VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani
scris 27 iun 2022

Primul magazin Teilor a fost inaugurat în urmă cu 24 de ani, în Pitești, iar de atunci business-ul a crescut constant, depășind granițele țării și ajungând la o rețea de 61 de magazine în România, Polonia, Ungaria și Bulgaria. Planurile lui Florin Enache însă, proprietarul lanțului de magazine de bijuterii de lux, merg mai departe de atât. Vrea ca Teilor să ajungă unicorn în lei în următorii 5 ani, să intre pe noi piețe, iar profitabilitatea companiei să crească de 10 ori.

„Teilor își trage esența de pe strada Teilor din Pitești. Atunci când am fondat noi business-ul voiam să comunicăm în oraș că suntem un brand de bijuterii. Îmi amintesc că eram într-o clădire și am văzut în fața mea, pe geam, un indicator pe care scria Teilor. Inițial ne-am gândit să fie un punct de referință pentru oricine ar veni la noi. Și vreo 2-3 ani la rând am comunicat Teilor pe toate mediile pe care noi comunicam și bineînțeles că a devenit rapid în anii respectivi un nume de referință acolo la noi în Pitești”, a spus Florin Enache, fondatorul lanțului de magazine de bijuterii de lux Teilor, la emisiunea Poveștile Bursei, de la PROFIT NEWS TV.

După Pitești, a urmat Sibiu. Florin Enache povestește că „Bucureștiul era la vremea aceea o redută mult prea greu de cucerit pentru noi”.  Cel de-al doilea magazin a fost înființat însă sub un al brand, Janine.

Urmărește-ne și pe Google News

„Doar că, după 2-3 ani operam și magazine Teilor și magazine Janin, și a devenit puțin inconfortabil și dificil pentru noi să facem managementul celor două magazine din punct de vedere logistică, campanii de comunicare, marketing, și am hotărât să alegem. Din fericire pentru noi a rămas Teilor. Am hotărât că Teilor e un nume robust care atrage atenția atunci când îl pronunți și care ne poate ajuta inclusiv în internațional. Povestea a început să crească, iar în 2011 ne-am făcut intrarea și în București, și încet-încet am început să fim extrem de prezenți în fața consumatorului”, rememorează fondatorul Teilor, companie care a înregistrat afaceri de 231, 47 milioane de lei în 2021, o creștere de 65% față de 2020 și un profit net 19,8 milioane de lei, plus 17% față de anul anterior.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

În 2021, Teilor s-a extins și în Ungaria, unde a deschis două magazine în Budapesta – în Allee Mall și Etele Plaza, dar și în Varșovia, Polonia, unde a deschis tot două magazine în centrele comerciale Arkadia și Zlote Tarasy.

De asemenea, filiala din Bulgaria a Teilor, a finalizat lucrările de amenajare demarate în 2020 la magazinele Serdika și The Mall.

„În 2002, când am început procesul de expansiune a Teilor, nevoia de capital era foarte mare și probabil că dacă accesam mult mai ușor capitalul la vremea respectivă, procesul de dezvoltare ar fi fost mult mai accelerat. În general, un business mic accesează greu capitaluri, cel puțin în perioada aceea piața de capital în România era aproape inexistentă. Iar băncile împrumutau cu dificultate pentru că întotdeauna voiau asset-uri ca și colateral”, spune Florin Enache, adăugând că Teilor a devenit ceea ce este astăzi strict datorită perseverenței, consecvenței și a apetitulul pentru risc pe care l-a avut.

„Teilor este despre fine jewellery, despre inspirațional și aspirațional, despre experiențe, lumea asta frumoasă a diamantelor și a bijuteriilor. Atunci când rămâi fidel visului tău îți vei găsi mai devreme sau mai târziu locul în nișa în care activezi, iar teilor a rămas fidel zonei premium și high. Ceea ce reprezintă Teilor astăzi este 100% decis și coordonat in-house. Nu suntem reselleri de alte branduri. Produsele Teilor sunt unice și se găsesc numai în rețeaua noastră”, precizează Florin Enache.

EXCLUSIV Hotelul Orizont, punct de referință în Predeal, intră în operarea The Makers, în care fondatorii City Grill și Eurolines sunt acționari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hotelul Orizont, punct de referință în Predeal, intră în operarea The Makers, în care fondatorii City Grill și Eurolines sunt acționari

La nivel internațional, planurile Teilor includ consolidarea în piețele în care compania este prezentă, Polonia, Ungaria și Bulgaria, prin magazine noi, precum și intrarea în piețe noi din centrul și vestul Europei, precum Germania și Italia. Pe termen lung, obiectivul Teilor este de a deschide 60 de magazine în afara granițelor României. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, conducerea companiei se bazează pe experiența din ultimii cinci ani, perioadă în care rețeaua de magazine a crescut de la 7 la 61 de locații. 

„Avem o prezență în CEE market pentru că ne-am uitat în primă fază la țări care erau geografic aproape pentru noi. Zilele trecute însă am luat decizia să accesăm și câteva țări din vestul Europei și negociem intrarea în Germania și Italia. Deja avem companiile înființate acolo și colegii noștri se ocupă foarte atent pentru a identifica spații care se potrivesc profilului Teilor. Întotdeauna mi-am pus întrebarea cum vom ajunge să operăm în piețe și medii extrem de diferite față de ceea ce se întâmplă în România”, afirmă acesta.

Pentru el, ca anteprenor, cei mai importanți oameni din companie sunt cei de vânzări.

„Realitatea este în magazin, unde se produce experiența. În general, știți că suntem tentați să povestim despre experiențele neplăcute și nu așa de aprig despre experiențele plăcute. Și ca să ajungi să repari acea experiență neplăcută s-ar putea să ai costuri extrem de mari sau să nu mai poți repara niciodată. De aceea, pentru mine ca antreprenor, cei mai importanți oameni sunt oamenii din vânzări”, subliniază Florin Enache.

EXCLUSIV SURPRIZĂ - Free Now amână ieșirea din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SURPRIZĂ - Free Now amână ieșirea din România

Din anul 2020, compania Teilor are și propriul departament de training in-house, Teilor Talent Academy, și deține și o platformă în care toți consilierii Teilor - 250 de persoane din 4 țări și culturi diferite - interacționează lună de lună.

„Încercăm practic să oferim această experiență personalizată cu adevărat într-un mod profesionist. Ca și diferențiator al Teilor, dorim să ducem experiența clientului în zona personalizată. Pentru a face acest lucru, în afară de campaniile de marketing, de comunicarea pe care o oferim, de produsele din magazin, un aspect decisiv este conexiunea consilierului din magazine cu clientul. De multe ori în cadrul training-urilor pe care le oferim consilierilor noștri spunem că dacă vindem un inel de logodnă la 100 de clienți, avem 100 de speech-uri diferite”, spune Anda Jurca, director de vânzări al grupului Teilor.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani

„Am fost un brand care, odată cu timpul, a reușit să aducă produse moderne, care sunt bine conectate de dorințele clienților. Întotdeauna încercăm să găsim diferențiatori în fiecare linie de produs și în fiecare estetică a colecțiilor pe care le oferim. Ne mândrim cu faptul că reușim să-i oferim clientului certificarea diamantelor. Parteneriatul pe care îl avem cu De Beers Group Institute of Diamonds este în exclusivitate pe piața din Europa. Ne mândrim cu acest lucru și oferim astfel încredere cumpărătorului în produsele pe care le oferim”, adaugă ea.

Teilor deține și o prezență online puternică prin intermediul platformelor sale de comerț electronic.

„Perioada de pandemie fără îndoială a oferit spațiul de a crește în zona digitală și de a oferi soluții clienților care ne vizitează în spațiul online. Cu toate acestea, spiritul pe care îl regăsim în magazinele offline rămâne unul viu și vorbim de bijuterii, de produse care sunt strâns conectate de emoțiile clienților. Întotdeauna un eveniment important al vieții îl sărbătorești prin achiziționarea unei bijuterii care transcende timpul”, mai spune Anda Jurca, director de vânzări al grupului Teilor.

Teilor Holding, grup de companii care include lanțul de magazine de bijuterii de lux, Teilor, compania de intermediere financiară Invest Intermed GF IFN și Teilor Invest Exchange, a raportat o cifră de afaceri combinată la nivelul celor trei entități ale Grupului de 282,7 milioane de lei în 2021, în creștere cu 47% față de anul 2020, EBITDA de 45,3 milioane de lei, o apreciere de 10% comparativ cu 2020 și un profit net de 26,7 milioane de lei, o scădere de 13%.

„Motivul pentru care s-a creat Teilor Holding, prin înglobarea companiilor existente, a fost în principal de a aduce sub aceeași umbrela la BVB și la listarea pe bursa toate companiile, de asemenea pentru a oferi o transparență mult mai bună investitorilor și, în același timp, dorim să mergem la următorul nivel din punct de vedere guvernanță organizatorică, corporatistă, pentru că simțim că ne va ajuta în planurile noastre de viitor”, afirmă Willy Dicu, CEO-ul Grupului.

Teilor Holding a închis la finalul anului trecut prima emisiune de obligațiuni corporative atrăgând 45 de milioane de lei de la investitorii BVB. Cele două plasamente private, unul în euro și altul în lei, au fost derulate în perioada 18 – 26 noiembrie 2021.

Obligațiunile corporative ale Teilor Holding reprezintă cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative din istoria pieței AeRO, precum și prima emisiune a unei companii antreprenoriale care a avut componentă de subscriere atât în euro cât și în lei, oferind investitorilor posibilitatea de a selecta o monedă preferată. Un total de 139 investitori, atât profesioniști, cât și calificați, au participat la plasamentele private ale Teilor Holding.

„Ca să ne ducem la capăt planurile pe care le avem de acum încolo e nevoie de mai mult. În primul rând e nevoie de o fundație diferită. Teilor este astăzi în plină dezvoltare, dintr-un retailer național offline, într-un retailer multinațional omnichannel. Lucrul ăsta necesită o complet altă fundație, din punct de vedere procese, sisteme, date, talent, moduri de lucru.

Am început să ne setăm în primul rând o strategie foarte clară de atragere de talente, bazată pe diversitate atât de know-how, cât și cultural. Nu cred că avem cum să câștigăm în internațional și să devenim un brand de luxury recunoscut la nivel european fără să avem o diversitate de talent un pic mai puternică. Astăzi Teilor SRL și toate subsidiarele sale are angajați din 13 naționalități, de pe 3 continente”, mai spune Willy Dicu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani

El adaugă că Teilor s-a axat foarte mult pe a construi capabilități în companie, în rândul angajaților.

„În momentul în care ai echipe interne, și au timp să înțeleagă și să se apropie de brand, asta îți oferă și o flexibilitate foarte mare în timp, și noi suntem o companie extrem de axată pe viteză”, precizează acesta.

La rândul ei, Andreea Bîrlâdeanu, marketing manager al Teilor, spune că decizia și dorința conducerii companiei a fost întotdeauna de a avea o echipă de marketing și de creație internă.

„Ce ne-a dat cumva energie și curaj a fost faptul că echipa de leadership a considerat echipa de marketing ca fiind o investiție și nu un cost, gândindu-se bineînțeles la nevoile pe care le avem în primul rând, de a rămâne lideri de piață în România și de a putea ataca piețele din spațiul european”, afirmă Andreea Bîrlâdeanu.

Peste hotare, Teilor este văzut ca un brand aspirațional, iar oamenii sunt curioși cu privire la ce are de oferit compania.

„În momentul de față nu am identificat o percepție negativă asupra faptului că brandul este românesc. Credem că un brand de luxury așa cum suntem noi poate să treacă peste aceste bariere chiar dacă ele ar exista și chiar dacă ele vor apărea în viitor, pentru că acești consumatori își doresc să vadă frumosul, să cumpere produse de calitate, și să poarte cu mândrie bijuteriile pe care le achiziționează.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani

Chiar dacă lumea nu ne cunoaște acolo sunt curioși să vadă cine este în interiorul magazinului, intră, întreabă despre produs, despre brand, despre povestea noastră, și cred că asta aduce un foarte mare diferențiator pentru noi atât în România, cât și în celelalte piețe în care activăm”, mai spune ea.

În afara României, Teilor are deschise patru magazine în Polonia, două în Ungaria și trei în Bulgaria. Pentru anul acesta, compania are în plan deschiderea a șase noi magazine în Polonia, Ungaria și Bulgaria, precum și deschiderea primelor magazine Teilor pe piețe noi – Germania și Cehia. De asemenea, Teilor operează cinci platforme online - teilor.com, teilor.ro, teilor.hu, teilor.pl și teilor.bg.  

Recent Teilor Holding l-a numit pe Mircea Varga în calitate de Președinte al Consiliului de Administrație. Consiliul este format din trei membri, respectiv, Mircea Varga, Florin Enache, fondatorul holdingului, și Narcis Stan, Director Executiv al Invest Intermed GF IFN și Teilor Invest Exchange. Valabilitatea mandatelor celor trei membri se întinde până la 14 septembrie 2023.

„Teilor Holding este, în principal, cunoscut prin businessul de bijuterii, prin brandul Teilor care este un brand de notorietate în România, care a crescut foarte mult în ultimii 6 ani, și care, dintr-o companie locală, individuală, s-a transformat într-un holding. Această trecere la holding s-a întâmplat cu o viteză destul de mare pentru că am considerat că este un moment oportun să facem acest pas, oarecum animat și de gândul de a intra în piața de capital”, afirmă Mircea Varga, Președintele Consiliului de Administrație al Teilor Holding.

El adaugă că 2021 a fost un an interesant, în care Teilor Holding a marcat o premieră, și anume listarea pe bursă, devenind astfel o companie publică. 

„Eu mă bucur foarte mult că piața românescă de capital a oferit niște oportunități foarte bune, anul trecut fiind un an istoric și de recorduri la nivelul pieței de capital din România, iar noi practic am luat o bucățică din aceste recorduri. Faptul că noi am reușit în luna noiembrie să facem această listare și să atingem un record al pieței AeRO este o confirmare a faptului că brandul Teilor are tracțiune, iar noi împreună cu investitorii noștri vom arăta că banii românești pot fi investiți și să rămână în România și să aducă profituri pentru toată lumea”, mai spune Mircea Varga.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani

Teilor Holding vine cu cifre extrem de bune, continuă el. Are o capitalizare foarte mare, o profitabilitate la fel de mare și planuri de a atinge o cifră de afaceri de un miliard de lei până în 2026 și un profit de 260 de milioane de lei.

Oportunitățile care au apărut în pandemie au fost exploatate de unele businessuri, cum s-a întâmplat și cu businessul Teilor, în sensul în care a fost momentul oportun de a găsi locații foarte interesante, în zona mall-urilor, pe care altfel probabil le poți găsi o dată la 7-10 ani, în funcție de contracte.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
teilor
florin enache
bijuterii de lux
mircea varga