După România și Republica Moldova, startup-ul Qoobiss, care a creat o soluție pentru identificarea utilizatorilor la distanță, vizează extinderea în alte două noi piețe. Până în prezent, startup-ul s-a finanțat cu ajutorul unui fond de investiții din SUA, de la care a obținut 1 milion de euro, în două tranșe egale.
„Noi avem perspective destul de mari de viitor. Avem de gând ca, până la sfârșitul anului să abordăm două noi piețe. Suntem în discuții deja cu două fintech-uri din Spania și Franța. Am stabilit anumite legături cu aceste fintech-uri și a venit ca un win-win. Sunt niște piețe destul de mari. Avem competitori în aceste piețe, dar ei nu dezvoltă această soluție specifică pentru fiecare țară în parte. De aceea cred că vom avea loc și vom crește acolo”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Cătălin Micu, co-fondator Qoobiss.
El adaugă că scalarea la nivel internațional presupune investiții destul de mari atât în marketing, cât și în adaptarea soluției pe specificul fiecărei piețe în parte.
„În momentul acesta, strategia noastră nu se bazează neapărat pe veniturile pe termen scurt. Dorim să popularizăm această soluție, iar acționarul nostru este de acord să investească orice suma ar fi necesară, pentru că vrem să creștem compania și să popularizam adoptarea soluțiilor noastre pentru o gamă largă de industrii”, mai spune acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Startup-ul are în momentul de față clienți din mai multe industrii. Printre cele mai importante sunt industria de fintech, telecomunicații, telemedicină, ecommerce și cripto.
„Sunt mai multe industrii care sunt reglementate și care au nevoie de o astfel de soluție. Dar, zona financiar – bancară este industria care are nevoie cel mai mult și este și cea mai reglementă. Noi avem o soluție care este 100% automatizată și aplicabilitatea ei se poate folosi într-o varietate de forme. Spre deosebire de alte metode de identificare la distanță, precum cea prin interviu video, metoda noastră durează mult mai puțin”, precizează Cătălin Micu, adăugând că dacă în cazul unui identificării prin interviu video procesul durează în jur de 5 minute, în ceea ce privește soluția lor identificarea se face în doar câteva de secunde.
„Prin acest proces scad costurile operaționale ale acelei ocmpanii, scad costurile cu personalul. Chiar putem să îmbunătățim rata de conversie, să prevenim fraudele, eliminând factorul uman”, afirmă antreprenorul.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Paul Muntean, co-fondator și CEO GuidefAI: Ne uităm să ridicăm finanțare de 300.000 de euro. Planuri de a ieși și în afara granițelor țăriiCum funcționează soluția dezvoltată de Qoobiss?
„În momentul în care un client dorește să se înroleze, fie că este vorba de o platformă sau contul la o instituție financiară, tot ce trebuie să facă este să fotografieze cartea de identitate și să o încarce. Noi validăm structura actului de identitate și putem să extragem automat informațiile de pe cartea de identitate, iar ulterior să și populăm anumite câmpuri din formularul clientului. Îi mai solicităm clientului să facă și un selfie. Astfel, putem vedea dacă persoana din selfie este aceeași cu cea de pe cartea de identitate”, explică Cătălin Micu.
Compania și-a extins deja operațiunile și pe piața din Republica Moldova, având deja 2 clienți acolo.
„Deși în Moldova nu s-a creionat o legislație cum s-a întamplat la noi, ei sunt mult mai deschiși pe partea aceasta de digitalizare. Am reușit să ne conectăm chiar și cu evidența populației de acolo. Inclusiv instituțiile publice sunt mult mai digitalizate în Republica Moldova. Avem deja doi clienți în Republica Moldova și suntem în discuții cu alte 11 companii. Se pare că piața de acolo este mult mai deschisă pentru adoptarea acestor soluții de identificare a clienților la distanță”, mai spune co-fondatorul Qoobiss.
Startup-ul nu se axează doar pe companii mari, ci și pe startup-uri, fiind deja în discuții cu acestea.