PROFIT NEWS TV Cătălin Tobescu, Președintele Asociației Proprietarilor de Păduri, avertizează cu privire la plafonarea prețului lemnului de foc: Va fi o perioadă de haos. Măsura va conduce la penurie

PROFIT NEWS TV Cătălin Tobescu, Președintele Asociației Proprietarilor de Păduri, avertizează cu privire la plafonarea prețului lemnului de foc: Va fi o perioadă de haos. Măsura va conduce la penurie
scris 23 sep 2022

Coaliția de guvernare a decis, în ședința de luni, plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc și interzicerea exportului, măsură care va conduce la o lipsă a lemnului în piață, spune, la PROFIT NEWS TV, Cătălin Tobescu, Președintele Asociației Proprietarilor de Păduri.

„Nu știm dacă intenția Guvernului a fost să plafoneze preturile lemnelor de foc doar pentru Romsilva sau să plafoneze prețul de retail la comercianți pentru lemnele de foc. Situația este cu totul diferită. Dacă vorbim de o plafonare a prețului lemnului de foc doar la Romsilva este o măsura aproape fără niciun impact. Romsilva vinde lemnul de foc cu mult sub prețul de 500 de lei pe metrul cub, dar vinde cantități foarte mici la populație.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă vorbim de o plafonare generală a prețului lemnului de foc la 500 de lei pe metrul cub, estimarea noastră este că va fi o perioadă de haos pe segmentul lemnului de foc și cu siguranță, cel puțin în prima etapă, măsura va conduce la lipsa resursei de pe piață, la penurie”, avertizează acesta.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
PROFIT NEWS TV Corneliu Bodea, CEO Adrem: Cred că încă suntem la început cu această criză. Cel mai mult mă tem de instabilitatea social-politică CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Corneliu Bodea, CEO Adrem: Cred că încă suntem la început cu această criză. Cel mai mult mă tem de instabilitatea social-politică

El afirmă și că plafonarea este una artificială și că nu se va putea impune același preț în toate regiunile României, dat fiind faptul că la munte lemnul e mai ieftin, în timp în zonele de câmpie e mai scump.

„Este o discrepanță uriașă de preț între zonele în care există acces la lemnul de foc, unde prețul este de 200-250 lei pe metrul cub și prețul pe care îl plătește populația din zonele cu deficit de resursă. Plafonul ăsta este artificial. De la munte lemnul ăla trebuie transportat până la câmpie și asta adaugă 100 de lei pe metrul cub, acolo trebuie să ajungă într-un depozit de materiale lemnoase, care înseamnă cheltuieli de depozitare și de manipulare, iar de acolo trebuie distribuit către populație. Deci tot parcursul ăsta mai adaugă încă 200-250 de lei pe metrul cub, în funcție de distanțele de transport.

Deci, nu poți să impui același preț și la munte și la câmpie fără să ții cont că lemnul de la câmpie întotdeauna a fost cu 200-250 de lei mai scump decât lemnul la munte, pentru simplul fapt că apar cheltuielile de transport și de distribuție. Întotdeauna a existat această diferență de preț. Dacă îl plafonezi la 500 de lei înseamnă că cei de la câmpie ar trebui să aibă de unde să-l cumpere cu 250 de lei pe metrul cub de la munte. Ori lemnul la prețul ăsta nu există”, precizează Cătălin Tobescu.

PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului prezintă bilanțul sezonului turistic: Strict pentru litoral avem o creștere de doar ...1%! CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului prezintă bilanțul sezonului turistic: Strict pentru litoral avem o creștere de doar ...1%!

„Lemnul putrezește în păduri. Nici măcar nu trebuie vreo modificare legislativă. Pur și simplu trebuie lăsat ca lemnul să intre în piață, și terminat cu aceste blocaje care sunt niște decizii ale Romsilva, ale Agenției de Protecție a Mediului, sunt niște acte banale, administrative, care blochează accesul lemnului în piață. Deci am putea să avem lemn în piață și pentru populație și pentru industrie. Nu ai ce să plafonezi dacă lemnul nu este în piață. Degeaba îl plafonezi dacă nu este”, continuă el.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret lemn
plafonare pret lemn
catalin tobescu