Problemele de pe lanțurile de aprovizionare au făcut ca 2021 să fie un an extrem de greu pentru piața de ambalare, generând totodată și o creștere semnificativă a prețurilor. Însă, per total, piața de ambalare a crescut, impulsionată de creșterea sectorului de ecommerce, a afirmat, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Mariel Petric, fondator și CEO al KangooPack, companie care furnizează soluții de ambalare.
„Anul trecut a fost extraordinar de greu pentru piața de ambalare, în principal din cauza problemelor de disponibilitate a produselor. A generat foarte mult stres atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri. Un alt motiv a fost explozia prețurilor oarecum generată de lipsa produselor.
Au fost momente în care prețurile creșteau în fiecare săptămână. Însă, aceste provocări au forțat companiile să investească tot mai mult în automatizarea proceselor astfel încât să fie cât mai eficienți și să facă acest proces al ambalării cât mai rapid, cât mai calitativ și cu un cost cât mai mic”, a spus Mariel Petric, adăugând că, per total, piața de ambalare a crescut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2022, piața de ambalare a fost marcată în principal de creșterea generalizată a costurilor. Antreprenorul susține că există o presiune foarte mare pe prețuri și costuri și pe eficientizarea acestora.
„O altă tendință a fost oarecum normalizarea lanțurilor de aprovizionare, reducerea presiunii în zona aceasta. Acest lucru s-a datorat în principal adaptării la noua realitate atât a companiilor producătoare, cât și a clienților. Cu toții am înțeles că termenele de livrare nu mai sunt cele din trecut și că s-au mărit foarte mult.
În ultimele două luni am observat o stabilizare a prețurilor ambalajelor determinată pe de-o parte și de această normalizare a lanțurilor de aprovizionare și a disponibilității produselor. Ăsta e un lucru bun, deoarece permite companiilor să-și facă estimări de costuri un pic mai realiste față de ce a fost anul trecut când efectiv nimeni nu mai știa pe ce bugete să se bazeze”, precizează acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Virgil Chiriac, fondator Ufubo: Vrem să atragem o investiție de 500.000 de euro pentru a ne înființa birouri în SUA și Marea BritanieEl se așteaptă ca din toamnă să existe o nouă creștere a prețurilor ambalajelor sau în cel mai bun caz acestea să stagneze la valorile curente.
„Ce se observă foarte mult este un focus tot mai mare pe controlul costurilor cu ambalarea și pe reducerea lor prin automatizarea proceselor repetitive”, mai spune fondatorul KangooPack.
Compania a finalizat 2021 cu o cifră de afaceri de circa 7 milioane de euro, iar pentru 2021 estimează o creștere de circa 3 milioane de euro. KangooPack are planuri de a se extinde și în țările din vestul Europei.
„Deocamdată ne uităm serios către vest, la țări precum Croația, Ungaria, Serbia, deoarece vedem aceste țări ca un prim pas pentru intrarea în piețele europene mai mature. Clar ne dorim o extindere regională. Țările astea au și un potențial mare de dezvoltare pe segmentele noastre țintă. Nu excludem după finalizarea războiului și extinderea în Ucraina. Dacă lucrurile vor merge într-o direcție bună și se vor aloca sume consistente pentru refacerea Ucrainei, cu siguranță mare parte din clienții noștri vor fi prezenți acolo și noi vom fi alături de ei”, afirmă Mariel Petric.