Începând cu anul 2021, CEC Bank, una dintre cele mai mari bănci de pe piața locală, are și o linie dedicată finanțării businessurilor din industria agroalimentară, dat fiind faptul că, după cum precizează Bogdan Alexandrescu, director al Direcției Agri în cadrul CEC Bank, în cadrul emisiunii PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, activitatea în acest domeniu este cu mult diferită față de alte industrii.
„De exemplu, cei care fac cereale în primele șase luni nu au venituri deloc, au doar atunci când recoltează și după ce vând marfa. Așa că o bancă când îi face analiza și când îi acordă un credit trebuie să țină cont de aceste aspecte, adică să-i pună rate atunci când are de unde să le plătească”, mai spune acesta.
Pe lângă modul de stabilire al ratelor sezoniere, continuă el, diferit în creditarea în industria agroalimentară este și modul de analiză.
„Adică trebuie să înțelegi foarte bine agricultura, trebuie să înțelegi un plan de culturi, pentru că, de multe ori, un plan de culturi îți dă mai multe informații decât o balanță. Dacă vine un producător agricol cu o balanță din luna martie nu prea ai ce sa vezi că bancher. Așa că te uiți la cea de final de an și te uiți la planul de culturi și vezi exact ce. Dacă are grâu va putea să-ți plătească undeva în iunie-iulie ratele, dacă are porumb, undeva în septembrie-octombrie, chiar și în noiembrie”, explică acesta, adăugând că în această industrie contează foarte mult modul cum îl analizezi pe client, cum îl abordezi și flexibilitatea pe care i-o dai ca și bancă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„În general, când acordă un credit, o bancă se uită la capacitatea de plată, la caracter, colateral. Și aici, în cazul ăsta sunt garanții specifice agriculturii. Dacă vorbim de cultura mare, poate să aibă terenuri agricole, utilaje. Și, dacă nu are posibilitatea să aducă garanție, noi avem un parteneriat foarte puternic cu un fond de garantare prin care statul garantează credite pentru fermieri”, completează Bogdan Alexandrescu.
În momentul de față, CEC Bank oferă „pachetul complet” de finanțări pentru un client din industria agroalimentară. Însă, creditele cele mai accesate sunt cele prin programul guvernamental Rural Invest, prin care statul oferă garanția, dar și plata dobânzii pentru 12 luni.
„Putem finanța prin acest credit tot ce înseamnă clienți din industria agroalimentară, adică producătorii agricoli care fac producție primară, procesatorii de producție primară și pe cei care fac comerț cu produse agroalimentare. Este un program care se va derula până la finalul acestui an. Eu sper să se prelungească și la anul.
În afară de faptul că este un credit în care clientul nu trebuie să aducă o garanție și nu plătește 12 luni dobânda, mai are și un avantaj de un preț cu o marjă foarte mică, ROBOR+1,9%. E o marjă foarte competitivă și se acordă fiecărui client indiferent de bonitatea acestuia. De obicei, la alte credite clienții cu o bonitate mai bună primesc un preș mai mic, iar cei cu o bonitate mai scăzută primesc alt preț”, explică Bogdan Alexandrescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR: Nu trebuie să transformăm mindset-ul din perioade ieșite din comun în modul general în care funcționămUn alt program guvernamental pentru industria agroalimentară este OUG 43, beneficiarii fiind cei care fac producție primară.
„Statul garantează creditele pentru ei într-o proporție de 80%, iar marja și dobânda iarăși este scăzută, ROBOR+1,95%. Aici pot fi credite de capital de lucru, de investiții”, mai spune acesta.
Foarte populare sunt și creditele APIA, adaugă el. În funcție de domeniul de activitate, antreprenorii din domeniul agriculturii pot obține o subvenție din partea UE, bani care vin prin intermediul APIA.
„Este un produs în dobânda este reglementată printr-o convenție, adică nu poate să fie mai mare de ROBOR+2%”, precizează Bogdan Alexandrescu.
Anul trecut pe toate industria agroalimentară, CEC Bank a acordat undeva la 3,1-3,2 miliarde lei credite. Prin APIA, banca a acordat circa 7.500 de credite, din cele 18.000 pe care sistemul bancar local le-a oferit.
„Anul trecut, soldul creditelor pe agricultură pe tot sistemul bancar a crescut de la 23,5 miliarde de lei la 28,5 miliarde lei, deci cu 5 miliarde lei. Creșterea pe care a dat-o CEC Bank în sistemul bancar a fost de 1,3 miliarde lei, adică 25%. Suntem un jucător important în zona asta și ne dorim foarte mult ca și strategie de dezvoltare să finanțăm în continuare agricultura.
Agricultura este al doilea domeniu finanțat în CEC Bank. 1 din 5 credite inclusiv persoane fizice este către un agricultor. De anul trecut până acum, agricultura a avut și cea mai mare creștere ca sold de credite, a crescut cu 40% la CEC Bank. Avem un focus în zona asta”, mai spune Bogdan Alexandrescu.