Cu fiecare proiect ridicat, dezvoltatorul imobiliar Forty Management, fondat de omul de afaceri Lucian Azoiței, a reușit să schimbe fața Bucureștiului, dar și să seteze noi trenduri în materie de living.
„Povestea Forty a venit ca o continuare a poveștii noastre. În anul 2.000, când am intrat în zona asta de antreprenoriat, mi-am înființat o firmă, Pazo, și am devenit unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul furnizărilor de materiale pentru finisaje din România. Odată cu criza imobiliară, când zona asta de distribuție și-a scăzut profitabilitatea, am făcut pasul firesc spre ceea ce ne pricepeam cu adevărat după aproape 17 ani de activare în acest domeniu și am intrat în zona de dezvoltare imobiliară.
Și pentru că împlineam 40 de ani la vremea respectivă ne-am numit Forty. Am venit cu niște valente bazate foarte mult pe inovație, pe schimb, pe calitatea locuirii, valori pe care ni le păstrăm și astăzi. Toate proiectele noastre sunt certificate clădiri verzi. Noi suntem un dezvoltator verde, care încercăm să construim sustenabil, să ducem acest nivel al construcției sustenabil la un alt standard”, spune, la emisiunea Povești cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Lucian Azoiței, fondator Forty Management.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Forty Management a finalizat prima clădire din România care îndeplinește standardul nZEB, este și primul dezvoltator care a construit o pistă de alergare pe acoperișul unei clădiri rezidențiale, care a dezvoltat primul proiect de lux la prețuri accesibile, care a construit primul ansamblu cu pomi pe fațade, dar și care a adus arta în cadrul proiectelor rezidențiale. Iar în present are în dezvoltare prima clădire safe sustainable și carbon neutral din reiunea CEE.
„Adică tot ce înseamnă zona de utilități este produsă de proiectul respectiv. Ne dorim să fie primul proiect din Europa de Est care are un impact zero asupra mediului”, spune acesta.
Din 2015, de la înființare, compania Forty Management a reușit să finalizeze până în prezent proiectele Central District Polona25, Central District Cuza99, Central District 4 Elemente și Central District Viitorului 134, toate reprezentând concepte rezidențiale unice și inovative pe piața locală.
„Primul proiect pe care l-am dezvoltat a fost Central District Cuza 99, pe care l-am lansat în 2017 și s-a vândut în 3 săptămâni. Pentru prima oară am implementat în România pomi de 14 metri pe fațadă. Proiectul are 800 de metri pătrați de jardiniere pe fațadă și am implementat pentru prima dată o tehnologie care utilizează ceramica activă, care transformă sub acțiunea razelor soarelui dioxidul de carbon în oxigen.
Clădirea asta generează echivalentul a doua hectare de parc. Asta a dus la o altă direcție de dezvoltare a companiei, smart development, în care reușim să punem niște valori într-un proiect, în așa fel încât acest proiect să crească în timp, nu să-și păstreze valoarea. Cuza a fost un bun exemplu pentru că prețul apartamentelor s-a multiplicat de 4 ori față de prețul cu care l-am vândut”, povestește Lucian Azoiței, adăugând că proiectul Central District Cuza 99 a fost un real succes, iar la doar un an distanță a demarat următorul proiect, Central District 4 Elemente, care reprezenta, de asemenea, un concept inovativ pentru piața locală.
„Dorința noastră a fost să reușim să ne diferențiem în piață și să ieșim cumva în evidență în așa fel încât proiectele noastre să nu poată fi comparate cu altele. Nu am avut resurse financiare pentru a ne putea permite să mergem pe un drum clasic și atunci a trebuit să inovăm”, completează acesta.
La proiectul Central District 4 Elemente, Forty Management a introdus prima pistă de alergare pe un complex de clădiri rezidențiale din România, fiind creată după standardele certificate de Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism, investiția ridicându-se la 150.000 de euro.
„A avut un succes extraordinar”, afirmă Azoiței.
Central District 4 Elemente este o dezvoltare mixtă cu 1.700 mp de zonă comercială și 200 de apartamente, vândută complet cu 9 luni înainte de finalizare. Investiția totală în proiect a fost de 25 de milioane de euro și a fost finalizat într-un an și jumătate.
„După Central District 4 Elemente am demarat un alt proiect, în centru, Central District Viitorului 134 , pe un teren abandonat. Încercăm pe cât posibil să facem reconversie urbană în așa fel încât să oferim lucruri frumoase orașului.
Este prima clădire nZEB din România. Proiectul l-am finalizat acum câteva săptămâni și totalizează 40 de apartamente, o mică clădire de birouri și o zonă comercială, care iarăși a fost vândut integral înainte de finalizare.
Este de asemenea un proiect de referință și de succes, care aduce niște valențe noi, fiind primul proiect ce aduce manifestări de artă urbană. Am făcut parteneriate cu artiști, care au decorat zonele comune, vom avea tablouri pe coridoare, care se vor schimba în timp”, precizează antreprenorul.
Forty Management are în curs de dezvoltare proiectele Central District Lagoon City și Central District Royal Suites.
Compania a demarat recent lucrările pentru dezvoltarea Central District Lagoon City Bucuresti, cel mai inovator proiect de reconversie urbană mixtă, self-sustainable, unic în Europa Centrală și de Est. Valoarea investiției din România depășește 120 de milioane de euro.
„Ideea proiectului a plecat dintr-o pură întâmplare. Am citit într-o revistă acum 5 ani despre o lagună artificială făcută de un dezvoltator din Chile care avea o suprafață de 9 hectare. Să reușești să aduci marea în oraș pentru clienții tăi este de departe facilitatea supremă. Și am decis că vreau această lagună pentru proiectul meu. Și am reușit.
La vremea respectivă cred că am fost prima sau a doua companie din Europa care am luat legătura cu ei și am reușit să iau această franciză valabilă pentru 4 țări. În primă fază o vom dezvolta în România, iar ulterior în Ungaria, Cehia și Polonia”, mai spune Lucian Azoiței.
Proiectul din București se distinge prin faptul că va implementa pentru prima dată în Europa de Est tehnologia patentată Crystal Lagoons®, care permite construirea și întreținerea unor lagune artificiale cu apă turcoaz, de dimensiuni nelimitate, eficiente din punct de vedere al costurilor și al consumului de energie.
Aceasta va fi amplasată pe o suprafață de peste 10.000 mp, va avea o adâncime maximă de 2 metri, două plaje de mari dimensiuni, de peste 3.200 mp și numeroase alte facilități.
„Tehnologia Crystal Lagoons®, a fost patentată în 190 de țări, este unică în lume și permite dezvoltarea unor suprafețe de mari dimensiuni, acoperite cu apă cristalină și plaje de nisip artificiale, având un cost extrem de mic al întreținerii.
Forty inaugurează în anul 2023 cel mai inovativ proiect imobiliar în materie de tehnologie, dar și unicitate din estul Europei, fiind totodată și primul proiect de reconversie urbană mixtă 100%, self sustainable din regiunea CEE. Acesta va opera sub egida francizei americane Crystal Lagoons®, o companie evaluată la 1,8 miliarde de dolari, un record internațional.
Costul total al proiectului este estimat la 120 de milioane de euro, valoarea brută de dezvoltare fiind în cuantum de 390 de milioane de euro. Serviciile de proiectare, inginerie și asistență tehnică pentru construcția proiectului sunt asigurate de Meinhardt Group, una dintre cele mai mari firme de inginerie din lume, cu peste 65 de ani de experiență în proiecte complexe de mari dimensiuni”, spune Kristine Bago, auditor financiar și fondator Finchannel, adăugând că tehnologia folosită în acest proiect utilizează de 50 de ori mai puțină energie decât o piscină de dimensiuni similare.
Laguna, a cărei finalizare este estimată pentru sfârșitul acestui an, va putea fi folosită pentru înot și sporturi nautice în timpul verii și parțial ca patinoar pe timpul iernii. Lagoon City va aduce in jurul acestei lagune artificiale un hotel de 5* cu 323 de camere afiliat unui brand internațional, 401 de apartamente destinate pentru închiriat, 9.200 de mp de spații comerciale și de servicii, o clădire de birouri clasa A cu suprafața de 8.500 mp, precum și nenumărate alte facilități, practic un mini oraș cu toate destinațiile necesare locuirii urbane.
Situat pe Strada Coralilor nr.18, Central District Lagoon City este primul proiect mixt de reconversie urbană ce-și va produce toate utilitățile in-house, valorificând astfel know-how-ul și experiența Forty Management în materie de sustenabilitate.
„Am reușit să găsesc un teren într-o locație excepțională din București la 5 min de Parcul Herăstrău, ceea ce e fabulos, pentru că, în general, în momentul în care ai un astfel de concept atât de puternic, cu o lagună, poți să te duci oriunde, nu mai contează locația, lumea vine după tine.
Este un mix perfect între rezidențial, comercial, office și hotel, în care toate elementele au fost de așa natură gândite încât să fie self sustainable și din punct de vedere al businessului. Oamenii care locuiesc, lucrează sau activează generează suficientă masă critică pentru fiecare dintre businessurile respective. Nici nu mai e nevoie de oameni din exterior”, precizează Lucian Azoiței.
Antreprenorul are planuri de a scala conceptul Lagoon City și în Budapesta, Praga și Varșovia.
„Central District Lagoon City l-am proiectat încă de la bun început să poate fi scalat, pentru că, din punctul nostru de vedere este proiectul perfect. Poate fi scalat în orice fel de locație. În momentul de față suntem în negocieri finale pentru a achiziționa terenul în Ungaria și sperăm să demarăm cât de curând proiectul la Budapesta. Suntem în negocieri și pentru un teren în Praga.
De acum înainte, ăsta este drumul nostru, să construim numai lagune. Și pe plan secundar vrem să construim un imobil care să definească luxul în România. Proiectul se numește Central District Royal Suites și ne dorim să fie cea mai înaltă clădire rezidențiala din România”, mai spune fondatorul Forty Management.
Încă de la înființare, Forty Management s-a remarcat prin inovație și abordarea centrată pe sustenabilitate a conceptelor urbane și o calitate ridicată a locuirii.
„Avem în ADN-ul nostru ideea asta de verde. Noi reușim ca toate proiectele noastre să fie verzi. Spre exemplu, la proiectul Central District Lagoon City am reuși să adunăm o echipă de specialiști astfel încât să găsim soluții tehnice pentru a reuși această performanță de a ne produce utilitățile. Și am reușit, punem panouri solare, pompe geotermale. Noi suntem complet independenți energetic”, afirmă antreprenorul.