În România, doar 1,8 milioane de locuințe din totalul de circa 9,6 milioane sunt asigurate, deși există o legislație care obligă populația să încheie o astfel de poliță.
„Deși avem un sistem de asigurare obligatorie a locuințelor, deci există o legislație care spune că fiecare clădire cu destinația de locuință trebuie să fie asigurată, din păcate doar 1 din 5 locuințe este în momentul acesta asigurată, cam 1,8 milioane de locuințe din totalul de 9,6 milioane de locuințe la nivel național.
Există acest sistem de asigurare obligatorie a locuințelor care acoperă 3 riscuri, cutremurul, alunecările de teren și inundațiile catastrofale, până în 10-20.000 de euro ca sumă asigurată în funcție de tipul de locuință”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Alexandru Ciuncan, Director General UNSAR.
Din totalul de 1,8 milioane de locuințe care sunt asigurate, circa 1,5 milioane de locuințe au și asigurare facultativă.
„Numai după ce închei o asigurare obligatorie de locuință poți să-și închei și o asigurare facultativă. Avantajul principal este că o astfel de poliță facultativă poate acoperi mult mai multe riscuri față de cea obligatorie, precum furtuni, incendii, explozie, furt, bunuri. Un alt doilea avantaj este că se pot încheia polițe pentru sume asigurate apropiate de valoarea reală a locuinței și a bunurilor. Nu există aceasta limitare la 10-20.000 de euro”, mai spune acesta.
„Când vine vorba de locuințe, românii se tem cel mai mult de incendii. 56% din români ne spun acest lucru. 53% de vijeli și furtuni și 50% de cutremure. Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în practică, în viața de zi cu zi, și la cauzele pentru care asiguratorii deschid dosare de daună, vedem o situație ușor diferită. Cam jumătate din dosarele de daună sunt deschise pentru avarierea conductelor de apă, 14% pentru inundații și 13% pentru furtuni”, adaugă el.
Anul trecut, 40 din primele 50 cele mai mari despăgubiri care au fost achitate de asiguratori pentru asigurările de locuințe au avut drept cauză incendiile.
„În România se produc cam 19 incendii în fiecare zi. În 2021 au fost cam 7.000 de incendii. În prima jumătate a lui 2022 am avut deja 4.250 de incendii, cam cu 14% în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. E un risc important care e acoperit prin polița facultativă”, precizează Alexandru Ciuncan.