Îngrijorați din cauza scumpirilor la energie și gaze, hotelierii intenționează fie să închidă unitățile de cazare, fie să reducă activitatea pe timpul iernii, dacă statul nu vine cu măsuri de compensare sau plafonare a prețurilor, a spus, la PROFIT NEWS TV, Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).
„Mulți dintre hotelieri și-au exprimat deja intenția de a închide sau de a-și reduce activitatea pe perioada iernii pentru că nu anticipează că-și vor putea acoperi toate costurile. În acest sens, am avut mai multe runde de întâlniri atât cu ministrul turismului, cât și cu premierul în încercarea de a găsi soluții pentru că industria noastră consumă multă energie și nu putem transfera toate costurile în prețurile de vânzare. Piața nu suportă să transferam costurile.
Și atunci, singura varianta este ca hotelierii să fie oarecum subvenționați sau compensați de către autorități sau vor reduce activitatea. Nu au altă opțiune. Hoteluri importante din centrul Capitalei ne-au spus că dacă nu apare nicio schemă de sprijin vor fi nevoite să închidă porțile pe perioada de iarnă cel puțin”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Pentru euro, tendința deocamdată, cel puțin spre final de toamna, început de iarnă, pare a fi una descendentă. Nu este exclusă o corecție pozitivăEl adaugă că „este vital” ca în cadrul schemei de sprijin cadrul temporar Ucraina să fie acoperite diferențele de costuri cu energia.
„Există cadrul legal, există un sprijin european pentru industriile care sunt afectate de războiul din zonă, iar turismul cu siguranță este printre ele. Să nu uităm că noi încă nu ne-am revenit după cei doi ani de pandemie. Deci e absolut obligatoriu ca în aceste trei luni rămase din an să concluzionăm o schemă de sprijin HoReCa pe cadrul temporar Ucraina care să acopere diferențele de costuri cu energia.
Pe urmă, mai sunt anumite scheme de ajutor prin care am putea finanța hotelurile care își doresc eficientizarea energetică. Practic, să investească în soluții de energie care să le reducă costurile într-un orizont de timp mediu. De asemenea și hotelierii trebuie să fie la rândul lor foarte atenți cu tot ce înseamnă costuri, să fie economi, pentru că nu se poate transfera toată această presiune către stat sau către bugetul UE”, precizează Călin Ile.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Corneliu Bodea, CEO Adrem: Cred că încă suntem la început cu această criză. Cel mai mult mă tem de instabilitatea social-politicăPreședintele Federației Industriei Hoteliere din România mai spune și că urmează creșteri de prețuri la unitățile de cazare din România, dat fiind faptul că operatorii hotelieri vor transfera parțial aceste scumpiri la energie și gaze către consumatori.
„Cred că această criză energetică este o criză pe termen mai lung, nu se va rezolva în 3-4 luni și atunci fiecare operator e nevoit să găsească soluții într-o formă sau alta. Cred că aproape toți operatorii vor căuta să investească în soluții eficiente energetic. Vom vedea multe panouri fotovoltaice puse pe hoteluri acolo unde se poate, vom vedea soluții alternative de încălzire. Dar, per total, costurile cu utilitățile vor crește mult în ceea ce înseamnă bugetul operațional al unui hotel.
Toata lumea privește cu îngrijorare. Nu ne-am revenit după pandemie, iar variabila asta dată de prețurile la energie ne presează. Dar poate cea mai mare îngrijorare pe care o avem este dată de ce se va întâmpla cu piața, care va fi cererea în piață, pentru că nu știm reacția clientului individual, care odată presat de inflație și de creșterea de costuri s-ar putea să renunțe la anumite călătorii, ceea ce creează o diminuare a cererii”, afirmă acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: Pentru această iarnă trebuie să fim pregătiți și pentru cel mai negru scenariuEl adaugă că evenimentele ar putea salva industria hotelieră în această iarnă, dacă continuă în același ritm ca și până acum.
„Sperăm ca evenimentele să continue la nivelul la care funcționează acum. Dacă vor continua în acest ritm va fi salvarea noastră pe perioada de iarnă”, mai spune președintele FIHR, care consideră că vor accelera atât digitalizarea în cadrul hotelurilor, dar și investițiile în soluții sustenabile.
„Cred că numărul de tranzacții va crește, pentru că vor fi multe mișcări în acest context perturbator. Vor fi mulți antreprenori care vor dori să iasă din domeniu, iar alții care vor dori să intre. Investitorii serioși vor continua să investească. Există, în continuare, apetit de investiții”, continuă acesta.