Pentru compania Graphein, care oferă servicii de topografie și scanare 3D pentru proiecte de clădiri și infrastructură publică, anul 2022 a fost extraordinar de bun, dat fiind faptul că îl va finaliza cu afaceri de peste 3 milioane de euro, de la 1 milion de euro în 2021, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Laura Globaru, HR Manager. Compania își continuă extinderea atât la nivel național, cât și internațional.
„Ne dorim să ne extindem pe plan european. Anul viitor vom deschide un birou de franciză în Germania. Suntem în discuții și pentru alte locații și urmărim în paralel și deschiderea de birouri proprii. Așadar, ne vom axa pe extinderea birourilor Graphein, dar și pe cele de francize atât la nivel național, cât și la nivel internațional”, spune Laura Globaru.
Compania furnizează deja servicii în Olanda și Germania. Extinderea în afara granițelor țării, potrivit acesteia, s-a bazat în principal pe recomandările făcute de alți clienți care au beneficiat de serviciile oferite de Graphein.
„Calitatea execuției echipelor din România și-a dovedit valoarea în timp astfel încât colaboratorii pe care i-am avut ne-au recomandat, reușind să obținem noi contracte pe piața internațională. Avem flexibilitatea necesara de a ne adapta cerințelor lor. Se pare că aceasta este o calitate deosebită pe care probabil nu o găsesc pe plan local.
Recomandările au valoarea cea mai mare, dar și noi participam activ la procesul de vânzare al serviciilor. Participăm și la licitații publice. Ne apropiem de obiectivul nostru principal, acela de a deveni lider european în domeniul serviciilor de geodezie”, afirmă ea.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE George Nisioiu, CEO Innerpride: Cel mai dificil aspect în acest moment este găsirea unui nume pentru un startup. Piața globală a devenit mult mai accesibilăTotodată, Graphein și-a mărit și echipa, înregistrând o creștere a numărului de angajați cu peste 30% în 2022, chiar și în condițiile actuale, în care recrutarea de personal specializat în domeniul geodezic este tot mai provocatoare.
„Noi căutăm în special ingineri geodezi, specialiști în scanări 3D, măsurători și ridicări topografice, în asistență topografică pentru infrastructură. Și, într-adevăr, să-i găsim nu este ușor. Am încercat inclusiv să mergem către absolvenți, către studenții facultăților cu specific geodezic, în construcții pentru a ne face cunoscuți, pentru a recruta activ încă de pe băncile facultăților. Și am avut succes”, precizează Laura Globaru, adăugând că, pentru a atrage forță de muncă, compania a oferit studenților posibilitatea de efectuare a practicii și internship-uri.
„Domeniul specialiștilor în geodezie nu e un domeniu ușor. Există o provocare de adaptare la programul de lucru, care presupune atât muncă de birou, cat și de teren. Și atunci, proaspeții absolvenți aleg calea mai ușoară, respectiv se pot angaja chiar cu specializare în geodezie în domeniul IT, unde se pare că există o mare căutare pentru diverse poziții de entry level, precum testarea de jocuri. Este o meserie care le place foarte mult candidaților tineri, care nu doresc să înceapă neapărat o carieră în domeniu”, afirmă ea.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mădălina Chirilov, Director Vânzări Kärcher România: Faptul că nu ne-am oprit din a investi a fost cheia. Surpriza anului – cererea de sisteme de curățare a panourilor fotovoltaice a crescut cu 80%Laura Globaru consideră însă că este important ca firmele de specialitate să vină în întâmpinarea potențialilor candidați încă de când sunt în facultate, astfel încât să le prezinte atât provocările domeniului, cât și posibilitățile de creștere.
„Vorbim de posibilitatea de a fi parte din proiecte interesante, de a călători atât la nivel național, cât și internațional, de a cunoaște oameni noi, de a lucra în echipe tinere dinamice, de a-ți construi un plan de carieră”, mai spune aceasta.
În ultimul an, compania s-a axat și pe consolidarea unei echipe de manageri, ajung în prezent la o echipă de 8 manageri, care coordonează 8 departamente diferite.
„Aceștia au beneficiat de training de specialitate și nu în ultimul rând de votul de încredere al celor doi fondatori, care le-au oferit suficientă autonomie cât să-și poată desfășura activitatea și să-și poată organiza departamentele într-o măsură cât mai eficientă posibil”, afirmă managerul.