Peste 600 de magazine la nivel internațional folosesc astăzi platforma de marketing afiliat și influencer marketing 2Performant.com, fosta 2Parale.ro, înființată în urmă cu aproape două decenii, într-un moment în care publicitatea online abia prindea avânt pe piața locală.
Până în 2026, potrivit unei analize realizată de PwC, veniturile globale din publicitatea pe internet vor crește cu o rată anuală compusă de 9,1% și vor ajunge la 723,6 miliarde de dolari, trei sferturi urmând să fie obținute din publicitatea pe mobil. Numai reclamele video pe mobil vor atinge 138,9 miliarde dolari în 2026. În schimb, publicitatea non digitală este de așteptat să scadă după 2025.
Și în România, publicitatea (online, TV și Out-of-home) va crește în următorii ani, până la o valoare de 1,18 miliarde euro în 2026, de la 967 milioane euro anul acesta, dar nu va depăși consumul de internet (2 miliarde euro) și cheltuielile de consum (1,4 miliarde euro).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Am pornit de la cel mai offline mod de a face reclamă. Însă, am descoperit online-ul foarte devreme, prin 1998. Aveam o agenție la momentul respectiv și mi-am dat seama că nu am o șansă în publicitatea tradițională. În schimb, în online lucrurile abia începuseră și eu căpătasem un avantaj foarte mare. În 2004, în momentul în care Google a deschis Google Adwords pentru România, noi am fost probabil cei mai mari revânzători de așa ceva”, a spus, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Dorin Boerescu, CEO 2Performant.
Marketingul afiliat l-a descoperit ca fiind el însuși afiliat într-o astfel de companie. Platforma 2Performant, fosta 2Parale, a fost fondată în 2008 de către antreprenorul Radu Spineanu, care a vândut, un an mai târziu, 50% din acțiunile companiei către Dorin Boerescu.
„La sfârșitul lui 2008, 2Parale a câștigat un concurs de startup-uri și a primit o finanțare de 15-20.000 de dolari. Un an de zile mai târziu, alături de Daniel Enache, am preluat 50% din business pentru 50.000 de euro, iar doi ani mai târziu am făcut un deal cu grupul Leo Burnett România și am fost parte din acest grup pentru aproape 2 ani, după care ne-am dat seama că sinergia cu industria veche de publicitate este extrem de mică, așa că am luat o altă rundă de finanțare condusă de Sergiu Neguț, care ne-a permis să răscumpărăm partea celor de la Leo Burnett și să devenim independenți. În 2015 am mai ridicat o rundă de 250.000 de euro cu care am lansat practic 2Performant.com și am făcut și migrarea de la 2Parale la 2Performant.
La un an de la lansarea oficială, 2Parale avea 27 de clienți, 1.700 de afiliați, funcționa bine, își demonstrase viabilitatea, iar pentru mine, ca om de marketing, când mi-am dat seama că investițiile care se fac prin modalitatea învechită de colaborare între branduri și oamenii de marketing sunt foarte greu măsurabile, în timp ce în online ai posibilitatea să măsori aproape tot”, rememorează acesta.
El adaugă că marketingul afiliat scoate la suprafață „campionii improbabili”.
„Justin Bieber de exemplu n-ar fi ajuns niciodată vedetă fără Youtube. Impactul lui Kim Kardashian ar fi fost cu siguranță mult mai mic fără Instagram. Dar talentul în zona asta este enorm. Generațiile noi de oameni care intră în online sunt din ce în ce mai talentați în a utiliza tehnologiile noi și, mi-am dat seama, că nimeni nu servește această generație nouă de talente digitale și că nevoia brandurilor de a lucra cu ei este foarte mare și va fi din ce în ce mai mare. Este inevitabil ca felul în care se face marketing să nu se schimbe”, mai spune Dorin Boerescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Miza pe branduri internaționale. A început cu un restaurant, iar în prezent a ajuns cea mai mare companie de food service de pe piața locală, cu peste 170 de locațiiPrintre deciziile de succes care au transformat 2Performant în cea mai mare rețea de marketing afiliat din România este și listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București. Titlurile companiei au intrat la tranzacționare la finalul anului 2020 și au atras de la investitori 5,3 milioane de lei, în urma plasamentului privat.
„În 2017 am participat la Made in Romania, programul pilot al BVB de la momentul respectiv, prin care căutau companii cu potențial să schimbe economia românească și ni s-a părut că ni se potrivește. Am fost printre primii 20 de finaliști atunci. Ne-am dat seama că listarea pe piața de capital ni se potrivește, e cumva firesc ca o platformă care democratizează marketingul să vina către o platformă care democratizează investițiile.
Cred că, pentru un investitor care crede că viitorul muncii, comerțului, marketingului va fi schimbat fundamental de către tehnologie în următorii 5 ani sau 10 ani, 2Performant este o variantă excelentă.
Dacă încerci să faci lucrurile cum le fac alții, nu vei inventa nimic și nu vei putea să te exprimi așa cum ești tu. Cred că singura șansă pentru un succes sănătos este autenticitatea”, afirmă CEO-ul 2Performant.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Mihai Anița, Partener PwC România: Bursa este o rampă de lansare pentru companii. Îți crește instantaneu imagineaAna Opriță, Product Development Team Manager în cadrul 2Performant, arată că pentru companie este foarte importantă transparența în toate activitățile sale, fiind vizibilă în principal în felul în care este construită platforma. Mai exact, pe platformă se pot regăsi publice atât rezultatele afiliaților înscriși, cât și timpul de plată de advertiserilor și numărul de comisioane pe care îl înregistrează aceștia.
„Deci, transparența este un lucru care se vede în primul rând în produsul nostru. Ea transcende partea de produs și este parte și din cultura noastră organizațională. Faptul că operăm o tehnologie proprietară este un mare avantaj în business. 2Performant prin asta iese în evidență, prin faptul că a avut înțelepciunea și curajul să-și asume un alt statut, cel de creator de software.
2performant a înțeles de la început că având control asupra tehnologiei reușești într-adevăr să-ți pui în practica misiunea. Întreaga platformă integrează cele mai bune practici de software, astfel încât noi să putem face tot timpul față provocărilor de extindere sau de trafic înalt așa cum se întâmplă în perioade precum Black Friday. Suntem într-o poziție ideală de a face un pas înainte și de a câștiga cât mai mult și din piețele internaționale”, precizează Ana Opriță.
O altă decizie foarte bună în strategia companiei de creștere a fost și cea de gamificare a activității.
„Direcția asta de a ne dezvolta cred că ne-a ajutat și ne va ajuta în continuare foarte mult să ne diferențiem și să ne motivăm utilizatorii. Practic, ne uităm la afiliați ca la niște sportivi de performanță. Derulăm un concurs la nivelul rețelei în care afiliații văd în fiecare zi câte vânzări au generat fiecare dintre ei și avem un clasament. La finalul săptămânii, cel de pe locul 1 câștiga 300 de euro și alte premii, cel de pe locul doi câștigă 200 de euro, iar cel de pe locul 3 primește 100 de euro.
Rezultatele pe care le obținem noi cu abordarea asta sunt mult mai mari decât le obțin ceilalți jucători din industrie. Noi oferim practic o meritocrație în care oricine are șansa să încerce și, dacă reușește, poate să aibă niște rezultate spectaculoase”, explică Dorin Boerescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei– În continuă expansiune. Și-au consolidat operațiunile pe piața locală, iar acum țintesc să devină un jucător regional în Europa Centrală și de EstCompania are implementat și un stock option plan, astfel încât toți angajații să contribuie la creșterea business-ului.
„Sunt acționar împreună cu toți colegii mei din companie. Noi avem implementat un plan de stock option, pe care îl oferim ca beneficiu tuturor angajaților din companie, pentru că vrem ca fiecare să se simtă parte din parcursul organizației. Strategia companiei nu este ceva la care lucrează doar echipa de management, este ceva ce încercăm să evanghelizăm în toată echipa indiferent de rolul individului în echipă, pentru că numai așa putem construi împreună la un obiectiv comun”, mai spune Ana Opriță.
Sute de mii de utilizatori la nivel global încasează zeci sau chiar sute de mii de euro pe lună prin platforma 2Performant.
„Noi creăm cumva contextul prin a le permite afiliaților să-și facă cont, magazinelor să deruleze programe de afiliere, eliminând partea urâtă a meseriei. Nu trebuie să negocieze, să sune după bani, să vadă cum măsoară. Toate lucrurile astea le face platforma. Am primit deja feedback de la utilizatori din Europa că platforma noastră este de departe mai motivantă pentru ei decât ce fac ceilalți. Avem cu siguranță o șansă să disrupem industria asta, șansă de care noi vrem să profităm. Asta ne propunem. Să schimbăm felul în care se face marketingul la nivel global în special marketingul afiliat”, concluzionează Dorin Boerescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 aniCompania de tehnologie 2Performant a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 25,7 milioane de lei, în creștere cu 27% față de 2020 și peste prognoză. În 2021, 2Performant a generat peste 1% din piața de e-commerce din România, intermediind pentru magazinele online din platforma sa de marketing afiliat vânzări în valoare de 73,1 milioane euro din totalul de 6,5 miliarde de euro estimat de GPeC la nivelul pieței românești de comerț electronic.
Veniturile companiei din piața din România pentru produsul de marketing afiliat au crescut cu 28% față de 2020, ajungând la peste 22,6 milioane de lei, în vreme ce veniturile din piețele externe înregistrează o creștere de 33 de procente.
În același timp, compania înregistrează și o creștere a veniturilor plătite în avans cu 51% față de anul anterior, ajungând la 12,2 milioane de lei. Veniturile postpaid ajung la 13,3 milioane de lei, cu 13% mai mult față de 2020.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața localăCa urmare a investițiilor realizate în 2021 pentru internaționalizare prin parteneriate cu jucători internaționali, consolidare și creștere pe piața locală, dar și dezvoltarea unei noi soluții tehnice pentru atribuirea conversiilor, compania a înregistrat anul trecut o pierdere de 699 mii de lei, sub pierderea prognozată în bugetul de venituri și cheltuieli.
Indicatorii de lichiditate, poziție de cash și grad de îndatorare înregistrează valori extrem de bune în 2021, inclusiv datorită investiției de peste 5 milioane de lei atrase de companie printr-o majorare de capital cu aport în numerar realizată pe Bursa de Valori București.