România a intrat parțial în Schengen, cu eliminarea procedurilor de control la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră) pentru călătorii în interiorul spațiului, facilitatea, denumită "Air Schengen", fiind valabilă din acest moment.
Persoanele care călătoresc din România către un stat Schengen, sau invers, nu mai sunt supuse controalelor de frontieră. Vor trece doar prin controlul de securitate și vor avea nevoie numai de documentul de identitate și de biletul de îmbarcare.
Concret, călătorii nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare.
Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.
Este nevoie în continuare de un document de călătorie valabil, iar Poliția poate derula verificări aleatorii, punctuale, ale actelor, în principal dacă o persoană pare suspectă și ridică unele suspiciuni. Transportatorii vor verifica identitatea la check-in și la îmbarcare.
Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți, cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.
Pentru a intra în Schenngen și cu eliminarea frontierelor terestre, este nevoie de o decizie a Consiliului UE cu acordul tuturor statelor membre, la acest moment Austria fiind cea care se opune oficial.
"Integrarea României în Spațiul Schengen va simplifica considerabil procesul de călătorie aeriană pentru noi, românii. Această schimbare ne va permite să beneficiem de un traseu fluid, fără opriri obligatorii la controlul de frontieră, similar cu cel al zborurilor interne.
CITEȘTE ȘI FOTO Zara își pregătește intrarea pe piața hainelor second-hand din România. Cum vă puteți repara sau vinde îmbrăcăminteaEste anticipată o creștere moderată a turismului și a prețurilor pentru cazare și servicii, reflectând impactul pozitiv asupra accesibilității și atractivității României ca destinație turistică.
Această evoluție marchează un pas important în integrarea României în structurile europene, promovând o mobilitate mai eficientă și accesibilă pentru cetățenii săi.
Rămânem cu un gust amar în ceea ce privește controlul de securitate la Otopeni, pregătindu-se schimbarea scannerelor existente, însă, deși este cel mai mare aeroport din țară, pe "Henri Coandă" nu se vor monta cele mai performante scannere. Va rămâne obligația de a nu transporta în bagajul de mână lichide peste 100 ml.
Asta deși de la Cluj, Timișoara etc se poate merge și cu sticle mari în bagaje de mână, de ceva ani", spune pentru Profit.ro Marius Popescu, fost purtător de cuvânt al TAROM timp de 3 ani, până la finele anului trecut, specialist în aviație.și pilot.
CITEȘTE ȘI VIDEO Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi și-a lansat prima mașină electrică. Speră că nu va avea soarta AppleCondițiile privind trecerea frontierei de către minori
Dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate).
Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
CITEȘTE ȘI FOTO Chinezii de la Jinpeng lansează în Europa mașina electrică XY, condusă fără permisDeclarațiile autentificate se obțin, în țară, de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.
Atunci când se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, minorul trebuie să prezinte doar documentul de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.
În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei.
CITEȘTE ȘI VIDEO A fost deschis primul Drum Expres din vestul țăriiÎnsoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta putând fi consultat electronic de către polițistul de frontieră.
Primele curse programate să aterizeze la Aeroportul Otopeni, în această noapte, odată cu intrarea parțială în Schengen sunt cele dinspre Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam, Geneva.