Marian Bălan, CEO al Instore Power Provider (IPP), jucător pe pieța de retail marketing, observă, în rândul retailerilor atât o creștere a volumelor acestora, cât și a prețurilor, dar și a presiunii pe promoții. La nivel de piață, circa 25% din totalul vânzărilor retailerilor vin din promoții.
„Începând din trimestrul IV anul trecut și continuând anul acesta volumele au revenit ușor-ușor după 2 ani de scădere, ceea ce înseamnă că e mai multă marfă de manipulat la raft. Creșterea se menține și datorită modificărilor de preț, unde zona de non-food a avut o creștere mai accelerată, de aproximativ 18% în acest an, în timp ce zona de food a înregistrat o creștere e aproximativ 4%. Dar, per total, se vede o creștere de 8,5% în acest an a valorii la nivelul magazinelor.
Mai mult decât atât, a crescut și presiunea pe promoții. Brandurile investesc mai mult în promoții și oamenii cumpără mai mult în promoții. Aproximativ 25% în acest moment din toată vânzarea se face cu produsele în promoție”, spune, la Profit.ro TV, Marian Bălan, CEO al Instore Power Provider (IPP).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din acest punct de vedere, adaugă el, România este încă într-o situație privilegiată, comparativ cu alte țări dezvoltate precum Marea Britanie sau Germania, unde ponderea volumelor vândute în promoție ajunge și până la 80%.
„La noi, când vorbim de 25%, din start presiunea e mai mică. Nu e investiție foarte mare, e sustenabilă, e predictibilă, ușor de planificat. Mă aștept ca acest trend să fie în continuare crescător pentru că există și o bătălie pentru traficul din magazine între retailerii. Ei sunt practic cei care vor să devină cât mai atractivi. Sunt foarte agresivi și în comunicare. Dacă acum 10 ani nu investea niciun retail în TV, în momentul de față sunt foarte vizibili și pe acest canal. Tot retailul a început să fie prezent și pe TV și comunică pentru a crea această loialitate. Nu mai e însă loialitatea aia foarte mare față de brand, ci oamenii cumpără ce e în promoție, dar totuși cumpără produsele de brand”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Ionuț Dorel Motoi, fondator SPLM: Recomand antreprenorilor să meargă către țările din jur sau cele care au comunități mari de români. Cine a reușit în România va reuși oriundeDespre mărcile proprii ale marilor retaileri, Marian Bălan afirmă că, în medie, cam 18% din totalul vânzărilor vin din această categorie.
„Private label (n.red. marcă proprie) nu a reușit să capitalizeze foarte mult pe anumite categorii. Dar, pe anumite produse de bază, precum făină, ulei, zahăr, probabil că private label e 60-70% din total vânzări în anumite magazine, nu numai la discounteri. As spune că e meritul brandurilor care au știut să-și apere teritoriul și să investească în continuare în comunicarea cu clienții, apoi au știut să-și păstreze elementele cheie de diferențiere prin calitatea ridicată a produselor pe care le au.
Pe zona de băuturi răcoritoare sau chiar pe zona de apă, un private label nu prea a reușit să facă mare lucru, excepție sunt discounterii poate. Dar, dacă ne uităm la total piață, ponderea e mai mică, cu zone cum ar fi iaurturile, uleiul și alte produse din zona de produse de bază care au reușit să-și păstreze această loialitate care e mai mare pentru anumite branduri și astfel au blocat expansiunea a ceea ce numim noi private label”, precizează Marian Bălan.
„Private label nu e un lucru rău pentru că ajută ca anumite categorii să fie disponibile cu un preț mai mic. Pe de altă parte, pentru a crește o categorie sau pentru a dezvolta categorii noi ai nevoie de investiții și aici practic vin brandurile care dezvoltă categorii și creează o piață. Sunt din ce în ce mai multe piețe care se dezvoltă, cum ar fi băuturi cu aloe, sau apa cu vitamine. Mă aștept în curând să văd pe piață băuturi care înlocuiesc o masă”, completează el.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Andrei Manolache, co-fondator FigVision: Vrem să atragem talente prin mecanismul stock option plan. Dacă ești cu firma de la început, beneficiile pe termen mediu și lung sunt mult mai mariCompania Instore Power Provider, liderul pieței de retail marketing, a finalizat 2023 cu o cifră de afaceri de 206 milioane lei, iar pentru 2024 va ajunge la un rulaj de 237 milioane de lei.
„O să avem o oarecare presiune pe zona de profitabilitate datorită tuturor costurilor care au crescut în special a salariului minim pe economie care a crescut de două ori în acest an si urmează încă o creștere din ianuarie. Viziunea e să dublăm businessul o dată la trei an”, afirmă acesta.
„Principala sursă de venituri ale companiei este reprezentată de divizia de servicii de mercantizare ș logistică promoțională. Logistica promoțională crește mult mai accelerat, promoțiile au crescut foarte mult ca și pondere în totalul vânzărilor în momentul de față, brandurile investesc mult mai mult și nouă această divizie ne generează cam 40% din venituri. Serviciile de outsourcing ne generează tot cam 40% din business”, mai spune acesta.