Investitorii aleg arta contemporană sau de patrimoniu pentru a-și securiza finanțele în perioade de criză, precum cea actuală. Valoarea unei opere de artă s-ar putea dubla sau chiar tripla peste o anumită perioadă de timp.
„Avem investitori care preferă să cumpere artă de patrimoniu, dar și artă contemporană. Profilul colecționarului s-a schimbat. De la sezon la sezon vedem că diferă. Vorbim de investitori, antreprenori, oameni de afaceri, dar și iubitori de artă care găsesc în artă o metodă de investiție. De fapt este o metodă alternativă de a cumpăra. Avem cumpărători inteligenți și educați, care continuă să cumpere artă pentru că văd nu doar valoarea culturală, ci și un recipient de valoare financiară în care își pot păstra banii într-o perioadă de nesiguranță, de criză, cum este aceasta prin care trecem acum”, a explicat, la PROFIT NEWS TV, Alina Panico, purtător de cuvânt al casei de licitații Artmark.
Diferența față de alte investiții este că, la finalul unei crize, o operă de artă va valora cel puțin la fel de mult cu suma de achiziție.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministru anunță - Salariile demnitarilor vor fi înghețate. Ce se întâmplă cu pensiile speciale ale primarilor„Avem cumpărători care preferă să cumpere astăzi artă contemporană pentru că sunt conștienți de faptul că, peste o anumită perioadă de timp, valoarea acelei opere va crește probabil dublu sau triplu, ceea ce se și întâmplă în momentul de față”, mai spune reprezentantul Artmark.
Adrian Ghenie este unul dintre artiștii pe care investitorii au continuat să parize de-a lungul anilor, acesta reușind să strângă circa 100 de milioane de dolari din vânzarea operelor sale și licitații și să ajungă pe locul 40 în top 1000 de artiști internaționali.
„A avut un avânt în Europa de Est, iar ulterior atenția colecționarilor din Asia s-a îndreptat către opera și creația lui Adrian Ghenie. Extrem de rar, dar spectaculos de fiecare dată. La această oră se consideră în piața internațională că Adrian Ghenie este un must have. Atenția colecționarilor s-a îndreptat și către artiștii români contemporani a căror creație s-a ridicat deseori la standarde europene, iar Ghenie e un exemplu în acest sens”, afirmă Alina Panico.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV De Sărbători vom mânca un cozonac cu 30% mai scump decât anul trecut. Scumpiri în lanț, de la 1 ianuarieTabloul Charles Darwin at the Age of 75 (Charles Darwin la 75 de ani) de Adrian Ghenie a fost adjudecat recent, într-o licitație a casei Christie’s Hong Kong, organizată la 1 decembrie, pentru prețul final de 57,85 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6,5 milioane euro.
Investitorii în artă de piața asiatică s-au dovedit anul acesta extrem de interesați de lucrările lui Ghenie, având în vedere că, în octombrie, o lucrare din aceeași serie, The Death of Charles Darwin (Moartea lui Charles Darwin), datată 2013, a fost adjudecată, la Sotheby’s Hong Kong, pentru 6 milioane euro.