Compensarea facturilor la energie, schemă aprobată recent de Guvern pe fondul creșterii meteorice a prețurilor, nu va rezolva problema decât pe termen scurt, spune, la PROFIT NEWS TV, Claudiu Crețu, Director General Termoenergetica. Lipsa investițiilor din ultimii 30 de ani în sistemul de încălzire al Capitalei începe să-și facă tot mai mult resimțite efectele.
„Problema este că sistemul de încălzire al Capitalei nu a beneficiat de investițiile necesare în ultimii 30 de ani. Ca urmare, a rămas la nivelul de tehnologie al anilor ’60. Asta înseamnă că sunt pierderi foarte mari în sistem și de aici costul mare total al gigacaloriei”, explică Claudiu Crețu.
O parte din costul gigacaloriei va fi suportată de către populație, restul fiind suportată de către primărie prin acele compensații anunțate recent de Guvern.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Discuția nu trebuie să fie despre cine plătește. În definitiv, sunt banii noștri, ai tuturor, care în lipsa investițiilor se duc în pământ prin acele pierderi foarte mari pe care le avem, de 2.000 de tone pe oră, sau se ard ineficient întrucât avem în București CET-uri din anii ’60”, atrage atenția Claudiu Crețu.
Potrivit acestuia, pentru a avea un sistem eficient sunt necesare investiții în tehnologie, măsură care s-a luat și în cadrul Termoenergetica.
„Investițiile majore sunt derulate de Primăria Municipiului București. Și aici așteptăm să se lanseze acel proiect pe fonduri europene, cei 300 de milioane de euro, care într-adevăr vor avea un efect în buna funcționare a sistemului. Cei 200 km de rețea exact puncte critice pot aduce un aport semnificativ în calitatea serviciului”, mai spune directorul.
El consideră că subvenționarea facturilor la energie nu va rezolva problema decât pe termen scurt, situația fiind mult mai complicată și complexă.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Business-ul Sales Partner, fondat de soții Bîrsan, vizează extinderea în străinătate și 500.000 de euro investiții în dezvoltare. Cotă de piață de 18% în 2022Președintele Iohannis a promulgat, la finalul lunii octombrie, proiectul Legii de aprobare a OUG de compensare pe facturi în această iarnă a scumpirilor galopante din ultima perioadă la energie electrică și gaze naturale.
Recent, Guvernul a anunțat că vrea să modifice legislația de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale în această iarnă, intrată în vigoare de la 1 noiembrie, în urma îngrijorărilor exprimate de către furnizorii de profil, care au transmis că se tem că nu li se vor deconta diferențele de prețuri decât după sezonul rece și că nu își vor primi toți banii cuveniți, dar și ca urmare a creșterii masive a numărului de clienți trecuți în portofoliul furnizorilor de ultimă instanță (FUI), după ce mulți jucători din industrie au renunțat la licențe nemaifăcând față scumpirilor galopante de pe piețele angro.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Problemele City Insurance pot băga marii constructori în faliment. Erbașu: Este o problemă extrem de gravă