Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre reforma pensiilor cerută prin PNRR că o măsură care trebuie luată este ca pensia de care beneficiază persoana să nu fie mai mare decât salariul în plată.
El a menționat că aceste situații, chiar dacă o să fie criticat, sunt de obrăznicie, arătând că aceste inginerii, cele existente în sistemul de pensii speciale, puteau fi rezolvate la vremea la care s-au legiferat prin impunerea unui cuantum maxim al pensiei speciale și nu se ajungea în acest situații.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a vorbit despre reforma cerută prin PNRR, privind pensiile speciale, el arătând că prima dintre măsurile care trebuie luate este aducerea în normalitate.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Andrei Pogonaru, Proprietar Veranda Mall: Avem pregătite scenarii inclusiv pentru tăieri de electricitate iarna. Lucrăm la panouri fotovoltaice, investiția poate ajunge chiar la 800.000 euro”Pensia de care beneficiază să nu fie mai mare decât salariul în plată. Aceste situații, chiar dacă o să fiu criticat, sunt de obrăznicie, nu cred că fac parte dintr-un lucru pe care oamenii să îl considere ca fiind normal. Aceste inginerii, cele existente în sistemul de pensii speciale, puteau fi rezolvate la vremea la care s-au legiferat prin impunerea unui cuantum maxim al pensiei speciale și nu ajungeam în acest situații”, a spus el.
MInistrul a dat și alte exemple, și s-a referit la ”includerea în salariul de bază a unor prime de concediu, a unor sporuri care sunt pe ultima sută de metri date, tot felul de concedii de odihnă neplătite pentru ca în ultima lună, acest salariul să fie baza pentru calcului pensiei speciale și să ajungi din nou la aceeași aberație în care pensia este mai mare decât salariul”.
”Reglementarea bazei de calcul pentru toată lumea la fel, pentru că într-o lege specială ai o modalitate de calcul, în alta ai altă modalitate de calcul. Disciplina aceasta trebuia să o avem mai demult”, a mai spus el.
Ministrul a mai afirmat că în privința "pensiilor obraznice, nesimțite", trebuie găsit un sistem de impozitare sau de contribuție la fondul de solidaritate pentru sărăcie. El a precizat că, în opinia sa, ”orice pensie care depășește salariul președintelui României se încadrează în această categorie a pensiilor care trebuie supraimpozitate” și a adăugat că nu se vor desființa pensiile speciale.
”În privința pensiilor obraznice, nesimțite, trebuie să le găsim un sistem de impozitare sau de contribuție la fondul de solidaritate pentru sărăcie, este și aceasta o alternativă, depinde care va fi forma. Că va fi impozitare sau că va fi contribuție specială, că se va crea acest fond, alternativele de discuție care sunt dezbătute la nivelul Comisiei cam acestea sunt, pe fon trebuie rezolvată problema acestor pensii nesimțite”, a spus ministrul.
Întrebat ce înțelege prin pensii nesimțite, ministrul a răspuns: ”Care depășește un anumit prag valoric”.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ștefan Gadola, Fondator Energobit: Prețurile la energie și gaze s-au mărit nejustificat. Sunt foarte mirat de ce Consiliul Concurenței n-a intrat peste ei”O primă cifră care îmi vine în mine, îmi asum, orice pensie care depășește salariul președintelui României mi se pare că se încadrează în această categorie a pensiilor care trebuie supraimpozitate”, a afirmat Boloș.
El a precizat că ”ce trebuie să se înțeleagă este că practic se discută despre impozitarea acestor pensii nesimțite, că se discută despre această așezare în normalitate a modalității de calcul a pensiilor speciale și nu se desființează pensiile speciale”.
”Acestea sunt informațiile pe care trebuie să le avem în vedere și nu să creăm panică printre beneficiarii pensiilor speciale”, a mai afirmat Boloș.
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene a ținut să precize că, potrivit Raportului Băncii Mondiale, pensiile militare sunt excluse din pachetul acesta de măsuri.
”Așa cum arată raportul, spune raportul că nu trebuie să venim cu măsuri care să privească încadrarea acestora în așa zisa normalitate”, a afirmat el.
Boloș a ținut să mai arate că în raport, pensiile din Ministerul de Interne, pensiile din sistemul de ordine publică sunt incluse în categoria pensiilor speciale, ”Aceasta este oponia dumneaor, eu nu face decât să prezint această opinie”, a mai afirmat el.