Startup-ul KOFI TI, care produce băuturi artizanale, a fost finanțat până în prezent din sursele proprii ale fondatorilor, investiția totală ridicându-se la circa 250.000 de euro. Odată cu mutarea sediului, startup-ul are planuri de a-și lista produsele și în rețelele marilor retaileri, momentan fiind prezent în restaurante, baruri, câteva băcănii, dar și pe platformele de delivery.
„Nu suntem în retailul mare pentru că momentan nu avem capacitatea necesară să producem atât de multe băuturi. La anul vrem să ne mutăm într-un spațiu mai mare, astfel încât să putem produce mai eficient decât o facem acum și mai mult. În momentul acela vom putea să onorăm invitațiile din partea lanțurilor de magazine pe mai multe tipuri de produse, care să fie complementare celor pe care le avem acum în HoReCa sau pentru acasă. Este mult loc în România pentru genul nostru de produse și este o piață în creștere.
Pentru mutarea atelierului vom accesa un credit IMM PROD. Urmează să intre în vigoare. Cu 300.000 de euro am putea să facem o facilitate unde să producem eficient și să exportăm în lanțuri de retail și chiar în alte țări. Însă acum vom lua un credit de până în 100.000 de euro. Dar, dacă apare oportunitatea de a accesa mai mulți bani, avem deja un plan foarte clar. Avem deja un portofoliu destul de mare astfel încât să putem bate la orice ușă.
Diferența o reprezintă abilitatea de a produce eficient. Dacă producem în cantități mari, avem un cost mic per produs și atunci putem să intram și în retail. Nu căutăm un investitor acum pentru că nu vrem să ne vindem prea ieftin. KOFI TI este un business global, rețetele pe care le facem sunt unice la nivel mondial”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Cosmin Pasnicu, co-fondator KOFI TI, adăugând că ia în considerare și externalizarea rețetei în momentul în care unul dintre produse o să „decoleze”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Valoarea noastră rezidă în creativitatea rețetelor și nu în excelența operațională”, punctează acesta.
Startup-ul produce două categorii de băuturi - ready to drink și ready to mix – acestea fiind deja prezente și pe platforma Amazon din UK, Italia, Franța, Spania, Olanda, Polonia și, în curând, și Norvegia.
„Targetăm în principal utilizatorii de Sodastream (n.red. aparat de făcut sifon). Este un business din ce în ce mai mare”, afirmă el.
Cosmin Pasnicu mai spune și că de-a lungul anilor au încercat să acceseze fonduri guvernamentale, europene pentru a finanța dezvoltarea businessului, însă nu au fost eligibili.
„Succesul nostru ne-a descalificat pentru toate programele de finanțare și nu am reușit să ne lipim de nimic. Există bani dacă vrei să începi ceva nou și sunt bani care se ard în marea lor majoritate. Aș vrea să văd o eficiență a acelor bani investiți în atâția ani de zile. Sau sunt banii pentru companiile deja mari. Suntem în zona în care nu putem să accesăm nici banii pentru început, nici banii pentru companiile foarte mari”, adaugă antreprenorul.