, din partea investitorilor, atât în zona de startup-uri, cât și în zona bursieră, în așa fel încât sectorul IT la nivel global, inclusiv în România, va înregistra o creștere susținută și în 2022”, concluzionează CEO-ul Connections Consult, companie specializată în furnizarea de soluții software și servicii IT.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors: Vom avea destul de multe finanțări anul acesta. Firmele care au avut scăderi ale cifrei de afaceri trebuie să fie cu ochii pe această axă Connections Consult s-a listat pe piața AeRO a BVB în toamna anului trecut, după încheierea unui oferte primare de vânzare tip plasament privat de acțiuni, prin care a realizat o majorare a capitalului social prin aport în numerar. În plasamentul privat au fost oferite spre vânzare 144.928 de acțiuni (simbol CC) la prețul de 69 lei/acțiune. Subscrierile totale înregistrate au fost de 118.939.785 lei, rezultând într-o suprasubscriere de 12 ori față de valoarea ofertei. Subscrierea minimă a fost de 2.200 de acțiuni.
Fondurile atrase în ofertă, în valoare de circa 10 milioane lei, sunt destinate dezvoltării pe piețe externe (inclusiv prin deschiderea unei subsidiare în Statele Unite), investițiilor în produse proprii și achiziției de pachete majoritare în alte companii.