Sectorul IT & C va continua să crească, însă într-un ritm mai ponderat față de anii 2021 și 2022, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Cristian Teodorescu, CEO iTrade Integrated Systems. Companiile vor trece către cloud, iar securitatea cibernetică va deveni din ce în ce mai importantă, adaugă el.
„Dar, pe măsură ce transformarea digitală se accelerează, software-ul va deveni și va schimba în mod dramatic ce fac companiile și ce vor să ofere clienților. Drept urmare, eu văd dezvoltarea software ca un catalizator pentru multe organizații. Estimările sunt că anul asta avem circa 135-140.000 de angajați în domeniul dezvoltării software, însă necesarul în următorii 2-3 ani este de 350.000. Asta înseamnă un mare potențial pentru piață”, mai spune acesta.
O altă direcție de dezvoltare a pieței, continuă el, este în zona de cloud computing.
„Ne așteptăm la o uriașă tranziție către tehnologia cloud. Multe companii preferă să lucreze cu aplicații și sisteme în cloud datorită stocării și mentenanței mai facile, dar și pentru că ușurează munca de la distanță”, precizează Cristian Teodorescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Corina Olaru, co-fondator Artful Living: Pentru 2024 ne-am propus să intrăm în 3 orașe mari și analizăm în paralel posibilitățile de extindere în afara țăriiCEO-ul iTrade Integrated Systems afirmă și că zona de securitate cibernetică va crește exponențial în următoarea perioadă, pe măsură ce companiile se digitalizează tot mai mult.
„Aici vor fi multe investiții. Pe măsură ce tot mai multe procese depind de tehnologie și de expunerea la internet, e clar că riscul va crește. Companiile vor trebui să ia foarte în serios securitatea cibernetică pentru că costurile atacurilor va crește în următoarea perioadă”, mai spune acesta.
Consumul de echipamente IT a scăzut însă în 2023 pe fondul creșterii inflației și a creditării.
„Firmele nu-și mai permit să schimbe echipamentele la fel de des cum o făceau înainte. De asemenea, modificările de cod fiscal vor afecta în mod negativ mediul de afaceri. Avem creșteri de taxe. Însă, noi ne-am adaptat la aceste provocări și venim în sprijinul companiilor cu oferte de tip device as a service.
Adică, în loc să cumperi produsele și să blochezi capitalul pe o perioadă de câțiva ani, poți să alegi să le închiriezi și să plătești rate mici, constante, deductibile fiscal și pe care le poți bugeta pe o perioadă cuprinsă între 1 și 5 ani.
Deși în România există o mentalitate diferită fața de Europa de Vest, unde majoritatea echipamentelor IT sunt închiriate, leasingul operațional începe să prindă din ce în ce mai mult în rândul companiilor din țară”, afirmă Cristian Teodorescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Bogdan Alexandrescu, director al Direcției Agri CEC Bank: Agricultura este al doilea domeniu finanțat în CEC Bank. Anul trecut am acordat circa 3,2 miliarde lei credite pentru industria agroalimentarăiTrade Integrated Systems, reseller de ecosistem Apple cu experiență în domeniul B2B, a fost fondată în anul 2012 de către Cristian Teodorescu și Andrei Dumitrel. Compania are în portofoliu peste 500 de clienți, companii din industrii precum telecom, automotive, banking, dezvoltare software, FMCG, farma.
„Apple a crescut anul trecut prețurile cu 15%. Anul ăsta nu avem creșteri de prețuri în valută, în schimb avem creșteri de prețuri datorate cursului de schimb euro-leu”, precizează el.
„Firmele investesc în echipamente, dar bugetele sunt clar mai mici decât în anii trecuți, iar nesiguranța și creșterile astea de taxe noi nu o vedem cu ochi prea buni, adică nu știm ce va fi pe viitor”, mai adaugă Cristian Teodorescu.