Este o oportunitate foarte mare integrarea inteligenței artificiale în mediul real de business, spume, la Profit.ro TV, Claudiu Câmpean, co-fondator We as Web, companie de software development, al cărei portofoliu de servicii include soluții personalizate din ariile AI, SAP, AMS (Application Management Services), Cybersecurity și Product Strategy & Development.
“Asta a fost abordarea noastră de la început, să mergem către business-uri și să le întrebăm care proces de business poate fi ajutat într-o măsură mai mare sau mai mică de către un tool de AI. Și abordarea asta consultativă, de a înțelege cum se poate adăuga valoare cât mai repede într-un business folosind AI a fost de succes.
Adică ce am făcut noi este că am construit pentru diverse business-uri o infrastructură de AI care ne permite să facem rapid, sigur și ieftin, ceea ce numim noi niște POC-uri - proof of concept – care, după ce business-ul vede că că îi se adaugă multă valoare, în momentul respectiv putem trece să adăugăm mai mult, să creștem și impactul asupra business-ului, să fie unul semnificativ”, explică acesta, adăugând că, pentru companie, a fost foarte important să reușească să dea valoare rapid clienților săi, mai ales că business-urile au avut așteptări mari și pozitive în ceea ce privește impactul AI în cadrul operațiunilor lor.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Strategia We as Web se bazează pe a oferi clienților săi soluții rapide, sigure, dar și ieftine totodată.
Claudiu Câmpean atrage atenția și asupra protecției datelor, precizând că “este mai importantă ca oricând în lumea de business, dar și în lumea companiilor care dezvoltă software”.
“Avem clienți inclusiv din Statele Unite, care au fost extrem de impresionați de ceea ce am reușit să construim. Deci toate ingredientele astea au fost foarte importante. Noi suntem o companie născută în pandemie, ceea ce înseamnă că noi am inovat din toate punctele de vedere. Și în domeniul AI abordarea noastră a fost una agilă”, afirmă acesta.

We as Web a finalizat 2024 cu o cifră de afaceri de circa 35 de milioane de euro, iar pentru 2025 Claudiu Câmpean estimează un rulaj de 42 de milioane de euro. Numărul angajaților companiei și colaboratorilor săi va ajunge la 700 în 2025, de la 600 în anul precedent.
“Toată industria a intrat într-un soi de nervozitate în momentul în care a apărut ChatGPT-ul, au fost îngrijorări majore, inclusiv existențiale pentru mulți din industrie, crezând că AI-ul va reuși să le scadă din competitivitate, din nevoia de a exista ingineri, software bine calificați.
Ca atare, noi am început niște training-uri interne în care să-i învățăm să folosească aceste instrumente cu AI, astfel încât să le crească competitivitatea, dar și nivelul de abordare consultativă în momentul în care discutăm cu un potențial client despre o anumită soluție de AI.
Și noi credem că asta ne-a ajutat și în partea de a recruta resursele, pentru că le-am oferit, prin training-urile pe care le-am pus la dispoziție și prin implicarea lor în proiecte clare, precise, nu teoretice, o șansă de a deveni ei mai competitivi din punct de vedere a skill-urilor personale, tehnice și non-tehnice”, mai spune Claudiu Câmpean, co-fondator We as Web, companie fondată în 2017, în Cluj-Napoca, ca o companie de produs, iar din 2021, activitatea s-a concentrat pe furnizarea de servicii de outsourcing în dezvoltarea de software, ce includ team și staff augmentation.

“A contat foarte mult să le putem oferi angajaților o siguranță a păstrării relevanței lor pe piața joburilor, să gândească mai consultativ și să iasă dintr-o mecanică a scrierii de linii de cod mai eficiente, mai bune, mai rapid, într-o discuție mai apropiată de business, de cum poți să adaugi valoare, de cum poți să inovezi”, explică antreprenorul.
“Nu aș fi îngrijorat că vor dispărea milioane sau zeci de milioane de joburi, dar este foarte important să înțelegi că AI-ul, cel puțin implementările de până acum, funcționează ca un ajutor. Nu este chiar atât de impactant la nivel de joburi, dar este important ca întotdeauna să fii relevant în jobul în care ești și pentru asta trebuie să ții pasul cu ceea ce se întâmplă în jurul tău din punct de vedere tehnologic”, completează acesta, adăugând că aceste tehnologii necesită în continuare și o verificare umană, astfel că nu vede un risc major pe piața forței de muncă dat de adopția AI